Problem ze śladami po pędzlu

Szukasz pomysłów na oryginalne rozwiązania lub masz nietypowe pytania dotyczące budowy albo wykończenia domu? Tu znajdziesz radę i podpowiedzi.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

evolucja
Początkujący
Początkujący

Problem ze śladami po pędzlu

Post autor: evolucja »

Cześć wszystkim.
Jestem obecnie po pierwszym malowaniu nierozcieńczoną farbą Caparola Samtex 7 gładzi gipsowej zagruntowanej Unigruntem Atlasu. Niestety w miejscu przejechania pędzlem, czyli dookoła drzwi, kontaktów i w rogach pojawiły się jaśniejsze pasy. Widać to dokładnie na zdjęciu.
Co zrobić aby ustrzec się czegoś takiego przy malowaniu drugiej warstwy?
http://i.imgur.com/Gxg5K.jpg
http://i.imgur.com/ZSde3.jpg
http://i.imgur.com/o8Bc7.jpg

Mam też inny problem, z inną ścianą w szarym kolorze. Po pomalowaniu wyszły niedokładności szlifowania gładzi. Nie udało mi się jednak uchwycić tego na zdjęciu. Właściwie to fachowiec w ogóle bardzo słabo chyba tą ścianę przeszlifował, bo wygląda ona raczej jak zwykły tynk. Czy obecnie, gdy ściana jest już pomalowana można przed kładzeniem drugiej warstwy ją jeszcze raz przeszlifować?

Interno
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Problem ze śladami po pędzlu

Post autor: Interno »

Pędzel + mały wałek i nie będzie problemu.
Zdejmij osłony przełączników będzie łatwiej malować.
Szlifowanie farby nie wiele poprawi a z kolejną warstwą farby mogą być dodatkowe kłopoty.
Lepiej na całość dać jakąś dobrą masę finisz.

evolucja
Początkujący
Początkujący

Post autor: evolucja »

Ciężka sprawa z tym finiszem by była. Bo w takim wypadku po co babrał się przez tydzień z gipsem i gładzią skoro teraz znowu miały to zaszpachlować? To raczej nie przejdzie, choćby temu, że farby już nie ma na 2 malowania..
Czyli nie ma szans na poprawę tej ściany bez ponownego szpachlowania&szlifowania?

Smugi farby jeszcze bardziej teraz w dzień są widoczne.. wątpię aby miał pojęcie jak je zamalować drugą warstwą :(

Nosz kurdebele nie ma człowiek szczęścia do tych ludzi, każdy ino partaczyć potrafi. A tu się słone pieniądze za to płaci.

Interno
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Interno »

evolucja pisze: 1. Czyli nie ma szans na poprawę tej ściany bez ponownego szpachlowania&szlifowania?
2. wątpię aby miał pojęcie jak je zamalować drugą warstwą
3. nie ma człowiek szczęścia do tych ludzi, każdy ino partaczyć potrafi. A tu się słone pieniądze za to płaci.
1. raczej nie ma widoków na poprawę, szlifujemy bardzo delikatnie ze "smarków" farby lub kłaczków wałka.
2. coś czarno to widzisz, albo Ci ktoś pomoże i odetnie małym wałkiem narożniki a Ty lecisz dużym lub zrób małym wałkiem naroża niech wyschnie i potem działaj dużym.
3. gładź gładzi nierówna ja robię 2 x semin 86 2x semin 68 i czasem jeszcze warstwa na lustro ETS2, za jaką kasę nie podam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne - najróżniejsze problemy, pytania ...”