Izolacja ścian fundamentowych
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Izolacja ścian fundamentowych
Witam jak wykonujecie izolację ścian fundamentowych, mi doradzają dwukrotne
malowanie dysperbitem potem na to styropian impregnowany żółty(podobno w
białym gryzonie robią gniazda) i na to folia kubełkowa. I teraz pytanie jak
zakończyć folie od dołu na górze aby było szczelnie?
Jakieś sugestie co do materiałów które mam użyć do izolacji?
malowanie dysperbitem potem na to styropian impregnowany żółty(podobno w
białym gryzonie robią gniazda) i na to folia kubełkowa. I teraz pytanie jak
zakończyć folie od dołu na górze aby było szczelnie?
Jakieś sugestie co do materiałów które mam użyć do izolacji?
Jeżeli próbujesz coś uszczelnić przy pomocy folii kubełkowej to... owiń się nią i wskocz do jeziora. Jak wyjdziesz suchy to kupiłeś super materiał jeżeli mokro ci to poddaj rewizji poglądy nt. w/w folii. Ową folią może co najwyżej osłonić styropian przed uszkodzeniem podczas zasypywania wykopu. Od szczelności jest dysperbit (mam nadzieję, że wodorozcieńczalny).
Pozdrawiam
Pozdrawiam
folia kubełkowa... czemu nie
robota będzie za parę lat...
i nie ma czegoś takiego jak 99% izolacji
Nie no Fruzin ma rację z tą folią, ale nie zgadzam się z dysperbitem, aj tej izolacji nie uznaje, jestem zrazony. Owszem nadaję się ona jako przeciwwilgociowa izolacja ale nie jako hydroizolacja. Ja będę proponował Prim Styrozol, ponieważ mają technologię, która pozwala na bezpośrednie klejenie do niej płyt styropianowych bez użycia dodatkowych zapraw. Po prostu do ostatniej powłoki jeszcze lepkiej przyklejamy płyty.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Coś strasznego! Owiń i do jeziora.... Jeżeli jest piwnica to ja z foli kubełkowejzrobię taką łódkę, łącząc na zakładkę, że kropelka nie wejdzie. Natomiat jeżeli dom jest niepodpiwniczony , to wilgoć wchodzi bokami ( odwróć miskę zanurz w wodzie, od spodu będzie sucho) . A lepiszcza ... załuż na siebie gumowy płaszcz jesienią, deszcz cię nie zmoczy, do jeziora skakać nie trzeba by wszystko pod spodem było mokre! Zamki, kościłoy jeszcze stoją bo nikt lepiszczy czy injekcji nie STOSOWAŁ!!!! Wszytko gnije co jest pouszczelniane w obie strony WILGOĆ NIE WEJDZIE ALE I NIE WYJDZIE!!!!!!!!!!!
Ja też nie trawię tych dysperbitów, abizoli i izolbetów. Jakieś rozwiązania budżetowa trzeba czasami podać. Moim zdaniem Niemcy wiodą przym w materiałach hydroizolacyjnych.
Jeżeli wyszkoli Pan Tomasz wszystkich użytkowników typowych dostępnych na rynku (Gutta itp) folii kubełkowych to ja słowa złego nie powiem na ten materiał.
A z tym skakaniem do wody chciałem zwrócić uwagę na fakt, iż nie widziałem jeszcze (nawet propozycji) dobrego tj. szczelnego połączenia izolacja pozioma - pionowa folia kubełkowa (co wcale nie oznacza, że go nie ma).
Pozdrawiam
Jeżeli wyszkoli Pan Tomasz wszystkich użytkowników typowych dostępnych na rynku (Gutta itp) folii kubełkowych to ja słowa złego nie powiem na ten materiał.
A z tym skakaniem do wody chciałem zwrócić uwagę na fakt, iż nie widziałem jeszcze (nawet propozycji) dobrego tj. szczelnego połączenia izolacja pozioma - pionowa folia kubełkowa (co wcale nie oznacza, że go nie ma).
Pozdrawiam
folia kubełkowa... czemu nie