Witam,
po stwierdzeniu w domu grzyba, odkuciu płytek i odkopaniu fundamentów okazało się, że mamy podciąg kapilarny jak ta lala. diagnoza - brak ciaglosci izolacji poziomej i zlozone warunki gruntowe. Dom kupiony 3 lata temu, deweloper sie oczywiscie na nas wypial.
Pytanie - czy brak jakiejkolwiek izolacji na fundamentach (przeciwwilgociowej, termicznej), które stoja cały czas w wodzie moze im zaszkodzic? wiem, ze trzeba drenaz, fundamenty lane do gruntu (mialy byc w deskowaniu) wiec trzeba je osuszyc, zeszlifowac i polozyc styropian zeby nie przemarzaly?
ale jak bardzo trzeba sie z tym spieszyc? moga tak sobie jeszcze stac czy to zamarzanie i odmarzanie mokrego betonu moze byc powaznym problemem?
fundamenty raz jeszcze...
-
IWB
Re: fundamenty raz jeszcze...
łupnie dupnie i pęknie a na wiosnę będzie potop szczelinami i karbonatyzacja betonu ....
TRADYCJA ZLECEŃ DEVELOPEROM ROBOTY
TRADYCJA ZLECEŃ DEVELOPEROM ROBOTY
-
jurek_2012o
- Początkujący

Nie zlecałem:/ kupiłem gotowy na osiedlu domków jednorodzinnych :/ Ponieważ nie mam nic wspólnego z budowlanką uznałem, że będzie bezpieczniej kupić coś gotowego
Teraz już kilka domów ma podobny problem, nie jestem wyjątkiem. Kilka niezależnych ekspertyz potwierdziło, że są tu (lesznowola k. grójca) złożone warunki gruntowe, deweloper postawił w tej okolicy już trochę domów więc kupno od niego wydawało mi się bezpieczne, niestety bardzo sie pomyliłem i dużo mnie to będzie teraz kosztowało :/
Ekspertyza mówiąca o "złożonych warunkach gruntowych" to żaden poważny dowód, jest to tylko pewna klasyfikacja formalna (można tak zaklasyfikować nawet bardzo dobre warunki posadowienia). Fundament w wodzie to też nie problem, zależy na jakiej głębokości i jaki beton.
Reasumując, jeżeli chcesz wszcząć wojnę z developerem, zwróć się do ITB (Instytut Techniki Budowlanej Warszawa ul. Filtrowa ?) o precyzyjną analizę i określenie rzeczywistych przyczyn. Taki papier jest trudniej podważyć.
Reasumując, jeżeli chcesz wszcząć wojnę z developerem, zwróć się do ITB (Instytut Techniki Budowlanej Warszawa ul. Filtrowa ?) o precyzyjną analizę i określenie rzeczywistych przyczyn. Taki papier jest trudniej podważyć.
-
IWB
papier z ITB na developera? przecież oni padają jak biura podróży 
nawet złamanego centa od nich nie wywalczysz takie są umowy przez nich sporządzone
nawet złamanego centa od nich nie wywalczysz takie są umowy przez nich sporządzone
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Poza tym Instytut Techniki Budowlanej - nie musi się na tym znać. Do dziś jest tam wentylacja "grawitacyjna" spełniająca wymogi 50m3/h z łazienki i 30m3/h z kuchni w sposób ciągły
Do dziś dopuszczone jest ocieplanie muru z zewnątrz i to bez paroizolacji , choć przegroda musi być tak zaprojektowana by ciepło szło prostopadle, a lambda materiałów się nie zmieniała. Ściana z 24 cm Bk + 20 cm wełny ma większe straty ciepła niż 0.3W/m2 xK!!!! Co bardzo łatwo jest sprawdzić nie spełnia PN!
Może lepiej niech zaczną od Siebie! Coś co zużywa ponad 30kWh/m2 rocznie - nie jest domem - tylko świadectwem niekompetencji!
Do dziś dopuszczone jest ocieplanie muru z zewnątrz i to bez paroizolacji , choć przegroda musi być tak zaprojektowana by ciepło szło prostopadle, a lambda materiałów się nie zmieniała. Ściana z 24 cm Bk + 20 cm wełny ma większe straty ciepła niż 0.3W/m2 xK!!!! Co bardzo łatwo jest sprawdzić nie spełnia PN!
Może lepiej niech zaczną od Siebie! Coś co zużywa ponad 30kWh/m2 rocznie - nie jest domem - tylko świadectwem niekompetencji!