Zwracam się z prośbą o pomoc w podjęciu decyzji.
Budowa domku jest obecnie na etapie ocieplania od wewnątrz.
Domek jest szkieletowy, na fundamentach punktowych.
początkowo miał być zamieszkiwany przez 3 sezony, ale plany się zmieniły i pewnie będzie miało miejsce również pomieszkiwanie zimą.
Ściany będą ocieplone wełną 20 cm i od zewnątrz styropianem 10. Dach 20 cm.
Zaplanowane było wszystko pod ocielenie podłogi wełną 10 cm, jednak w trackie budowy zmieniła się opcja mieszkania zimą, w związku z tym chcielibyśmy zwiększyć grubość wełny w podłodze na 20 cm.
Czy jest sens? Wykonawca twierdzi, że nie ma takiej potrzeby.
Będę wdzięczna za pomoc! Pozdrawiam
Prośba o pomoc - grubość ocieplenia podłogi
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Re: Prośba o pomoc - grubość ocieplenia podłogi
Tylko, że wykonawca nie będzie płacił Pani rachunków za ogrzewanie domu.
Nie po to izolujemy, by robić centralne
Rozumiem, dzięki za odpowiedź.
Usłyszałam tylko od niego informację, że 10 cm jest to standardowe ocieplenie podłogi w domkach całorocznych. Wolałam się upewnić...
Czyli jednak ma sens zwiększyć ocieplenie podłogi do 20!
Usłyszałam tylko od niego informację, że 10 cm jest to standardowe ocieplenie podłogi w domkach całorocznych. Wolałam się upewnić...
Czyli jednak ma sens zwiększyć ocieplenie podłogi do 20!
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Do gruntu ( przy identycznej izolacji) ucieka więcej ciepła niż ścianą i dachem razem
Prze ostanie 20 lat minimum od gruntu to było 30 cm - ostatnio coraz częściej jest 40-50 cm.
Audytor nr 1 KAPE dr Ludomir Duda - w 2006 : jeżeli ktoś dziś projektuje mniej jak 30 cm styropianu od gruntu, to jest niedouczonym szkodnikiem.
Prze ostanie 20 lat minimum od gruntu to było 30 cm - ostatnio coraz częściej jest 40-50 cm.
Audytor nr 1 KAPE dr Ludomir Duda - w 2006 : jeżeli ktoś dziś projektuje mniej jak 30 cm styropianu od gruntu, to jest niedouczonym szkodnikiem.
Witam serdecznie,
Firma COR specjalizuje się w sprzedaży i wykonawstwie podłóg drewnianych z drewna krajowego i egzotycznego. Zapraszam Państwa do odwiedzenia naszej strony internetowej www.cor.com.pl
oraz www.facebook.com/SalonCOR a przede wszystkim odwiedzenia naszego Salonu Firmowego który znajduje się w Białymstoku, ul. Wł. Wysockiego 94 . Uzyskają u nas Państwo fachową poradę odnośnie podłóg drewnianych, tarasów, schodów oraz drzwi . Jesteśmy partnerem handlowym wielu znanych marek między innymi Sika czy Parkiet Hajnówka. Zachęcamy do współpracy wykonawców, architektów, projektantów i handlowców.
Pozdrawiam
Firma COR specjalizuje się w sprzedaży i wykonawstwie podłóg drewnianych z drewna krajowego i egzotycznego. Zapraszam Państwa do odwiedzenia naszej strony internetowej www.cor.com.pl
oraz www.facebook.com/SalonCOR a przede wszystkim odwiedzenia naszego Salonu Firmowego który znajduje się w Białymstoku, ul. Wł. Wysockiego 94 . Uzyskają u nas Państwo fachową poradę odnośnie podłóg drewnianych, tarasów, schodów oraz drzwi . Jesteśmy partnerem handlowym wielu znanych marek między innymi Sika czy Parkiet Hajnówka. Zachęcamy do współpracy wykonawców, architektów, projektantów i handlowców.
Pozdrawiam
Zapewne jest zwolennikiem centralnego ogrzewania (nie ekonomicznego), więc będzie daleki od dobrej izolacji.amaryll pisze: Usłyszałam tylko od niego informację, że 10 cm jest to standardowe ocieplenie podłogi w domkach całorocznych.