Kominek - wykonanie i uprawnienia

Komin jest nieodłączną częścią systemu ogrzewania i wentylacji - odprowadza spaliny i dym wytwarzany przez domowy sprzęt. O tym jaki wybrać komin zależy od sposobu ogrzewania domu. Jeżeli chcesz dowiedzieć się wszystkiego o systemach kominowych koniecznie wejdź do tego działu.

Moderator: Redakcja e-dach.pl

fabercpu
Początkujący
Początkujący

Kominek - wykonanie i uprawnienia

Post autor: fabercpu »

Właśnie rozpoczynam urządzanie wnętrza lokalu ze stanu deweloperskiego.
W lokalu są podprowadzone przewodu (posadzka dolot powietrza) i w ścianie przewód kominowy.
Pytanie takie, czy wykonanie prostego kominka DGP muszę powierzyć osobie z odpowiednimi uprawnieniami kominiarskimi ? czy mogę wykonać go sam z pomocą budowlańca.
Jak to wygląda od strony "prawnej" ?

samouk

Re: Kominek - wykonanie i uprawnienia

Post autor: samouk »

Od strony prawnej - potrzebna Ci będzie opinia kominiarska wraz z oceną poprawności podłączenia kominka do komina.
Nie każdy jednak kominiarz zna się na wkładach kominkowych i systemach DGP. Tutaj potrzebna jest wiedza i doświadczenie firmy, która od dawna trudni się montażem i uruchamianiem kominków.
Ich "uprawnienia", to zwykle jeden lub co najwyżej dwa/trzy kursy organizowane przez różne firmy lub osoby. Trzeba się tu więc kierować opinią i stażem takiej firmy (konieczne referencje :D ).
Ja (dla przykładu) znając odpowiednie podzespoły i materiały sam podłączyłem swój kominek w taki sposób, jakiego (z powodu wyższych kosztów i w związku z tym małego "uzysku") te firmy nie stosują :wink: . Ponieważ nie posiadam uprawnień kominiarskich, więc opinię mi wydał i odbioru komina dokonał kominiarz z odpowiednimi uprawnieniami.

Pozdrawiam

Bobi444
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Re: Kominek - wykonanie i uprawnienia

Post autor: Bobi444 »

Ja wszystko załatwiłem przez internet czyli zamówiłem usługę całego kominka.
Jednak później po przeliczeniu jakbym sam kupowal materiały wyszłoby mnie sporo taniej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kominy, Systemy kominowe”