Wymiana bezpieczników, a uprawnienia.

Domowe prace związane z prądem mogą być bardzo niebezpieczne. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat instalacji elektrycznych począwszy, od wymiany kontaktu po podłączenie prądu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

robil
Początkujący
Początkujący

Wymiana bezpieczników, a uprawnienia.

Post autor: robil »

Mieszkam na osiedlu w którym wymianą bezpieczników na klatkach schodowych zajmuje się osoba bez żadnych uprawnień elektrycznych. W dodatku sama się o tym chwaliła. Na tablicy ogłoszeń jest do niej numer telefonu w razie jakiejś awarii elektrycznej. Mam pewne obawy do kwalifikacji tej osoby, po prostu nie chciałbym, aby spaliło mi się z tego powodu mieszkanie. Może to na wyrost, ale wolałbym, żeby zajmowała się tym osoba bardziej kompetentna. W mieszkaniu mam bezpieczniki automatyczne, a na klatce są wkręcane. Moje pytanie jest, czy taka osoba musi mieć jakieś uprawnienia elektryczne? Czy w ogóle do wymiany samych bezpieczników są potrzebne jakieś uprawnienia?

robil
Początkujący
Początkujący

Przeczytałem Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 28 kwietnia 2003 r. w sprawie szczegółowych zasad stwierdzania posiadania kwalifikacji przez osoby zajmujące się eksploatacją urządzeń, instalacji i sieci. W § 5. 1. Eksploatacją urządzeń, instalacji i sieci mogą zajmować się osoby, które spełniają wymagania kwalifikacyjne dla następujących rodzajów prac i stanowisk pracy:
1) eksploatacji - do których zalicza się stanowiska osób wykonujących prace w zakresie obsługi, konserwacji, remontów, montażu i kontrolno-pomiarowym;

Wydaje mi się, że z tego paragrafu wynika, że nawet do wymiany bezpieczników wymagane jest śwadectwo kwalifikacji.

komarr

Post autor: komarr »

świadectwo kwalifikacji może zdobyć prawie każdy. Nawet osoba które nie posiada żadnego profilowanego wykształcenia. Często, osoby które posiadają świadectwo kwalifikacji nie mają kompetencji to prac z elektrycznością. SEP mieli skasować, ale jakimś cudem jeszcze istnieje.

robil
Początkujący
Początkujący

To jakie uprawnienia powinna posiadać osoba, która wymienia na całym osiedlu np: bezpieczniki?

elektron
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: elektron »

Tak jak wspomnieli przedmówcy, świadectwo kwalifikacji "E" ( jak eksploatacja) potocznie zwanymi uprawnieniami SEP.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje elektryczne”