Witam. W budynku jednorodzinnym robię drugą kuchnię na piętrze i myślałem że podłączanie okapu do dowolnego komina wentylacyjnego na nic nie wpływa, ale czytając trochę na necie spotkałem się z różnymi opiniami (wszystko do jednego, każde osobno z uwagi na możliwe cofanie się powietrza itp.). Z tego powodu chciałbym się poradzić gdzie podłączyć okap. W kuchni mam dostępne 3 piony wentylacyjne. Pierwszy na parterze łączy się z małą spiżarnią obok kuchni, drugi to łazienka na piętrze, a trzeci łączy się z kuchnią na parterze. Do którego komina najlepiej by było podłączyć ten okap? Najbardziej by mi pasowało do pierwszego gdyż byłby na wprost okapu, ale na dole jest ta spiżarnia. W ostateczności (jeżeli byłby to wymóg) to dałoby się zamurować tę kratkę na dole w spiżarni gdyż itak nie przechowuje się tam nic wydzielającego mocne zapachu czy wymagającego wentylacji, głównie puszki, parę słoików itp. Co polecacie tutaj zrobić aby wentylacja w nowej kuchni była skuteczna i nie wpływałą negatywnie na wentylację innych pomieszczeń?
Pozdrawiam
instalacja okapu (nowa kuchnia w starym budynku)
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Aligator911
- Początkujący

-
ogrodnik888
- Początkujący

- Kontakt:
Re: instalacja okapu (nowa kuchnia w starym budynku)
Może niestety wpłynąć negatywnie, zwłaszcza że kominki wentylacyjne projektowane były z tego co piszesz trochę inaczej. Najlepiej zleć przegląd i dodatkowe badania, dzięki którym dowiesz się które rozwiązanie będzie lepsze.
-
energy_modeler
- Początkujący

Re: instalacja okapu (nowa kuchnia w starym budynku)
Okapy powinny być podłączane do niezależnych kanałów. Jeżeli kanał wentylacyjny jest połączony z innym pomieszczeniem to powietrze z okapu popłynie tam "gdzie będzie miało łatwiej" czyli może częściowo do spiżarni.
Generalnie prawda jest taka że wentylatory montowane w standardowych okapach mają bardzo małą moc, a same wymiary okapów w stosunku do wymiarów płyty grzewczej nie pozwalają na poprawną ich pracę. Więc okapy domowe często spełniają funkcję ochrony szafki przed zabrudzeniem
Ponadto włączając okap w jakiś kanał wentylacyjny w czasie kiedy okap nie pracuje w pomieszczeniu nie ma wentylacji. Prawidłowo w kuchni powinny być przynajmniej 2 kanały grawitacyjne- jeden do wentylacji bytowej, drugi do włączenia okapu.
Podsumowując: może warto rozważyć okap z pochłaniaczem (pracujący na powietrzu obiegowym)?
Generalnie prawda jest taka że wentylatory montowane w standardowych okapach mają bardzo małą moc, a same wymiary okapów w stosunku do wymiarów płyty grzewczej nie pozwalają na poprawną ich pracę. Więc okapy domowe często spełniają funkcję ochrony szafki przed zabrudzeniem
Ponadto włączając okap w jakiś kanał wentylacyjny w czasie kiedy okap nie pracuje w pomieszczeniu nie ma wentylacji. Prawidłowo w kuchni powinny być przynajmniej 2 kanały grawitacyjne- jeden do wentylacji bytowej, drugi do włączenia okapu.
Podsumowując: może warto rozważyć okap z pochłaniaczem (pracujący na powietrzu obiegowym)?