Wymiana bezpieczników, a uprawnienia.
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Wymiana bezpieczników, a uprawnienia.
Mieszkam na osiedlu w którym wymianą bezpieczników na klatkach schodowych zajmuje się osoba bez żadnych uprawnień elektrycznych. W dodatku sama się o tym chwaliła. Na tablicy ogłoszeń jest do niej numer telefonu w razie jakiejś awarii elektrycznej. Mam pewne obawy do kwalifikacji tej osoby, po prostu nie chciałbym, aby spaliło mi się z tego powodu mieszkanie. Może to na wyrost, ale wolałbym, żeby zajmowała się tym osoba bardziej kompetentna. W mieszkaniu mam bezpieczniki automatyczne, a na klatce są wkręcane. Moje pytanie jest, czy taka osoba musi mieć jakieś uprawnienia elektryczne? Czy w ogóle do wymiany samych bezpieczników są potrzebne jakieś uprawnienia?
Przeczytałem Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 28 kwietnia 2003 r. w sprawie szczegółowych zasad stwierdzania posiadania kwalifikacji przez osoby zajmujące się eksploatacją urządzeń, instalacji i sieci. W § 5. 1. Eksploatacją urządzeń, instalacji i sieci mogą zajmować się osoby, które spełniają wymagania kwalifikacyjne dla następujących rodzajów prac i stanowisk pracy:
1) eksploatacji - do których zalicza się stanowiska osób wykonujących prace w zakresie obsługi, konserwacji, remontów, montażu i kontrolno-pomiarowym;
Wydaje mi się, że z tego paragrafu wynika, że nawet do wymiany bezpieczników wymagane jest śwadectwo kwalifikacji.
1) eksploatacji - do których zalicza się stanowiska osób wykonujących prace w zakresie obsługi, konserwacji, remontów, montażu i kontrolno-pomiarowym;
Wydaje mi się, że z tego paragrafu wynika, że nawet do wymiany bezpieczników wymagane jest śwadectwo kwalifikacji.
-
komarr