Budowa obiektu
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
Domlider
- Zainteresowany

- Kontakt:
Re: Budowa obiektu
Warunkiem otrzymania pozwolenia na budowę jest wykonanie projektu.
Inaczej mówiąc: nie ma projektu------> nie ma pozwolenia na budowę.
Inaczej mówiąc: nie ma projektu------> nie ma pozwolenia na budowę.
No tak ale ja chcę rozbudować stodołę na garaż
Chcesz budować. Nie jest istotne jak to nazwiesz.
Na budowę i wykonanie robót budowlanych, konieczne jest uzyskanie pozwolenia na budowę z całą związaną z tym papierkologią.
Od tej zasady są nieliczne i w zamkniętym katalogu odstępstwa, wyszczególnione w prawie budowlanym art. 29.
Zakres prac jakie chcesz wykonać nie mieści się w tych odstępstwach.
Na budowę i wykonanie robót budowlanych, konieczne jest uzyskanie pozwolenia na budowę z całą związaną z tym papierkologią.
Od tej zasady są nieliczne i w zamkniętym katalogu odstępstwa, wyszczególnione w prawie budowlanym art. 29.
Zakres prac jakie chcesz wykonać nie mieści się w tych odstępstwach.
No dobrze
1. A czy na rozbiórkę domu czy stodoły trzeba pozwolenie? I jak już rozbiorę to mogę na tym miejscu nowy budynek postawić np. wiekszy dom czy jakis garaż?
2.Jaka jest średnia cena formalności budowy domu, oraz inwentaryzacji czyli dobudowy budynku do instejącego chodzi mi o cenę tych formalnośći
3.I czy jeśli postawię bez pozwoleń to jak urząd się dowie chodzi o to że ktoś podkabluje czy on to sprawdza?
1. A czy na rozbiórkę domu czy stodoły trzeba pozwolenie? I jak już rozbiorę to mogę na tym miejscu nowy budynek postawić np. wiekszy dom czy jakis garaż?
2.Jaka jest średnia cena formalności budowy domu, oraz inwentaryzacji czyli dobudowy budynku do instejącego chodzi mi o cenę tych formalnośći
3.I czy jeśli postawię bez pozwoleń to jak urząd się dowie chodzi o to że ktoś podkabluje czy on to sprawdza?
ad1. Rozbiórka budowli, na której budowę jest wymagane pozwolenie wymaga pozwolenia.
ad2. Nie istnieje średnia cena, zależy od jakość, którą chcesz uzyskać.
ad3. Załatwienie pozwolenia jest w Twoim interesie, np. może okazać się, że akurat jest planowana budowa drogi w miejscu, w którym planujesz zainwestować pieniądze.
ad2. Nie istnieje średnia cena, zależy od jakość, którą chcesz uzyskać.
ad3. Załatwienie pozwolenia jest w Twoim interesie, np. może okazać się, że akurat jest planowana budowa drogi w miejscu, w którym planujesz zainwestować pieniądze.
1.Chodzi mi o to że jeśli chce zbudować nowy dom na miejscu starego ale większy to jest potrzebne pozwolenie na rozbiórkę? Bo że na budowę to tak.
2.Źle się wyraziłem chodzi mi o cenę około ile to wynosi
3.Chodzi mi tu o to czy jakoś starostwo i gmina sprawdza to że nie legalenie wybudowałem czy to może ktoś podkablować
4. I jaka jest około cena inwentaryzacji(dobudowy do instniejącego budynku)
2.Źle się wyraziłem chodzi mi o cenę około ile to wynosi
3.Chodzi mi tu o to czy jakoś starostwo i gmina sprawdza to że nie legalenie wybudowałem czy to może ktoś podkablować
4. I jaka jest około cena inwentaryzacji(dobudowy do instniejącego budynku)
-
Domlider
- Zainteresowany

- Kontakt:
Ad.1 - Pozwolenie na budowę będzie jednocześnie pozwoleniem na rozbiórkę. Takie 2 w 1 jak szampon z odżywką.
Ad.2. - Cena jest ustalana indywidualnie - tzn w różnych biurach mają różne ceny - trzeba pochodzić i popytać u różnych ludzi.
Ad.3 - Każdy może złożyć donos do Nadzoru Budowlanego. Zależy jak Pan żyje z sąsiadami. Potem zawsze będą mieli na Pana haka.
Ad.4. - Ta sama odpowiedź co ad.2. - różni projektanci zarzyczą sobie różne stawki - trzeba popytać kilku.
Ad.2. - Cena jest ustalana indywidualnie - tzn w różnych biurach mają różne ceny - trzeba pochodzić i popytać u różnych ludzi.
Ad.3 - Każdy może złożyć donos do Nadzoru Budowlanego. Zależy jak Pan żyje z sąsiadami. Potem zawsze będą mieli na Pana haka.
Ad.4. - Ta sama odpowiedź co ad.2. - różni projektanci zarzyczą sobie różne stawki - trzeba popytać kilku.
No dobrze a jeśli chodzi i dobudowę obory to wpierw muszę zrobic projekt dobudowy a pozniej pozwoloenei?
-
Domlider
- Zainteresowany

- Kontakt:
Tak. Najpierw robi się projekt. Ten projekt razem i innymi uzgodnieniami składa się do Starostwa Powiatowego z wnioskiem o pozwolenie na budowę.
A jeśli chciałbym postawić garaż ale od granicy trzeba chyba 4 metry działka sąsiednia jest to rolna i mam pytanie jeśli sąsiad napisze oświadczenie że pozwala budować na granicy to czy można budować na granicy?