Witam serdecznie,
Z góry wdzięczna jestem za radę.
Mam w mieszkaniu drewnianą antresolę, która stoi na drewnianych słupach. Chcę usunąć środkowy słup, gdyż ogranicza miejsce w pokoju.
Pomysł na zabezpieczenie antresoli po wycięciu słupa to przymocowanie jej do sufitu łańcuchami.
Nie wiem jednak czy jest to bezpieczne, jakich haków użyć i łańcuchów, oraz czy wystarczą łańcuchy tylko na środku ( na wysokości obecnego słupa).
A może macie inny pomysł na zabezpieczeni antresoli po wycięciu słupa?
Poniżej linki do zdjęć
//style-hunters.pl/zdjecia/antresola/DSC00698.JPG
//style-hunters.pl/zdjecia/antresola/DSC00699.JPG
//style-hunters.pl/zdjecia/antresola/DSC00700.JPG
//style-hunters.pl/zdjecia/antresola/DSC00701.JPG
//style-hunters.pl/zdjecia/antresola/DSC00702.JPG
Dziękuję za pomoc
mocowanie antresoli
Moderator: Redakcja e-dach.pl
-
samouk
Re: mocowanie antresoli
[quote="impresion"] Pomysł na zabezpieczenie antresoli po wycięciu słupa to przymocowanie jej do sufitu łańcuchami.
A może macie inny pomysł na zabezpieczeni antresoli po wycięciu słupa? /quote]
Jesteś rozbrajająco beztroska, jeśli chodzi o to "przymocowanie do sufitu łańcuchami"
Sufit, to STROP (czyli NIETYKALNY DLA LAIKÓW ELEMENT KONSTRUKCYJNY
). Trzeba najpierw mieć jakie takie pojęcie o jego konstrukcji, aby myśleć o mocowaniu jakichkolwiek podwieszeń.Czy wiesz, jak jest ten strop zbudowany
I na czym chcesz zawiesić ten łańcuch? Na kołu rozporowym? Lepiej od razu daj sobie z tym spokój. Skoro ta antresola opiera się na tych słupach pod ścianami, to bezpieczniej będzie wzmocnić belki nośne tej antresoli i odpowiednio podeprzeć je na tych pozostałych słupach.
Jeśli wiesz, o co chodzi, to działaj w tym kierunku, a jeśli nie, to lepiej od razu zaproś jakiegoś cieślę lub stolarza.
Pozdr.
A może macie inny pomysł na zabezpieczeni antresoli po wycięciu słupa? /quote]
Jesteś rozbrajająco beztroska, jeśli chodzi o to "przymocowanie do sufitu łańcuchami"
Jeśli wiesz, o co chodzi, to działaj w tym kierunku, a jeśli nie, to lepiej od razu zaproś jakiegoś cieślę lub stolarza.
Pozdr.
Dziękuję za odpowiedź:)
Nie mam oczywiście o tym pojęcia:) Łańcuchy w moim pomyśle miałyby być przymocowane na haku.
Ściany i sufit są zbudowane z cegły, to stara kamienica.
Odległość od słupa do słupa to 4 metry, dlatego widziałam potrzebę zabezpieczenia środka.
Czy mógłby mi Pan poradzić do kogo - budowlańca/architekta powinnam się zgłosić o poradę.
Raz jeszcze dziękuję:)
Pozdrawiam,
Asia
Nie mam oczywiście o tym pojęcia:) Łańcuchy w moim pomyśle miałyby być przymocowane na haku.
Ściany i sufit są zbudowane z cegły, to stara kamienica.
Odległość od słupa do słupa to 4 metry, dlatego widziałam potrzebę zabezpieczenia środka.
Czy mógłby mi Pan poradzić do kogo - budowlańca/architekta powinnam się zgłosić o poradę.
Raz jeszcze dziękuję:)
Pozdrawiam,
Asia
-
samouk
No cóż - bez przesadyimpresion pisze: Czy mógłby mi Pan poradzić do kogo - budowlańca/architekta powinnam się zgłosić o poradę
Pozdr.
Naj lepiej zaprosić fachowców od takich rzeczy jak budowa antresoli http://www.oleba.pl/antresola.html
Sam wyjmując słupy musisz się dobrze zastanowić czy nie będzie przykrych konsekwencji

Sam wyjmując słupy musisz się dobrze zastanowić czy nie będzie przykrych konsekwencji