Izolacja starych fundamentów -HELP ME!
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
tomekUk
Izolacja starych fundamentów -HELP ME!
Witam Wszystkich,
Na początku chciałbym powiedzieć,iż wiem jak stary to temat i zdaje sobie sprawe z ilości postów stworzonych pod tą sprawe,aczkolwiek niegdzie nie znalazłem mojego przypadku.
Mam dom około 50 letni,niepodpiwniczony.O wilgoci w domu nie ma mowy,wszystkie strony suche,moim problemem jest parter(suteryny) gdyz lezy on okolo 30cm ponizej lini gruntu.W zeszlym roku po intensywnych opadach weszła mi tam woda,pierwszy raz odkąd tam mieszkam(15lat),naturalnie aby zapobiec ponownym takim sytuacją mysle o jakiejś izolacji fundamentów.Co zrobić ? Jakich materiałów użyć? Pomóżcie prosze!!!!
Na początku chciałbym powiedzieć,iż wiem jak stary to temat i zdaje sobie sprawe z ilości postów stworzonych pod tą sprawe,aczkolwiek niegdzie nie znalazłem mojego przypadku.
Mam dom około 50 letni,niepodpiwniczony.O wilgoci w domu nie ma mowy,wszystkie strony suche,moim problemem jest parter(suteryny) gdyz lezy on okolo 30cm ponizej lini gruntu.W zeszlym roku po intensywnych opadach weszła mi tam woda,pierwszy raz odkąd tam mieszkam(15lat),naturalnie aby zapobiec ponownym takim sytuacją mysle o jakiejś izolacji fundamentów.Co zrobić ? Jakich materiałów użyć? Pomóżcie prosze!!!!
-
boogi
Re: Izolacja starych fundamentów -HELP ME!
Może zlecić wykonanie projektu izolacji fundamentów ?tomekUk pisze:Co zrobić ?!
-
tomekUk
Nie wiem nawet co to jest ten projekt:]
Od poniedziałku zaczynam urlop(4 tygodnie) myslałem,że dowiem sie jak to zrobic i sam to zrobie,nie mam środków żeby angażowac w to firmy.
Od poniedziałku zaczynam urlop(4 tygodnie) myslałem,że dowiem sie jak to zrobic i sam to zrobie,nie mam środków żeby angażowac w to firmy.
-
boogi
Jak nie masz środków na zlecenie projektu to jak chcesz wykonać robotę która wymaga wielokrotnie większych środków ?
Nie ma "środków" to zostaje tylko "pokochać" wodę.
Nie ma "środków" to zostaje tylko "pokochać" wodę.
-
tomekUk
HeHe Środki na materiały muszą sie znależć bo wyjścia za bardzo nie mam,prace będą musiały wykonać moje własne ręce:]
-
boogi
To i na projekt izolacji "muszą się znaleźć"...
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie słyszałem, żeby projekt coś wysuszył, ale może...
Pan chce to od środka zaizolować, czy od zewnątrz. Różne rozwiązania znajdzie Pan na stronach producentów izolacji icopal i isola .
http://www.isola.no/assets/Norway/Insta ... tering.pdf
http://www.icopal.fi/Tuotteett/Fonda_Un ... esivu.aspx
To skuteczne rozwiązania i bardzo proste we własnym montażu . Sprzedawałem je w latach 90-97 -

więc poza sensowną zasadą działania ( nie wpuścić wody z zewnątrz - wypuścić wodę na zewnątrz ) wiem, że po 20 latach są dalej skuteczne i proste w instalacji. Należy tylko ściśle trzymać się instrukcji i nie stosować zamienników,
http://www.isola.no/produkter/grunn/gru ... estab/tabs
Życzę miłej pracy.
Pan chce to od środka zaizolować, czy od zewnątrz. Różne rozwiązania znajdzie Pan na stronach producentów izolacji icopal i isola .
http://www.isola.no/assets/Norway/Insta ... tering.pdf
http://www.icopal.fi/Tuotteett/Fonda_Un ... esivu.aspx
To skuteczne rozwiązania i bardzo proste we własnym montażu . Sprzedawałem je w latach 90-97 -

więc poza sensowną zasadą działania ( nie wpuścić wody z zewnątrz - wypuścić wodę na zewnątrz ) wiem, że po 20 latach są dalej skuteczne i proste w instalacji. Należy tylko ściśle trzymać się instrukcji i nie stosować zamienników,
http://www.isola.no/produkter/grunn/gru ... estab/tabs
Życzę miłej pracy.
-
boogi
Moze pan je sprzedawal... i pewnie nadal sprzedaje - szkoda że calkowicie nie rozumie do czego się folię kubełkową stosuje.
bez rozpoznania przyczyny i opracowania projektu izolacji przez osobę kompetentną nie ma mozliwosci naprawy.
To co pan "proponuje"... jak zwykle przypomina chodzenie ślepca po ciemku. Bardziej skuteczną "radą" na pozbycie się wilgoci była by rada zburzenia budynku - wilgoć na pewno wtedy zniknie.
ps. roboty izolacji fundamentów wymagają projektu m.in. z obowiązującego prawa budowlanego - życzę powodzenia w dyskusji z prokuratorem przy zasypaniu ludzi w wykopie robiąc "bez projektu"...
bez rozpoznania przyczyny i opracowania projektu izolacji przez osobę kompetentną nie ma mozliwosci naprawy.
To co pan "proponuje"... jak zwykle przypomina chodzenie ślepca po ciemku. Bardziej skuteczną "radą" na pozbycie się wilgoci była by rada zburzenia budynku - wilgoć na pewno wtedy zniknie.
ps. roboty izolacji fundamentów wymagają projektu m.in. z obowiązującego prawa budowlanego - życzę powodzenia w dyskusji z prokuratorem przy zasypaniu ludzi w wykopie robiąc "bez projektu"...
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie ma wilgoci w domu... Przyczynę podał Pan Tomek.
- folia przed styropianem! styropian gdy jest piwnica!
-bez mazidła pod folia
Pan się z certyfikatem i instrukcją nie zgadza? Można jakieś uzasadnienie? Ja napisałem dlaczego uważam, że unijny certyfikat i producent membran się nie myli!
Życzy Pan sobie telefon do kierownika budowy, by potwierdził, że kilkanaście lat temu kładł membrany isola zgodnie z instrukcją - i do dziś nie ma najmniejszego problemy z wilgocią?
Działanie membran kubełkowych wyjaśniłem dość jasno - jest też ono widoczne na instrukcjach obu producentówgdyz lezy on okolo 30cm ponizej lini gruntu.W zeszlym roku po intensywnych opadach weszła mi tam woda,pierwszy raz odkąd tam mieszkam(15lat),
- folia przed styropianem! styropian gdy jest piwnica!
-bez mazidła pod folia
Pan się z certyfikatem i instrukcją nie zgadza? Można jakieś uzasadnienie? Ja napisałem dlaczego uważam, że unijny certyfikat i producent membran się nie myli!
- sprzedawałem w latach 90-97 - napisałem to dość wyraźnie - i zawsze można to sprawdzić. Nie chowam się za nickiem.pewnie nadal sprzedaje
Życzy Pan sobie telefon do kierownika budowy, by potwierdził, że kilkanaście lat temu kładł membrany isola zgodnie z instrukcją - i do dziś nie ma najmniejszego problemy z wilgocią?
-
tomekUk
Dziekuje Panie Tomaszu za wskazówki.Tak jeszcze dla pewnosci chcialem potwierdzic,ze nie potrzebuje styropiany skoro nie mam piwnic? tak?
No,a wie Pan może czego użyć na odkryty,wyczyszczony fundament? podobno maluje sie go jakimis srodkami przed polożeniem izolacjii.
No,a wie Pan może czego użyć na odkryty,wyczyszczony fundament? podobno maluje sie go jakimis srodkami przed polożeniem izolacjii.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Stryropian jest materiałem do izolacji termicznej - izolacja termiczna albo jest 100%, albo jej niema . W fizyce ( temat "współczynnik przenikania ciepła") jest punkt o nieskończoności izolacji - czyli "termos"tomekUk pisze:Dziekuje Panie Tomaszu za wskazówki.Tak jeszcze dla pewnosci chcialem potwierdzic,ze nie potrzebuje styropiany skoro nie mam piwnic? tak?

Płyta styropianu przed fundamentem w domu niepodpiwniczonym, to jest tylko głupota. Częściowa izolacja termiczna to jakby być trochę w ciąży... Taki sam efekt!!!
Co do smarowania fundamentu... Tak jak jest w instrukcji - 30cm na samym dole, chodzi o to by już woda nie wchodziła , ale ta co jest mogła wyjść.
Folie kubełkowe - specjalne gwoździe z uszczelką , taśmy do uszczelnień i listwo wykończeniowa nie są drogie - reszta to Pana staranność wykonania.
-
boogi
Słuchaj Pana Tomasza niedoszłego elektronika którego wyrzucono zaledwie z 6ciu uczelni... daleko zajdziesz.tomekUk pisze:Dziekuje Panie Tomaszu za wskazówki.Tak jeszcze dla pewnosci chcialem potwierdzic,ze nie potrzebuje styropiany skoro nie mam piwnic? tak?
Z popsutym autem jedziesz do mechanika samochodowego (uprawniony inżynier budownictwa) czy sprzedawcy marchewek bo sobie "sam dom wybudowal" (pseudomędrzec co "zna się na wszystkim" - tu jako przykład mamy mądrości Pana Brzęczykowskiego)???
Pan Brzęczykowski wie wszystko - tylko on wie jak działa wszechświat szczególnie na polu budownictwa i "fizyki budowli" (w podstawach) a reszta to głupcy i niedouki.tomekUk pisze:No,a wie Pan może czego użyć na odkryty,wyczyszczony fundament? podobno maluje sie go jakimis srodkami przed polożeniem izolacjii.
Życzę powodzenia w wydawaniu swoich pieniędzy we wprowadzanie w życie "pseudobudowlanych" rad człowieka niewyedukowanego w kierunku budowlanym i nie tylko budowlanym.
-
tomekUk
Boogi założyłem to forum żeby dowiedzieć sie jak to zrobić,a ty sie tu z brudnymi buciorami wpierd....łeś
i krytykujesz kogoś kto stara sie pomoc.Jakbym chciał płacic firmą za całe wykonastwo i wiedze to bym tu nie zakładal postu u...u jeden ty.
i krytykujesz kogoś kto stara sie pomoc.Jakbym chciał płacic firmą za całe wykonastwo i wiedze to bym tu nie zakładal postu u...u jeden ty.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Panie Tomku, nie ma się co unosić i przejmować - wystarczy wejść w profil Tego Pana i zobaczyć Jego posty.
-
boogi
Gratuluję kultury... prosze w takim razie sobie poprzyklejac styropiany od srodka i pomontowac wentylacje mechaniczną która brzeczykowski z przyjemnoscia panu sprzeda.