Piec z podajnikiem - łatwy w obsłudze

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Januszek
Początkujący
Początkujący

Piec z podajnikiem - łatwy w obsłudze

Post autor: Januszek »

Witam.
Jakiś czas temu dostałem w spadku dom, niestety pamięta on 1 i 2 wojne światową i jedyne ogrzewanie jakie w nim jest to piece kaflowe.
Ocieplenie oraz podłączenie instalacji to żaden problem , natomiast zastanawiam się nad rodzajem ogrzewania i piecem.
Często nie ma mnie w domu dlatego zależy mi by piec miał podajnik , by mogła obsłużyć go żona , gdy będę poza domem.
Znajomy doradza mi piec na ekogroszek lub pellet. Piec olejowy odrzucam ze względu na koszta.
Wiadomo żona nie będzie machała łopatą by nakładać węgiel a co dopiero wynosić później popiół.
Jakie proponujecie rozwiązania.
Z góry dziękuje za rzeczowe odpowiedzi.
Pozdrawiam

Enerbau
Ekspert budowlany
Ekspert budowlany

Re: Piec z podajnikiem - łatwy w obsłudze

Post autor: Enerbau »

Januszek pisze:Witam.

Ocieplenie to żaden problem , natomiast zastanawiam się nad rodzajem ogrzewania.
Często nie ma mnie w domu dlatego zależy mi by mogła obsłużyć go żona , gdy będę poza domem.
Znajomy doradza mi piec na ekogroszek lub pellet. Piec olejowy odrzucam ze względu na koszta.
Wiadomo żona nie będzie machała łopatą by nakładać węgiel a co dopiero wynosić później popiół.
Pozdrawiam

Nie po to izolujemy, by robić centralne.

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Jarecki79 »

Jakiś czas temu dostałem w spadku dom, niestety pamięta on 1 i 2 wojne światową i jedyne ogrzewanie jakie w nim jest to piece kaflowe.
Ocieplenie oraz podłączenie instalacji to żaden problem , natomiast zastanawiam się nad rodzajem ogrzewania i piecem.
Często nie ma mnie w domu dlatego zależy mi by piec miał podajnik , by mogła obsłużyć go żona , gdy będę poza domem.
Pozdrawiam
Piszesz kolego, że dom pamięta czasy 1wojny, podaj jednak jaka jest jego powierzchnia użytkowa.

Można dobrać kocioł z podajnikiem żeliwnym potrafiący spalać ekogroszki, miały 0-32mm, ekogroszki węgla brunatnego, mieszanki z pellet czy ziarnem owsa.

Stosując do tego odpowiedni sterownik automatyczny z auto doborem dawek paliwa i siły nadmuchu żona ustawi tylko temp. zadaną a resztę dobierze automatyka.
Do takich sterowników zaliczyć można:
- RT09pid ze strefami czasowymi i wyjściem na panel domowy (zmiana nastawy kotła z pokoju, praca ze strefami na temp. powietrza w pomieszczeniu)
- Cobra/Puma z wyświetlaczem kolorowym, łatwą obsługą, programator temp. tygodniowych na C.O. oraz CWU z opcją zatrzymania grzania w wybranych godzinach. Do tych sterowań można dobrać moduł GSM (czekamy na oficjalne otwarcie sprzedaży modułu Spider) i sterować podstawowymi sprawami przez SMS (start, stop, zmiana nastaw C.O., CWU, powiadomienia o alarmach)
- ewentualnie eCoal czy Bruli ze sterowaniem przez internet
- ewentualnie kotły ze sterownikami ST-37 z modułem ethernet ST-500 (dostępne na rynku od 30czerwca) czy wyższa seria ST 707zPID

Ja zapraszam do rozważenia konstrukcji Skam-P Premium (znajdziesz wątek na tym forum o kociołku Skam-P), gdzie dostępne są:
- RT09pid z panelem domowym
- Cobra/Puma (moduł GSM debiut oczekiwany, trwają też pierwsze testy łączenia i sterowania przez internet)
- Bruli (tutaj internet jest i działa)

- wkrótce dostępny także nowy model IRYD PID dla rozbudowanych instalacji z większą ilością pomp i zaworem mieszającym

Januszek
Początkujący
Początkujący

Post autor: Januszek »

Witam.
Dom ma powierzchnie 120m2 , jest to piętrowy bliźniak z poddaszem.
Piszesz o kotle z podajnikiem na parę rodzajów opału, czy możesz napisać który opał najlepiej wybrać ? Najbardziej interesuje mnie właśnie pellet oraz ekogroszek. Który z nich lepiej wybrać i dlaczego ? Nie ukrywam , że w internecie jest wiele sprzecznych informacji i wszystko zaczyna mi się już mieszać.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Jarecki79 »

Dom ma powierzchnie 120m2 , jest to piętrowy bliźniak z poddaszem.
Piszesz o kotle z podajnikiem na parę rodzajów opału, czy możesz napisać który opał najlepiej wybrać ? Najbardziej interesuje mnie właśnie pellet oraz ekogroszek. Który z nich lepiej wybrać i dlaczego ? Nie ukrywam , że w internecie jest wiele sprzecznych informacji i wszystko zaczyna mi się już mieszać.
Pozdrawiam
Jak domek ma powierzchnię 120m2, to polecam Tobie Skam-P Premium 12kW
Obrazek
z modelem sterownika Cobra.
Obrazek

Jest to kocioł pracujący w zakresie mocy 3,6-15kW
Jeżeli chodzi o spalanie groszku, to wyglądało tak:
Nadmiar mocy 15kW - 2,49kh/h
Moc znamionowa 12kW - 2,01kg/h 1pomiar, 1,98kg/h 2pomiar
Moc 3,6kW - 0,61kg/h
Moc 3,4kW - 0,58kg/h
Średnio na dobę 12-22kg w zależności od t.zewn oraz strat ciepła budynku

W palniku zastosowano szerszą gardziel na zejście paliwa z kosza oraz dopasowano wielkość paleniska dla kotłów mniejszych mocy.

Ekogroszek ma większą kaloryczność średnio 24-28Mj/kg, pellet ok.17,5Mj/kg a cenowo za tonę prawie to samo. Warto stosować mieszankę z pelletem, jeżeli węgiel będzie spiekający.

Lepiej natomiast wychodzi zamiast pelletu dobrej jakości ekogroszek węgla brunatnego, sa już kwalifikowane i workowane m.in. ekolatvek. Luzem szukać ekogroszku węgla brunatnego z kopalni Most-Komorany.[/img]

Awatar użytkownika
karoka65
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: karoka65 »

Ja oprócz kotła Jareckiego polecę również kociołek RBR-Ekouniwersal 11kW z palnikiem Ekoenergia, spala eko groszek, groszek, miał, mieszanki tych węgli z pelletem, ziarnem zbóż a nawet trocinami.
Wyposażony w standardzie w pełni automatyczny sterownik internetowy eCoal.
Przy tym sterowniku żona nie będzie musiała w ogóle nic ustawiać ponieważ jak tylko Ty będziesz miał dostęp do internetu czy z komputera a nawet z komórki to sam będziesz mógł wszystko ustawić zdalnie z każdego miejsca na ziemi.
Znajdzie kolega trochę informacji o tym kotle jak i o Skam-p na mojej stronie: karoka.eu

Pod opisami kotłów znajdują się DTRki tych konstrukcji do ściągnięcia.

PurpleStain
Początkujący
Początkujący

Post autor: PurpleStain »

Według mnie w grę wchodzi tylko piec na pellety.
Po pierwsze jak sam napisałeś, nie chcesz mieć dodatkowej roboty z popiołem, czyli pellety są do tego akurat. Po drugie to wydajny, opłacalny i ekologiczny sposób opału.
Sądzę więc, że pellety się jak najbardziej sprawdzą.

Dolphin
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: Dolphin »

Nie ma pieców węglowych prostych w obsłudze.
Chodzi mi o to, że zawsze trzeba się upaprać, bo popiół sam nie wyjdzie z pieca na wysypisko, a węgiel sam sie nie załaduje. Ogólny syf i brud, który rozłazi się po całym domu.

Niech lobby węglowe czasem nie protestuje, bo tak jest.

Lepie jest z peletami, owsami, zrąbkami czy pestkami, bo tego pyły jet znacznie mniej.

A jak miałbym robić cały system od zera dałbym pompę ciepła.
To jest łatwe w obsłudze, bo, w sumie, jej nie wymaga.
(chyba, że potraktujemy jako obsługę programowanie systemu sterowania pogodowego i zerkanie na stan glikolu w dolnym źródle.

I wcale cała inwestycja nie będzie dużo droższa od sytemu tradycyjnego.
Za to dużo tańsza w rocznej eksplatacji.

Pozdrawiam:
Bartek
Bartur

Awatar użytkownika
Andrzej Wysocki
Początkujący
Początkujący

Post autor: Andrzej Wysocki »

Witam!

Pellet to ekologiczne paliwo z biomasy- ze względu na właściwości energetyczne - zaliczany jest do najbardziej efektywnych źródeł energii, wykorzystywane do ogrzewania domów i innych pomieszczeń.

Chętnie odpowiem na Wasze pytania
Pozdrawiam
Andrzej Wysocki

Kociol_net
Aktywny
Aktywny

Post autor: Kociol_net »

Jeżeli szukasz dobrego kotła z podajnikiem,to zobacz jeszcze u nas
http://www.kociol.net/1,20,30,kotly-typ ... iwnym.html w razie pytań służę pomocą

Jermak
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Jermak »

Jeden sezon użytkuję piec pelletowy Heiztechnik Pellet Duo 15 kW z pelletami Lava Stelmet i nie zamieniłbym go na nic innego.
5 razy w sezonie popiół wybierałem. Zużycie pelletu nieco ponad 4 tony (dom dobrze ocieplony 160 m2).
Ten model ma ruszt awaryjny - jak się gospodarz nudzi to może drewno po budowie, albo makulaturę spalić.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”