wentylacja w pokoju.
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
wentylacja w pokoju.
witam forumowiczów...
Chciałbym się poradzić w jednej sprawie...
Mam piętrowy dom i w niektórych pokojach parterowych nie ma kanału wentylacyjnego... Czy można rurą pcv fi. 110 poprowadzić taki kanał ponad dach... czy taki kanał mógłby być poprowadziny w styropianie który był by jednocześnie ociepleniem tego kanału...
Proszę o porade w tej sprawie...
Mam piętrowy dom i w niektórych pokojach parterowych nie ma kanału wentylacyjnego... Czy można rurą pcv fi. 110 poprowadzić taki kanał ponad dach... czy taki kanał mógłby być poprowadziny w styropianie który był by jednocześnie ociepleniem tego kanału...
Proszę o porade w tej sprawie...
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: wentylacja w pokoju.
Nie lepiej pomyśleć o zrobieniu wentylacji? Skąd brać świeże powietrze, jak zapewnić stały strumień?
-
samouk
Rura PCW w styropianie może być, choć jako docieplenie lepsza by była wełnatomek_w75 pisze: w niektórych pokojach parterowych nie ma kanału wentylacyjnego... Czy można rurą pcv fi. 110 poprowadzić taki kanał ponad dach... czy taki kanał mógłby być poprowadziny w styropianie który był by jednocześnie ociepleniem tego kanału
Jeśli ta rura ma służyć za kanał wentylacji naturalnej, to trzeba się liczyć z pojawianiem się skroplin w chłodnych porach roku - szczególnie z tych pomieszczeń wilgotniejszych (nawet pomimo docieplenia).
Takie kanały z PCW (w odróżnieniu od tych murowanych) łatwiej się wychładzają i wtedy mogą się zmienić w ... niechciane nawiewniki zimnego powietrza
Pozdrawiam
Pan Tomasz zadał najważniejsze pytanie. Czym będzie nawiewane powietrze do pomieszczeń. Pamiętaj że każda wentylacja składa się z dwóch najważniejszych składowych nawiewu i wywiewu. Jeżeli robisz same wywiewy to jak to ma działać?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

--- Koniecznie dodałbym trzeci element - nawiew wywiew i coś co przepchnie powietrze z jednego do drugiego, Naturalna wentylacja n na poddaszu, czy gdy nie ma różnicy ciśnień...Bolas pisze:Pan Tomasz zadał najważniejsze pytanie. Czym będzie nawiewane powietrze do pomieszczeń. Pamiętaj że każda wentylacja składa się z dwóch najważniejszych składowych nawiewu i wywiewu. Jeżeli robisz same wywiewy to jak to ma działać?
Nawet przy zryczałtowanym niesterowalnym ogrzewaniu ( odzysk ciepła nie ma uzasadnienia) wolę wentylację PLUS niż skupiać się na wywiewie.
Może system inventer by Ci się nadał? Możesz go sam zamontować, nawet w domach wielorodzinnych, ma system nawiew- wywiew, filtry do oczyszczania powietrza z np. zarodników, i działa jak rekuperator, odzyskując w zimie "wydychane" ciepło. Pobiera minimalna ilość prądu i jest cichy.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

A co to jest?
Chyba chodzi o rekuperatory ścienne:

-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Te ścienne rekuperatory znam doskonale dostały złoto na Budmie w 2000 roku ( blue) i do niczego się nie nadają ( u nas mogą być stosowane tak jak Samsung czy Mitsubihi - DO KLIMATYZACJI) Ten akurat odprowadza wodę na elewację.
Przeczytałem :
Czyli w tekście Kiary nie chodziło o rekuperator. Kolejna sprawa - to filtr do zarodników... Zarodniki pleśni są wielkości bakterii - zainteresowało mnie więc urządzenie zwane inverterem - co wymienia powietrze, filtruje je tak dokładnie, jak w salach operacyjnych i odzyskuje ciepło jak rekuperator - i nie jest rekuperatorem.
Przeczytałem :
,oczyszczania powietrza z np. zarodników, i działa jak rekuperator
Czyli w tekście Kiary nie chodziło o rekuperator. Kolejna sprawa - to filtr do zarodników... Zarodniki pleśni są wielkości bakterii - zainteresowało mnie więc urządzenie zwane inverterem - co wymienia powietrze, filtruje je tak dokładnie, jak w salach operacyjnych i odzyskuje ciepło jak rekuperator - i nie jest rekuperatorem.
witam ponownie...
rozumiem ze najlepsze rozwiązanie to wybudowanie kanałów wewnątrz domu,
problemem, to przekucia stropów... dlatego by to zrobić od wewnątrz narazie nie wchodzi w gre... dlatego pomyślałem o takim kanale wykorzyatując rury PCW, lub nawet metalowe które się stosuje do wentylacji i poprowadzenia ją po elewacji...
nie chce zwykłego przekucia przez ściane, ze względu wychładzania pokoju w zimie...
Ale dzięki za dobrą rade...
rozumiem ze najlepsze rozwiązanie to wybudowanie kanałów wewnątrz domu,
problemem, to przekucia stropów... dlatego by to zrobić od wewnątrz narazie nie wchodzi w gre... dlatego pomyślałem o takim kanale wykorzyatując rury PCW, lub nawet metalowe które się stosuje do wentylacji i poprowadzenia ją po elewacji...
nie chce zwykłego przekucia przez ściane, ze względu wychładzania pokoju w zimie...
Ale dzięki za dobrą rade...
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Wentylacja która nie wychładza - to wentylacja z odzyskiem ciepła
Skąd Szanowny Pan zamierza brać świeże powietrze?nie chce zwykłego przekucia przez ściane, ze względu wychładzania pokoju w zimie
mam na myśli taką wentylacje jaka jest w pomieszczeniach w których są kominy wentylacyjne i jest w nich zainstalowana kratka, chodzi o samą budowe takiego kanału...
a dopływ powietrza przez nawiwniki w oknie...
a dopływ powietrza przez nawiwniki w oknie...
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Kilkadziesiąt m3/h powietrza wchodzącego nawiewnikiem, czy "dziurą" w ścianie - wychładza pokój tak samo.
Dlatego w wentylacji tłoczy się powietrze w pokojach od góry.
Mogę się jeszcze Pana zapytać, co miało znaczyć:
Dlatego w wentylacji tłoczy się powietrze w pokojach od góry.
Mogę się jeszcze Pana zapytać, co miało znaczyć:
a co Pan chciałby przeczytać, Panie Tomaszu..?
napewno jest Pan większym znawcą niż ja...
więc..??
napewno jest Pan większym znawcą niż ja...
więc..??
Taka wentylacja nie ma uzasadnienia ani możliwości działania. Jedyne co to będzie panu lepiej że jest "jakaś" kratka zwana wentylacyjną.