przepływowy czy z zasobnikiem/
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
przepływowy czy z zasobnikiem/
jaki wybrać kocioł dwufunkcyjny przepływowy czy z zasobnikiem a moze kondensacyjny? do użytku ciepłej wody i ogrzaniu domu 90m2 Prosiłbym o niewypowiadanie sie p.Brzęczkowskiego żeby nie zmieniać tematu
pzdr
pzdr
Wg. mnie w tej sytuacji najlepszym rozwiązaniem byłby kocioł z zamkniętą komorą spalania,jednofunkcyjny z zasobnikiem.Kocioł kondensacyjny przy tym metrażu nie jest zbyt ekonomicznym rozwiązaniem.Zapracuje na siebie dopiero po kilkunastu latach,czyli wtedy,kiedy prawdopodobnie trzeba go będzie wymienić.
adam
wszystko zależy od odległości kranów od kotła. Jeśli jest większa niż 6m (w rozwinięciu rury), to doradzam jednofunkcyjny z zasobnikiem i cyrkulacją. zamknięta komora spalania bez kondensacji ma uzasadnienie tylko w przypadku małych pomieszczeń, gdzie nie ma dosyć powietrza do spalania gazu.
sam oblicz po ilu latach zwróci ci się różnica między kotłem atmosferycznym i kondensacyjnym, przyjmując, ze w kondensacie masz oszczędność ok 10-15%
pozdrawiam
sam oblicz po ilu latach zwróci ci się różnica między kotłem atmosferycznym i kondensacyjnym, przyjmując, ze w kondensacie masz oszczędność ok 10-15%
pozdrawiam