kolektory próżniowy czy kolektor solarny

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

pluskwa
Początkujący
Początkujący

kolektory próżniowy czy kolektor solarny

Post autor: pluskwa »

Witam.
Mam zamiar zamontować sobie Kolektor do ogrzewania wody. I właśnie nie bardzo wiem który lepszy wydajniejszy. jaka ewentualnie konstrukcję czy firmę mogli byście polecić a jaka nie polecacie?
I czy to prawda ze nie można dopuścić do tego żeby kolektory sie przegrzały??
Pozdrawiam pluskwa

1grek
Aktywny
Aktywny

Post autor: 1grek »

Prawda, jesli już to próżniowy. Chociaż w naszym klimacie malo ekonomiczne. Polecam mały ogrzewacz pojemnościowy + baterie bezdotykowe. Trzeba się uczyc oszczedzac dzis zeby miec nawyk to robic jutro kiedy ceny wzrosna.

moniss
Zainteresowany
Zainteresowany

Re: kolektory próżniowy czy kolektor solarny

Post autor: moniss »

pluskwa pisze:Witam.
Mam zamiar zamontować sobie Kolektor do ogrzewania wody. I właśnie nie bardzo wiem który lepszy wydajniejszy. jaka ewentualnie konstrukcję czy firmę mogli byście polecić a jaka nie polecacie?
I czy to prawda ze nie można dopuścić do tego żeby kolektory sie przegrzały??
Pozdrawiam pluskwa
Ja proponuję kolektor płaski np.Hewalex (sama mam taki i jestem bardzo zadowolona).
Jeśli będziesz miał dobry program sterujący pompą, to kolektor nie powinien Ci sie przegrzać. Można też zamontować elektronicznie sterowane żaluzje lub rolety na kolektorze i opuszczać je lub podnosić w zależności od intensywności nasłoneczienia(zasłaniamy kolektory np.gdy wyjezdzamy na urlop). Oczywiście mogą to być też rolety/żaluzje "sterwane" ręcznie lecz jest to o wiele mniej wygodne ;)
Kolektory próźniowe są droższe i często nie aż tak wydajne jak zapewnia producent (www.interkeram.pl/?go=41)

Paweł Napierała_piTERN
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: Paweł Napierała_piTERN »

Nie można jednoznacznie wskazać najlepszych kolektorów, chociaż zapewne każdy będzie chwalił swoje produkty! ale jak to mówią "każdy żyd swój towar chwali". A wracając do tematu to zaawansowanym pomysłem są rurki cieplne, kolektory próżniowe CPC. Jednak trudno wyłonić konkretną firmę gdyż wszystkie technologie są bardzo podobne. Jeśli zaś chodzi o kolektory płaskie to również budowa prawie zawsze taka sama jednakże najlepszym obecnie absorberem jest Tinox,Sunselect i tym tez należało by sie kierować wyborem płaskich kolektorów. Jest wielu zwolenników kolektorów płaskich i tyle samo próżniowych i nie zgodzę sie z tym ze jest ogromna różnica w cenie między nimi bo całkowity koszt inwestycyjny jest bardzo podobny.
Niezależność energetyczna
Świadomość ekologiczna
Komfort ekonomiczny

pluskwa
Początkujący
Początkujący

mnie to az tak duzo nie bedze kosztowalo bo ja place 30% a calo reszcze dofinansuje panstwo. wiec w moim przypadku ruznice w cenie niedzy plaskim a prozniowym sa niewielkie wiec lepiej doplacic troszke i wziasc ten proznowy bo ponos jest lepszy.
firmy ktore moge wybrac to:
viessmann
hartmann
sonnenkraft
wisolar
jakies pomysly ktora z tych firm wybrac nastawiajac sie na kolektor prozniowy. ktoza z tych firm ma lepsza konstrykce lepsze materialy i caly sprzet

Jurek_Z
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Jurek_Z »

pluskwa pisze:mnie to az tak duzo nie bedze kosztowalo bo ja place 30% a calo reszcze dofinansuje panstwo.
Czy można prosić o informacje na temat możliwości uzyskania dotacji.
Pozdrawiam Jurek

pluskwa
Początkujący
Początkujący

pone.agrotur.org.pl/tg.php

jest to glownie zwiazanie z ograniczeniem niskiej emisji i chodzi tu glownie o piece akl razem z piecem mozna sobie zamowic kolektor

maddox
Początkujący
Początkujący

Post autor: maddox »

Czy ten projekt dotyczy wszystkich gmin i starostw na terenie Polski czy tylko Tarnowskich Gór?
maddox

adi87
Początkujący
Początkujący

Post autor: adi87 »

Próżniowy kolektor ma 30 % większą sprawność. POLECAM firmę EKOSOLMET - kolektory słoneczne próżniowe - najwyższa jakość za niewygurowaną cenę.

skaitynas
Początkujący
Początkujący

Post autor: skaitynas »

Odnośnie przegrzewania się kolektorów: dobrze sprawdzają się rolety polskiej produkcji, takie jak tu:
http://www.suntime.pl/realizacje%20rolety.html. Producent twierdzi, że wytrzymalsze od szkła są (na wypadek gradobicia), ale jeszcze nie miałem okazji przetestować na tę okoliczność.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”