cieknące grzejniki c.o.

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Krzy_kowa
Początkujący
Początkujący

cieknące grzejniki c.o.

Post autor: Krzy_kowa »

Witam. Mam starą instalację c.o. z grzejnikami żeliwnymi. Jestem w trakcie remontu mieszkania i musiałem zdemontować te grzejniki. Po ponownym zamontowaniu i napełnieniu instalcji wodą grzejniki zaczęły cieknąć w miejscu połączenia żebra z korkiem od strony zaworów. Czy są jakieś sposoby na uszczelnienie tych wycieków? Proszę o pomoc.

Paweł_Małek
Superużytkownik
Superużytkownik

wyciek spod korka

Post autor: Paweł_Małek »

Przyczyna wycieku jest naruszenie uszczelnienia korek-zeberko przy demontazu i montazu grzejnika.
Sposob naprawy:
Wykrecic korek z grzejnika (UWAGA moze byc gwint prawy lub lewy!!)
Oczyscic do "zywego" metalu powierzchnie plaska korka i zeberka (tam gdzie sie styka uszczelka). Zrobic to mozem, nie wolno szlifowac!
Zalozyc nowa uszczelke, dobrze jest uszczelke cienko posmarowac pasta "unipak" lub podobna (pasta uszczelniajaca do pakul)
Gwint korka tez cienko posmarowac pasta - w razie potrzeby latwo wykrecic korek gdzyz pasta chroni gwint przed korozja
Wkrecic korek, dosc mocno.
Jesli korek jest uszkodzony to wymienic na nowy.
Jesli powierzchnia pod uszczelke jest uszkodzona to nalezy wkrecic korek na pakuly i paste, ze wzgledu na to ze jest to gwint walcowy - moze byc ciezko|"zalapac", nalesy owinac gwint korka zgodnie z kierunkiem wkrecania, w miare mozliwosci rownomiernie, dosc ciasno, po czym pakuly posmarowac pasta uszczelniajaca.
Jesli zeberko jest pekniete to nalezy takie zeberko zezlomowac, nie ma sensu go spawac gdyz koszt spawania jest wiekszy niz cena zeberka.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”