Impregnat pod blachodachówkę - pomocy
Moderator: Redakcja e-dach.pl
Impregnat pod blachodachówkę - pomocy
Witam!
Zamówiłam drewno na konstrukcję więźby dachowej, większość już wykonana a tu.... dowiedziałam się, że nie powinno się impregnować łat pod blachodachówkę impregnatem solnym.
Ja mam całość zaimpregnowaną najprawdopodobniej takim właśnie - kolor zielonkawy....
Pomocy! Co teraz robić?
Rzeczywiście trzeba się bać korozji? Czy można np. na ten solny nanieść inny impregnat, który zniweluje ewentualne niekorzystne skutki dla blachy tamtego?
Proszę o rady...
Zamówiłam drewno na konstrukcję więźby dachowej, większość już wykonana a tu.... dowiedziałam się, że nie powinno się impregnować łat pod blachodachówkę impregnatem solnym.
Ja mam całość zaimpregnowaną najprawdopodobniej takim właśnie - kolor zielonkawy....
Pomocy! Co teraz robić?
Rzeczywiście trzeba się bać korozji? Czy można np. na ten solny nanieść inny impregnat, który zniweluje ewentualne niekorzystne skutki dla blachy tamtego?
Proszę o rady...
Re: Impregnat pod blachodachówkę - pomocy
Proszę zadzwonić tam gdzie impregnowali drewno,albo udać sie do sklepu z impregnatami i zapytać jaki dokładnie to był impregnat i czym sie go neutralizuje...
Impregnat nazywa się Bochemit QB, ponoć na kwasie borowym....
Czyli jednak nie solny...
Czy zatem został zastosowany właściwy środek?
Czyli jednak nie solny...
Czy zatem został zastosowany właściwy środek?
http://www.bochemie.pl/impregnaty-do-dr ... ofi-1.aspx
Jeżeli to o to chodzi to śmiało można na to blachę klaść.
Jeżeli to o to chodzi to śmiało można na to blachę klaść.
Dzięki, bardzo się uspokoiłam 
A czy wiesz może, czy na końcówki, które są docinane można nałożyć inny nieszkodzący blasze preparat? np. Tytan Profesional ....? Nie "pogryzą" się te dwa specyfiki... ?
Pozdrawiam!
A czy wiesz może, czy na końcówki, które są docinane można nałożyć inny nieszkodzący blasze preparat? np. Tytan Profesional ....? Nie "pogryzą" się te dwa specyfiki... ?
Pozdrawiam!
Do impregnacji łat można użyć PENETRINU, BORAMONU C30 lub DREWNOSOLU PLUS (ten ostatni pomimo swojej nazwy nie jest impregnatem solnym tylko miedziowym). BORAMON C30 oraz DREWNOSOL PLUS są środkami wodnymi i do momentu wyschnięcia są średniokorozyjne (czyli porównywalne z wodą). Po wyschnięciu nie mają wpływu na blachę ocynkowaną - nawet uszkodzoną. Impregnacja tymi środkami może być jednak problematyczna w niskich temperaturach ze względu na mocno wydłużony czas schnięcia impregnatu. Dlatego skupiłbym się tutaj na PENETRINIE, który jako impregnat rozpuszczalnikowy wyschnie dużo szybciej (ok. 12-20h) i praktycznie w ogóle nie jest korozyjny wobec stali.
Spokojnie może Pani zamalować cięte końcówki,nic się nie pogryzie
Pozdrawiam
Spokojnie może Pani zamalować cięte końcówki,nic się nie pogryzie
Pozdrawiam
Super; -)
Na Tytanie też piszą, że jest średniokorozyjny, więc pewnie będzie ok
Dziękuję raz jeszcze za to, że znów będę mogła spać spokojnie dzięki Pana wyjaśnieniom
Pozdrawiam serdecznie!
Na Tytanie też piszą, że jest średniokorozyjny, więc pewnie będzie ok
Dziękuję raz jeszcze za to, że znów będę mogła spać spokojnie dzięki Pana wyjaśnieniom
Pozdrawiam serdecznie!