Problem z bezpiecznikami

Domowe prace związane z prądem mogą być bardzo niebezpieczne. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat instalacji elektrycznych począwszy, od wymiany kontaktu po podłączenie prądu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Pshem
Początkujący
Początkujący

Problem z bezpiecznikami

Post autor: Pshem »

Witam!
Do mojego mieszkania dochodzi instalacja 3fazowa 4 przewodowa, ponieważ jestem w trakcie pożądnego remontu chcę zmodernizowac instalację elektryczną mam więc następujące pytania:
jak rozwiązać problem uziemienia gniazdek?
czy mogę w obwód wpiąć różnicowoprądówkę?
jaką lepiej, trójfazową czy 3 jednofazowe?
gdzie połączyć PE z N?
czy piekarnik elektryczny (nie całą kuchnię) zasilić 3 czy 1 fazą?
jeżeli 1F to na osobnym bezpieczniku, prawda?
czy prowadzić osobne obwody dla pralki i zmywarki?
czy w takim razie mają one mieć swoje, osobne bezpieczniki?
Dzięki za pomoc!

Paweł_Małek
Superużytkownik
Superużytkownik

siec

Post autor: Paweł_Małek »

To gdzie podlaczyc PE zalezy od ukladu sieci do ktorej jest Pan podlaczony.
W sieci TN-C-S przewod PE oraz N instalacji wewn. przylacza sie do przewodu PEN linii zasilajacej, oraz do glownej szyny wyrownawczej bydynku ktora polaczona jest z uziomem i wszystkimi czesciami przewodzacymi obcymi (konstrukcje metalowe, instalacje met. i tp.).
W sieci TT przewod PE laczy sie do glownej szyny wyrownawczej a ta szyne z uziomem i czesciami przewodzacymi obcymi.
To jakiego rodzaju jest siec nalezy dowiedziec sie w lokalnym zakladzie energetycznym.

Do samego piekarnika wystarczy zasilanie jednofazowe przewodem 3*2,5 mm2 zabezpieczone wylacznikiem nadmiarowym S301 B16A, powinien byc to osobny obwod, podobnie pralka, zmywarka, podgrzewacz wody i inne tego typu odbiory zamontowane w stalych miejscach powinny byc zasilane oddzielnym obwodem, kazy z swoim zabezpieczeniem.
Wskazane jest wykonanie ochrony przeciwprzepieciowej co pozwoli uchronic urzadzenia przed uszkodzeniem - szczegolnie RTV i komputery, ale tez w AGD wystepuje elektronika.
Nalezy tez dopilnowac aby montujacy halogeny zasilane napieciem 12V wlasciwie dobrali przekroje przewodow po stronie 12V i nalezycie wykonali polaczenia - duzo stolarzy mysli tak "niskie napiecie to cienkie przewody wystarcza" co jest BLEDEM!!!! ktory moze skonczyc sie pozarem, poniewaz przy 12V prad (przy tej samej mocy odbiornika)jest 20* wiekszy niz przy 230V! Wskazane jest za transformatorem zastosowac dodatkowy bezpiecznik, gdyz transformator przy zwarciu daje natyle duzy prad ze wypali przewody, a i sam przy tym sie spali.
Nie polecam montowania transformatora bezposrednio na materiale palnym - dobrze jest pod niego podlozyc kawalek blachy ktora laczy sie z przewodem PE, lub plytke ceramiczna gresowa, aby w razie spalenia sie transformatora nie zapalily sie szafki.

komarr

Post autor: komarr »

zdecydowanie powinien zrobić to elektryk.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje elektryczne”