wentylacja / projekt
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
wentylacja / projekt
Mam dwa pytania, nie wie ktoś jak zrobić w mieszkaniu wentylację? Mieszkanie jest na trzecim piętrze w kamienicy. Nad mieszkaniem jest już strych. Kominiarz powiedział, że musza być dwie wentylacje - bo chcę pomieszczenie kuchenne przedzielić ścianą jedną na kuchnie, a drugą na łazienki - reszta to będzie przed pokój, Po za tym pomieszczeniem jest jeszcze pokój. Wracając do tego pomieszczenia z kuchnią potrzebuje kogoś kto ma uprawnienia budowlane co by mi zrobił taki projekt w dogodnej cenie - muszą tam być szczegółowe instalacje gazowe, elektryczne, wentylacyjne, kanalizacje itd, i jak jest teraz i jak ma być . Czyli inwentaryzacja. Ja jestem z Rudy śląskiej. Co do wentylacji mam kogoś kto by to zrobił, ale nie wiedzą jak...
sasha
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: wentylacja / projekt
Polskie prawo i zdrowy rozsądek wykluczają robienie dwóch wentylacji. Chyba więc nikt Pani tego nie zrobi.
1. prawdopodobnie chodzi o dwa oddzielne kanały wentylacyjne obsługujące różne pomieszczenia.sasha89 pisze: 1. Kominiarz powiedział, że musza być dwie wentylacje
2. Co do wentylacji mam kogoś kto by to zrobił, ale nie wiedzą jak...
2. radzę znaleźć takich co się na tym znają.
Każda instalacja będzie cię kosztować ok 700-1500zł w górę. Dobrze do gazu znaleźć od razu takiego który będzie kierownikiem budowy bo może być taniej. Pamiętaj że jeżeli tanio to potem do czegoś dopłacisz.
Tak napisałem, że jedna wentylacja ma być w łazience , a druga w kuchni. ( chcę podzielić pomieszczenie kuchenne ściankami na łazienkę, kuchnię, przedpokój )
sasha
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Wentylacja jest jedna... nawiewy są w pokojach wywiewy w kuchni i łazience. Co ma powietrze przepchać z nawiewu do wywiewu.
-
ogrodnik888
- Początkujący

- Kontakt:
Polecam http://www.alnor.com.pl znajdziesz tam wszystko co potrzebne do wentylacji pomieszczeń.
JA korzystałem z usług firmy Ecocomfort w sprawie projektu wentylacji u siebie w domu, zajmują sie też montażem.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Przeczytałem na ich stronie o pomiarachjanekk45 pisze:JA korzystałem z usług firmy Ecocomfort w sprawie projektu wentylacji u siebie w domu, zajmują sie też montażem.
???!!!!Chyba nie bardzo się orientują - nawiewu z rekuperatora na anemostatach pomierzyć się nie da. To naczynia połączone. Przy standardowej wydajności 130-170m3/h i na ogół 6-9 anemostatach nawiewnych mamy na anemostacie niecałe 20m3/h . Po przyłożeniu balometru - więcej powietrza popłynie innymi kanałami i na tym akurat mierzonym, będzie go mniej niż minimum balomeru.
A skoro już widać braki - to zapytam, bo tego nie ma na stronie:
Może mi Pan napisać jak projektować domową wentylację z odzyskiem ciepła by była niesłyszalna - chodzi mi o dystrybucję nie o centrale?