kolektory próżniowy czy kolektor solarny
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
kolektory próżniowy czy kolektor solarny
Witam.
Mam zamiar zamontować sobie Kolektor do ogrzewania wody. I właśnie nie bardzo wiem który lepszy wydajniejszy. jaka ewentualnie konstrukcję czy firmę mogli byście polecić a jaka nie polecacie?
I czy to prawda ze nie można dopuścić do tego żeby kolektory sie przegrzały??
Pozdrawiam pluskwa
Mam zamiar zamontować sobie Kolektor do ogrzewania wody. I właśnie nie bardzo wiem który lepszy wydajniejszy. jaka ewentualnie konstrukcję czy firmę mogli byście polecić a jaka nie polecacie?
Pozdrawiam pluskwa
Re: kolektory próżniowy czy kolektor solarny
Ja proponuję kolektor płaski np.Hewalex (sama mam taki i jestem bardzo zadowolona).pluskwa pisze:Witam.
Pozdrawiam pluskwa
Jeśli będziesz miał dobry program sterujący pompą, to kolektor nie powinien Ci sie przegrzać. Można też zamontować elektronicznie sterowane żaluzje lub rolety na kolektorze i opuszczać je lub podnosić w zależności od intensywności nasłoneczienia(zasłaniamy kolektory np.gdy wyjezdzamy na urlop). Oczywiście mogą to być też rolety/żaluzje "sterwane" ręcznie lecz jest to o wiele mniej wygodne
Kolektory próźniowe są droższe i często nie aż tak wydajne jak zapewnia producent (www.interkeram.pl/?go=41)
-
Paweł Napierała_piTERN
- Początkujący

- Kontakt:
Nie można jednoznacznie wskazać najlepszych kolektorów, chociaż zapewne każdy będzie chwalił swoje produkty! ale jak to mówią "każdy żyd swój towar chwali". A wracając do tematu to zaawansowanym pomysłem są rurki cieplne, kolektory próżniowe CPC. Jednak trudno wyłonić konkretną firmę gdyż wszystkie technologie są bardzo podobne. Jeśli zaś chodzi o kolektory płaskie to również budowa prawie zawsze taka sama jednakże najlepszym obecnie absorberem jest Tinox,Sunselect i tym tez należało by sie kierować wyborem płaskich kolektorów. Jest wielu zwolenników kolektorów płaskich i tyle samo próżniowych i nie zgodzę sie z tym ze jest ogromna różnica w cenie między nimi bo całkowity koszt inwestycyjny jest bardzo podobny.
Niezależność energetyczna
Świadomość ekologiczna
Komfort ekonomiczny
Świadomość ekologiczna
Komfort ekonomiczny
mnie to az tak duzo nie bedze kosztowalo bo ja place 30% a calo reszcze dofinansuje panstwo. wiec w moim przypadku ruznice w cenie niedzy plaskim a prozniowym sa niewielkie wiec lepiej doplacic troszke i wziasc ten proznowy bo ponos jest lepszy.
firmy ktore moge wybrac to:
viessmann
hartmann
sonnenkraft
wisolar
jakies pomysly ktora z tych firm wybrac nastawiajac sie na kolektor prozniowy. ktoza z tych firm ma lepsza konstrykce lepsze materialy i caly sprzet
firmy ktore moge wybrac to:
viessmann
hartmann
sonnenkraft
wisolar
jakies pomysly ktora z tych firm wybrac nastawiajac sie na kolektor prozniowy. ktoza z tych firm ma lepsza konstrykce lepsze materialy i caly sprzet
Próżniowy kolektor ma 30 % większą sprawność. POLECAM firmę EKOSOLMET - kolektory słoneczne próżniowe - najwyższa jakość za niewygurowaną cenę.
Odnośnie przegrzewania się kolektorów: dobrze sprawdzają się rolety polskiej produkcji, takie jak tu:
http://www.suntime.pl/realizacje%20rolety.html. Producent twierdzi, że wytrzymalsze od szkła są (na wypadek gradobicia), ale jeszcze nie miałem okazji przetestować na tę okoliczność.
http://www.suntime.pl/realizacje%20rolety.html. Producent twierdzi, że wytrzymalsze od szkła są (na wypadek gradobicia), ale jeszcze nie miałem okazji przetestować na tę okoliczność.