jaki rodzaj papy

Dachówka ceramiczna, dachówka cementowa a może blachodachówka? Jeżeli stoisz obecnie przed takim wyborem to koniecznie musisz poradzić się innych którzy mają już te doświadczenia za sobą. Zapytaj się, które pokrycie dachowe jest najlepsze.

Moderator: Redakcja e-dach.pl

tomekstan
Zainteresowany
Zainteresowany

jaki rodzaj papy

Post autor: tomekstan »

w tym roku chce nakryc dom papa a za rok na to dachówke jakiej papy uzyc.

amc1
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: amc1 »

Zwykłej papy podkładowej, najlepiej przylepnej, na welonie szklanym.

tomekstan
Zainteresowany
Zainteresowany

czy ta papa to tzw papa wierzchniego krycia

amc1
Superużytkownik
Superużytkownik

Nie, to papa podkładowa w odróżnieniu od papy wierzchniego krycia. Papa wierzchniego krycia zazwyczaj zaopatrzona jest w posypkę, najczęściej z łupka serycytowego. W papie podkładowej jej nie ma. Papa podkładowa, stosowana jako warstwa wstępnego krycia pod pokrycia układane na łatach nie musi być, w odróżnieniu od papy wierzchniego krycia, nie musi być zaopatrzona we wzmacniającą wkładkę w postaci wkładki z siatki polipropylenowej. Papę podkładową pod pokrycia układane na łatach mocuje się zazwyczaj nie za pomocą technologii termozgrzewania (choć też można) lecz na ogół za pomocą mocowania mechanicznego (tj. gwoździ). Istnieją też papy podkładowe samoprzylepne.

Starałem się wymienić najbardziej podstawowe różnice. Oczywiście papa podkładowa jest zdecydowanie tańsza niż papa wierzchniego krycia.

tomekstan
Zainteresowany
Zainteresowany

ja kupiłem pape wierzchniego krycia mam nadzieje ze nie jest gorsza niz papa podkładowa. dzieki za podpowiedz

amc1
Superużytkownik
Superużytkownik

Nie jest gorsza i jako warstwa wstępnego krycia pod pokrycia układane na łatach powinna się doskonale sprawdzić.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pokrycia dachowe”