Fundementy i znów te fundamenty...
Re: Fundementy i znów te fundamenty...
Do boogi: wody gruntowe 90 cm, gł. przemarzania 120 cm. Czym pomalować taką ławę i ocieplić według Ciebie. I co w końcu z tą folią??
I pytanie dodatkowe? Czy dajemy izolację poziomą między ławą a ścianą fundamentową??
I pytanie dodatkowe? Czy dajemy izolację poziomą między ławą a ścianą fundamentową??
Dawid2304
Aha bo zapomniałem.Dom jednorodzinny a ława żelbetowa niech będzie beton klasy C 20/25
Dawid2304
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

http://isola.no/assets/Norway/Brochure/ ... mur-09.pdf
Jak nie ""działa" certyfikat, fizyka. instrukcja... to jeszcze dołożę katalog. Widać wyraźnie BEZ LEPISZCZA i styropian tylko gdy jest piwnica - I ZA MEMBRANĄ.
Może zorganizować szkolenie - w Norwegii czy u nas? Norwegowie są bardzo otwarci i mają w tym temacie 60 lat doświadczenia.. Można też bez problemów przeszkolić się w ICOPAl-u
Suchy fundament i sucha przegroda termiczna to podstawa.
Jak nie ""działa" certyfikat, fizyka. instrukcja... to jeszcze dołożę katalog. Widać wyraźnie BEZ LEPISZCZA i styropian tylko gdy jest piwnica - I ZA MEMBRANĄ.
Może zorganizować szkolenie - w Norwegii czy u nas? Norwegowie są bardzo otwarci i mają w tym temacie 60 lat doświadczenia.. Można też bez problemów przeszkolić się w ICOPAl-u
Suchy fundament i sucha przegroda termiczna to podstawa.
-
boogi
Zleć projekt.laik2304 pisze:Do boogi: wody gruntowe 90 cm, gł. przemarzania 120 cm. Czym pomalować taką ławę i ocieplić według Ciebie. I co w końcu z tą folią??
Czy piwnica będzie w domku? Bo to diametralnie zmieni postać rzeczy.
Samo wykonanie będzie złożone przy tak wysokich wodach gruntowych.
Samo wykonanie będzie złożone przy tak wysokich wodach gruntowych.
folia kubełkowa... czemu nie
robota będzie za parę lat...
i nie ma czegoś takiego jak 99% izolacji
robota będzie za parę lat...
i nie ma czegoś takiego jak 99% izolacji
Domek nie podpiwniczony. ITB - mówisz że masz swoje sposoby i materiały na dobrą izolację posadzek fundamentów tarasów itp. Mógłbyś się taką wiedzą podzielić bądź podać literaturę którą warto przeczytać, z której czerpiesz /łeś wiedzę.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Dawid2304
ITB ma swoją firmę i z tego co wiem, nie charytatywną . Każdy ma swoje tajemnice zawodowe.
Nie po to izolujemy, by robic centralne
Nie po to izolujemy, by robic centralne
Zgadzam się a tym jak najbardziej. Ale jedna firma więcej to nie konkurencja zwłaszcza przy takich fachowcu. Ale tak się składa ze ja firmy nie mam:) może chociaż poda literaturę wartą uwagi. Poczekamy zobaczymy
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Dawid2304
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Przecież podałem instrukcje, katalogi i certyfikaty z rysunkami.
Widziałem i dziękuje. Ale wiem ze Pan ma odmienne zdanie niż ITB stąd moja chęć poznania drugiej wersji, bądź przyznaniu Pana wersji racji przez ITB.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Dawid2304
O to chodzi, że podawanie szczegółowych informacji na forum, to podawanie konkurencji na tacy tajników swojej firmy. I to nie istotne czy Pan ma firmę czy nie. Inni też zaglądają na forum.laik2304 pisze:Zgadzam się a tym jak najbardziej. Ale jedna firma więcej to nie konkurencja zwłaszcza przy takich fachowcu. Ale tak się składa ze ja firmy nie mam:) może chociaż poda literaturę wartą uwagi. Poczekamy zobaczymy
Pozdrawiam
I jeszcze raz, ITB to nie charytatywna firma. Zarabia uczciwie na swoich usługach.
Pan spróbuje na priv, może odpisze.
Pozdrawiam
Nie po to izolujemy, by robić centralne
spróbować można:) a skoro taki pan ogarnięty to firma ITP prowadzi różnego typu kursy po których po zdanym egzaminie otrzymuję się certyfikaty. Tylko wszystko znajduję się w Warszawie. Są takie kursy w okolicach Katowic Krakowa?
Dawid2304
-
IWB
szkolenie ???
posiedzisz kilka lat w okopach domów to zrozumiesz kwestię izolacji wodochronnej tych konstrukcji ich uszkodzeń, budowy i zasady działania oraz doboru systemu izolacji do uszkodzeń.
Co do nauki może warto rozpocząć rok akademicki w systemie zaocznym na wydziale budownictwa, izolacje to nie tylko materiały i rysunki ale ich umiejętne i precyzyjne zastosowanie.
...twoja decyzja o tym co będzie zastosowane jest ściśle związana z odpowiedzialnością prawną za ewentualne katastrofy budowlane.... tak więc to nie są roboty typu malowanie szpachlowanie czyli coś co możesz poprawić, izolację robisz raz i musi być dobrze i skutecznie.
Jeśli robisz tylko jedno i masz jedną specjalizację łatwiej się w tym wszystkim ogarnąć, wychodzę z założenia, że to co mam w głowie jest bezcenne i żaden kurs nikomu nie pomoże ci tego zrozumieć, a wiedzę mogę mojemu synowi przekazać ale ma dopiero 3 latka więc pozostają mu koparki i wozidełka w piaskownicy...
Na rynku jest kilka firm, które z nami współpracują także w Katowicach, Krakowie, Rzeszowie i Wrocławiu.
posiedzisz kilka lat w okopach domów to zrozumiesz kwestię izolacji wodochronnej tych konstrukcji ich uszkodzeń, budowy i zasady działania oraz doboru systemu izolacji do uszkodzeń.
Co do nauki może warto rozpocząć rok akademicki w systemie zaocznym na wydziale budownictwa, izolacje to nie tylko materiały i rysunki ale ich umiejętne i precyzyjne zastosowanie.
...twoja decyzja o tym co będzie zastosowane jest ściśle związana z odpowiedzialnością prawną za ewentualne katastrofy budowlane.... tak więc to nie są roboty typu malowanie szpachlowanie czyli coś co możesz poprawić, izolację robisz raz i musi być dobrze i skutecznie.
Jeśli robisz tylko jedno i masz jedną specjalizację łatwiej się w tym wszystkim ogarnąć, wychodzę z założenia, że to co mam w głowie jest bezcenne i żaden kurs nikomu nie pomoże ci tego zrozumieć, a wiedzę mogę mojemu synowi przekazać ale ma dopiero 3 latka więc pozostają mu koparki i wozidełka w piaskownicy...
Na rynku jest kilka firm, które z nami współpracują także w Katowicach, Krakowie, Rzeszowie i Wrocławiu.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Kurs czy szkolenie można zrobić z instrukcji czyli techniki montażu danego materiału elementu. Jest to zresztą i przy materiale ( instrukcja jest obowiązkowa) . Natomiast sama hydroizolacja to zupełnie inny temat. Pojawia się gdzieś woda, wilgoć, zagrzybienie... Tu najpierw trzeba ustalić przyczynę!!! Czy woda jest z :laik2304 pisze:spróbować można:) a skoro taki pan ogarnięty to firma ITP prowadzi różnego typu kursy po których po zdanym egzaminie otrzymuję się certyfikaty. Tylko wszystko znajduję się w Warszawie. Są takie kursy w okolicach Katowic Krakowa?
podciągania kapilarnego, przeciekającego dachu, nieszczelnej instalacji, kondensacji pary z dyfuzji...
Np. mamy mokrą ścianę, po ocieleniu od zewnątrz i wymianie okien. Gdyby ktoś "podciął" nam ten mur i dał poziomą izolację wodną między ścianą a fundamentem, zrobi nam ogromną krzywdę, choć owe podcięcie wykona zgodnie z tym co się na kursach nauczył.
By określić przyczynę zawilgocenia - kurs już nie wystarczy - tu trzeba mieć w jednym palcu fizykę i właściwości materiałów budowlanych.