fundamenty raz jeszcze...

Opinie techniczne budynków i budowli, odbiory robót w imieniu Inwestora, Doradztwo techniczne, Nadzory inwestorskie, optymalizacja kosztów budowy.
jurek_2012o
Początkujący
Początkujący

fundamenty raz jeszcze...

Post autor: jurek_2012o »

Witam,
po stwierdzeniu w domu grzyba, odkuciu płytek i odkopaniu fundamentów okazało się, że mamy podciąg kapilarny jak ta lala. diagnoza - brak ciaglosci izolacji poziomej i zlozone warunki gruntowe. Dom kupiony 3 lata temu, deweloper sie oczywiscie na nas wypial.
Pytanie - czy brak jakiejkolwiek izolacji na fundamentach (przeciwwilgociowej, termicznej), które stoja cały czas w wodzie moze im zaszkodzic? wiem, ze trzeba drenaz, fundamenty lane do gruntu (mialy byc w deskowaniu) wiec trzeba je osuszyc, zeszlifowac i polozyc styropian zeby nie przemarzaly?
ale jak bardzo trzeba sie z tym spieszyc? moga tak sobie jeszcze stac czy to zamarzanie i odmarzanie mokrego betonu moze byc powaznym problemem?

IWB

Re: fundamenty raz jeszcze...

Post autor: IWB »

łupnie dupnie i pęknie a na wiosnę będzie potop szczelinami i karbonatyzacja betonu ....
TRADYCJA ZLECEŃ DEVELOPEROM ROBOTY

jurek_2012o
Początkujący
Początkujący

Post autor: jurek_2012o »

Nie zlecałem:/ kupiłem gotowy na osiedlu domków jednorodzinnych :/ Ponieważ nie mam nic wspólnego z budowlanką uznałem, że będzie bezpieczniej kupić coś gotowego :( Teraz już kilka domów ma podobny problem, nie jestem wyjątkiem. Kilka niezależnych ekspertyz potwierdziło, że są tu (lesznowola k. grójca) złożone warunki gruntowe, deweloper postawił w tej okolicy już trochę domów więc kupno od niego wydawało mi się bezpieczne, niestety bardzo sie pomyliłem i dużo mnie to będzie teraz kosztowało :/

adam_50
Zaawansowany
Zaawansowany
Kontakt:

Post autor: adam_50 »

Ekspertyza mówiąca o "złożonych warunkach gruntowych" to żaden poważny dowód, jest to tylko pewna klasyfikacja formalna (można tak zaklasyfikować nawet bardzo dobre warunki posadowienia). Fundament w wodzie to też nie problem, zależy na jakiej głębokości i jaki beton.
Reasumując, jeżeli chcesz wszcząć wojnę z developerem, zwróć się do ITB (Instytut Techniki Budowlanej Warszawa ul. Filtrowa ?) o precyzyjną analizę i określenie rzeczywistych przyczyn. Taki papier jest trudniej podważyć.

IWB

Post autor: IWB »

papier z ITB na developera? przecież oni padają jak biura podróży ;-)
nawet złamanego centa od nich nie wywalczysz takie są umowy przez nich sporządzone

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Poza tym Instytut Techniki Budowlanej - nie musi się na tym znać. Do dziś jest tam wentylacja "grawitacyjna" spełniająca wymogi 50m3/h z łazienki i 30m3/h z kuchni w sposób ciągły
Do dziś dopuszczone jest ocieplanie muru z zewnątrz i to bez paroizolacji , choć przegroda musi być tak zaprojektowana by ciepło szło prostopadle, a lambda materiałów się nie zmieniała. Ściana z 24 cm Bk + 20 cm wełny ma większe straty ciepła niż 0.3W/m2 xK!!!! Co bardzo łatwo jest sprawdzić nie spełnia PN!
Może lepiej niech zaczną od Siebie! Coś co zużywa ponad 30kWh/m2 rocznie - nie jest domem - tylko świadectwem niekompetencji!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ekspertyzy budowlane i opinie techniczne”