Remont-- proszę o pomoc.
Remont-- proszę o pomoc.
Witam, jestem nowy i zielony i potrzebuję waszej pomocy, postaram się w jasny sposób opisać moją sytuację...
Otóż posiadam dom 2 piętrowy+piwnica. Dom jest murowany na grubość 40cm +6cm steropian w ściany.
Stan domu:
--Piwnica
Posiada wyłożone płytki, ogrzewanie, wujek prowadzi sklep, (w zimie jest ok)
--1piętro: jakieś 60m2 ;
Ściany i sufit zrobiony z płyty+ok3cm steropian, zrobiona wylewka,brak podłogi, brak ogrzewania, założone okna,
--2 piętro, gołe nie ma okien, nie jest szczelne...
Tutaj jest pytanie otóż chcę wykończyć do zamieszkania 1 piętro. Zdaję sobie sprawę że muszę założyć ogrzewanie, ułożyć podłogę itp,
chodzi mi jak bardzo wpłynie 2 piętro na stratę ciepła w zimie ? albo jak to skutecznie i tanio zabezpieczyć docieplić ? chodzi mi o ewentualne materiały bez robocizny...
Otóż posiadam dom 2 piętrowy+piwnica. Dom jest murowany na grubość 40cm +6cm steropian w ściany.
Stan domu:
--Piwnica
Posiada wyłożone płytki, ogrzewanie, wujek prowadzi sklep, (w zimie jest ok)
--1piętro: jakieś 60m2 ;
Ściany i sufit zrobiony z płyty+ok3cm steropian, zrobiona wylewka,brak podłogi, brak ogrzewania, założone okna,
--2 piętro, gołe nie ma okien, nie jest szczelne...
Tutaj jest pytanie otóż chcę wykończyć do zamieszkania 1 piętro. Zdaję sobie sprawę że muszę założyć ogrzewanie, ułożyć podłogę itp,
chodzi mi jak bardzo wpłynie 2 piętro na stratę ciepła w zimie ? albo jak to skutecznie i tanio zabezpieczyć docieplić ? chodzi mi o ewentualne materiały bez robocizny...
Re: Remont-- proszę o pomoc.
Izolacja to podstawa. Jakiekolwiek założy Pan ogrzewanie, to bez izolacji będzie Pan miał horrendalne koszty, żeby ogrzać piętro.
Nie po to izolujemy, by robić centralne
Nie po to izolujemy, by robić centralne
rozumiem, w takim razie jak to w miarę dobrze zaizolować ?
baba myślę że bez okien trudno będzie Tobie funkcjonować w takim domu, no chyba, że pytasz o to jak "odciąć" te 2 piętro,
strony www, leasing
dokładnie....
Czytałem że mogę zrobić wylewkę ok. 5cm i dać twardy steropian 5cm, czy to wystarczy ?
i zostanie mi odizolowanie schodów na górę...
Czytałem że mogę zrobić wylewkę ok. 5cm i dać twardy steropian 5cm, czy to wystarczy ?
i zostanie mi odizolowanie schodów na górę...
Jedz do fachowca spytaj o poradę może jakiś mądry doradzi dobrze, dobierze wyliczy jakieś wpsółczynniki. Bo to ze dasz 5 a okaże się ze to za mało i co potem?? to Cię wyjdzie drożej niż ten fachowiec:)
Dawid2304
mam jeszcze jedno pytanie, czy istnieje jakiś sposób ocieplenia ściany w budynku w budynku, tak aby to potem można było rozebrać i jeszcze wykorzystać ?
chcę na zimę docieplić sobie jeden pokój który będzie ogrzewany i kombinuję jak go docieplić żeby z 2 pokoju nie darło w zimie...
chcę na zimę docieplić sobie jeden pokój który będzie ogrzewany i kombinuję jak go docieplić żeby z 2 pokoju nie darło w zimie...
tz. chodzi mi
czy jest jakaś forma i możliwość aby ocieplić ścianę od zew(na którą nie działają warunki atmosferyczne, tylko ewentualny mróz) tak aby to w przyszłości można była jakoś w miarę łatwo rozmontować(to ocieplenie i potem jeszcze wykorzystać).. ?
czy jest jakaś forma i możliwość aby ocieplić ścianę od zew(na którą nie działają warunki atmosferyczne, tylko ewentualny mróz) tak aby to w przyszłości można była jakoś w miarę łatwo rozmontować(to ocieplenie i potem jeszcze wykorzystać).. ?
-
IWB
izolacja termiczna to nie ścianka działowa którą możesz sobie zburzyć na wiosnę, albo się robi dobrze i raz albo nie robi się wcale.
-
OLOOLO91
Ciekawe pomysły, ale jak to docieplić? A czy dach jest płaski czy spadzisty do ocieplenia wełną? Mam pomysł