Wysokość trójnika spalin - kocioł na paliwo stałe
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Wysokość trójnika spalin - kocioł na paliwo stałe
Witam!
W najbliższym czasie będę murował komin systemowy najprawdopodobniej firmy ZAPEL. Na dzień dzisiejszy mam tymczasowy "wszystkopalny" kocioł bez zasobnika, który będzie podłączony do komina poprzez ścianę o szerokości 30cm.
W przyszłości prawdopodobnie będę wymieniał kocioł na inny o jeszcze nie sprecyzowanych parametrach.
Chodzi mi o poradę na jakiej wysokości wykonać wlot do trójnika spalin tak aby było to rozwiązanie jak najbardziej uniwersalne. Wiadomo w górę się zawsze pociągnie, w dół to już nie lada kłopot. Z kolei nie chciałbym przesadzać za bardzo z wysokością otworu.
Jeszcze jedno. Jak zrobię otwór w ścianie o średnicy 25cm to chyba będzie dobrze?
Komin będzie miał średnicę 20cm, jego wysokość będzie ok 9-10m.
W najbliższym czasie będę murował komin systemowy najprawdopodobniej firmy ZAPEL. Na dzień dzisiejszy mam tymczasowy "wszystkopalny" kocioł bez zasobnika, który będzie podłączony do komina poprzez ścianę o szerokości 30cm.
W przyszłości prawdopodobnie będę wymieniał kocioł na inny o jeszcze nie sprecyzowanych parametrach.
Chodzi mi o poradę na jakiej wysokości wykonać wlot do trójnika spalin tak aby było to rozwiązanie jak najbardziej uniwersalne. Wiadomo w górę się zawsze pociągnie, w dół to już nie lada kłopot. Z kolei nie chciałbym przesadzać za bardzo z wysokością otworu.
Jeszcze jedno. Jak zrobię otwór w ścianie o średnicy 25cm to chyba będzie dobrze?
Komin będzie miał średnicę 20cm, jego wysokość będzie ok 9-10m.
- karoka65
- Superużytkownik

- Kontakt:
Re: Wysokość trójnika spalin - kocioł na paliwo stałe
Przy wysokości wlotu około 140 do 150cm podepniesz praktycznie każdy kocioł.
Tak jak piszesz lepiej dać trochę wyżej niż za nisko.
Tak jak piszesz lepiej dać trochę wyżej niż za nisko.
A właśnie oglądam kocioł 23KW SAS EKO, który ma czopuch na górze i którego wysokość bez czopucha wynosi 1440mm+29-56mm (nóżki). No i jak dodam 10cm czopucha, krzywizny rur, otwór na oko wychodzi gdzieś na min 1,6m.
Schiedel podaje wartości ok 1,5-1,6m.
Ja zastawiałem się czy nie dać gdzieś na 1,8m ale tutaj pytanie do was czy to nie za wysoko?
Schiedel podaje wartości ok 1,5-1,6m.
Ja zastawiałem się czy nie dać gdzieś na 1,8m ale tutaj pytanie do was czy to nie za wysoko?
Nie, to nie jest za wysoko i tak się robi.
Uwaga słuszna, bo kotły tzw gornokanałowe są wyższe, ale zajmują mniej miejsca na wysokość.
Zatem dół wejścia kominowego warto wykonać na wysokości 170-180cm licząc od gotowej posadzki, wówczas faktycznie dopasujesz praktycznie każdy wyrób z rynku.
Zapytam jeszcze ile metrów do ogrzania? Ściślej ile jest pow. użytkowej bez kotłowni i garażu?
Jak docieplone, jaka jest instalacja?
Uwaga słuszna, bo kotły tzw gornokanałowe są wyższe, ale zajmują mniej miejsca na wysokość.
Zatem dół wejścia kominowego warto wykonać na wysokości 170-180cm licząc od gotowej posadzki, wówczas faktycznie dopasujesz praktycznie każdy wyrób z rynku.
Zapytam jeszcze ile metrów do ogrzania? Ściślej ile jest pow. użytkowej bez kotłowni i garażu?
Jak docieplone, jaka jest instalacja?
- karoka65
- Superużytkownik

- Kontakt:
Nie pomyślałem że kolega będzie brał górniaka pod uwagę 
Jak planuje 23kW to już musi być chatka pokaźnych rozmiarów.
Jak planuje 23kW to już musi być chatka pokaźnych rozmiarów.
Nie kocioł górnego spalania, tylko kocioł z górnym ukladem kanałów spalinowych 
Czyli taki jak Enka, Galmet, Skam-P Premium.... itd.
Czyli taki jak Enka, Galmet, Skam-P Premium.... itd.
- karoka65
- Superużytkownik

- Kontakt:
Mój ma taką budowę i wlot na 122,5 się zaczyna, 180 to już przesada.
Masz górne wyjście spalin czy mówisz o danych czopucha wychodzącego do tyłu, bo to zupełnie inne kwestie.
Daleko nie szukając, kocioł Sztoker-25 z górnym wyjściem spalin, wysokość czopucha (tego kółka patrzącego w niebo) 1400mm, na to trzeba nałożyć kolano... i skręcić je do tyłu czy na bok.
Są klimosze, galmety, nowe zębce i cała inna masa kotłów z górnym wyjściem spalin, więc 170 czy 180cm nie jest zbyt nisko i nie jest żadną przesadą. Moim zdaniem to bardzo rozsądna wysokość
Daleko nie szukając, kocioł Sztoker-25 z górnym wyjściem spalin, wysokość czopucha (tego kółka patrzącego w niebo) 1400mm, na to trzeba nałożyć kolano... i skręcić je do tyłu czy na bok.
Są klimosze, galmety, nowe zębce i cała inna masa kotłów z górnym wyjściem spalin, więc 170 czy 180cm nie jest zbyt nisko i nie jest żadną przesadą. Moim zdaniem to bardzo rozsądna wysokość
- karoka65
- Superużytkownik

- Kontakt:
Dobrze jest przemyśleć wcześniej co będziemy chcieli wstawić bo jak później spodoba się nam kociołek z wyjściem na 95 czy 110 to będzie śmiesznie metrową prawie rurę ładować choć niektórzy chcą tym dogrzewać kotłownię, czasami to ciepło nie jest tam wskazane i trzeba myśleć o izolowaniu.
Następną sprawą jest możliwość wydzielania kondensatu.
Następną sprawą jest możliwość wydzielania kondensatu.