JAKI PRZEWÓD DO ZASILANIA MAŁEJ SZOPY W OGRODZIE
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
JAKI PRZEWÓD DO ZASILANIA MAŁEJ SZOPY W OGRODZIE
A MIANOWICIE CHCIAŁBYM POCIĄGNĄĆ ZASILANIE DO SZOPY W OGRODZIE W KTÓREJ MA SIE ZNAJDOWAĆ MAX 2 GNIAZDKA DLA KOSIARKI ELEKTRYCZNEJ I MOŻNE RADYJKA I JEDEN PUNKT OŚWIETLENIOWY ODLEGŁOŚĆ SZOPY OD DOMU OK 40M
ZE WZGLĘDU NA TO ŻE TABLICĘ Z BEZPIECZNIKAMI MAM OD FRONTU DOMU CIĄGNIECIE KABLA PRZE CAŁY DOM W POPRZEK BĘDZIE DOŚĆ SKOMPLIKOWANE
(DODAM DO TEGO ŻE MIESZKAM W SZKOCJI I TUTAJ STOSUJE SIĘ COŚ TAKIEGO JAK RING SOCKETS CZYLI OBWÓD DLA GNIAZDEK ZASILANY Z OBU KOŃCÓW I TO WSZYSTKO JEST PODPIĘTE POD 32A RÓŻNICÓWKĘ KABEL O PRZEKROJU 2,5MM)
POMYSŁ JEST TAKI JAK NA RYSUNKU FIG.2 "Garage supply taken from a spare way in the consumer unit"
WBIJCIE TO W GOOGLE POZYCJA PIERWSZA PDF
I PYTANIE JEST ODNOŚNIE JAKI KABEL ZBROJONY MUSZE KUPIĆ CZY 2.5MM 3 ŻYŁOWY BĘDZIE OK CZY ZA MAŁY CHODZI MI O SPADKI NAPIĘCIA NA ODLEGŁOŚCI OK 40 METRÓW
Z GÓRY DZIĘKI ZA POMOC
ZE WZGLĘDU NA TO ŻE TABLICĘ Z BEZPIECZNIKAMI MAM OD FRONTU DOMU CIĄGNIECIE KABLA PRZE CAŁY DOM W POPRZEK BĘDZIE DOŚĆ SKOMPLIKOWANE
(DODAM DO TEGO ŻE MIESZKAM W SZKOCJI I TUTAJ STOSUJE SIĘ COŚ TAKIEGO JAK RING SOCKETS CZYLI OBWÓD DLA GNIAZDEK ZASILANY Z OBU KOŃCÓW I TO WSZYSTKO JEST PODPIĘTE POD 32A RÓŻNICÓWKĘ KABEL O PRZEKROJU 2,5MM)
POMYSŁ JEST TAKI JAK NA RYSUNKU FIG.2 "Garage supply taken from a spare way in the consumer unit"
WBIJCIE TO W GOOGLE POZYCJA PIERWSZA PDF
I PYTANIE JEST ODNOŚNIE JAKI KABEL ZBROJONY MUSZE KUPIĆ CZY 2.5MM 3 ŻYŁOWY BĘDZIE OK CZY ZA MAŁY CHODZI MI O SPADKI NAPIĘCIA NA ODLEGŁOŚCI OK 40 METRÓW
Z GÓRY DZIĘKI ZA POMOC
Re: JAKI PRZEWÓD DO ZASILANIA MAŁEJ SZOPY W OGRODZIE
2,5 w zupełności powinien wystarczyć jeśli chcesz dowiedzieć się ile wyniesie spadek napięcia podaj
informacje na temat kosiarki radia oraz jakie oświetlenie masz zamiar zastosować,
a kabel przeciągną bym w peszlu
informacje na temat kosiarki radia oraz jakie oświetlenie masz zamiar zastosować,
a kabel przeciągną bym w peszlu
ymmmm czy ja już tu kiedyś byłem 
-
elpapiotr
Witam.
To maksymalnie za kilka lat zrobi się za mało, zacznie się rozbudowywać itd.
Uważam, że nie mnie niż 4 mm2
To maksymalnie za kilka lat zrobi się za mało, zacznie się rozbudowywać itd.
Uważam, że nie mnie niż 4 mm2
Po co ?Seisa pisze:a kabel przeciągną bym w peszlu
zamiast zbrojonego puścić w peszlu
-
elpapiotr
Może i byłeś, pewnie pod innym nickiem, Teraz jesteś klon.
Ponawiam pytanie - po co
Ponawiam pytanie - po co
oraz jak mam rozumieća kabel przeciągną bym w peszlu
Kto/co ma być zbrojone ?zamiast zbrojonego puścić w peszlu
przypuszczam że przewód miałby być wkopany w ziemięsmartbart pisze: IPYTANIE JEST ODNOŚNIE JAKI KABEL ZBROJONY.....
z tego względu myślałem o peszlu
czy jest konieczny w sumie nie wiem ... lecz zawsze gdy mam doczynienia z wkopywaniem kabla
przeciągamy go w peszlu
-
elpapiotr
Witam.
To jeszcze musimy sobie wyjaśnić, jakie kable (zbrojone) występują na rynku szkockim,
oraz jaki peszel stosujecie do ziemi.
To jeszcze musimy sobie wyjaśnić, jakie kable (zbrojone) występują na rynku szkockim,
oraz jaki peszel stosujecie do ziemi.
mam na myśli arota wybacz nieporozumienie
co do Szweckiego rynku kablowego nie jestem w stanie poruszyć tematu ...
nie znam się
co do Szweckiego rynku kablowego nie jestem w stanie poruszyć tematu ...
nie znam się
-
elpapiotr
Czy my rozmawiamy o Szwecji ? 
Szwecja czy Szkocja, i tak pewnie znajomość tamtejszego rynku kablowego jest jednakowa (czyli niewielka)smartbart pisze:DODAM DO TEGO ŻE MIESZKAM W SZKOCJI
oji sorry panowie ... 
Odległość dość duża 40 mb min Cu (miedź) 5x4 kabel ( nie przewód ) lub 3x4 jeśli nie jest Ci potrzebne gniazdo na obwody 3- fazowe
Kosiarka 1400W żarówka 60W i radyjko nie wiem jakiś bubox dyskotek nie będę urządzał.może jakieś nożyce do żywopłotu ale nie w tym samym czasie jak kosiarkę.
Jeszcze raz dzięki za odpowiedz
Jeszcze raz dzięki za odpowiedz
Pozostanę raczej przy kablu zbrojonym. Wiadomo musi być ochrona mechaniczna na uszkodzenia a w peszlu było by troszkę uciążliwe przeciągać go przez 40 m. Zresztą plan jest taki część jego chciałbym zakopać (przez trawnik) a resztę zamontować na klipsy wzdłuż betonowego muru (brak możliwości zakopania betonowe podłoże.
Widzę że część z was uważa że 2,5 wystarczy a może 4 na zapas (3 żyły oczywiście) zastanawiam się tylko nad tym jak zdecyduję się na 4.0 czy wszystko będzie ok jak podłącze go do obwodu 2,5mm który jest zasilany z dwóch końców (ring circuit) i podłączony pod 32A bezpiecznik czy kabel 4.0 nie będzie za duży (pewnie bzdury piszę 2,5 razy dwa daje nam 5mm????)
Nie planuję w przyszłości podłączać innych rzeczy jak radio, kosiarka i jedna żarówka do oświetlenia.
Widzę że część z was uważa że 2,5 wystarczy a może 4 na zapas (3 żyły oczywiście) zastanawiam się tylko nad tym jak zdecyduję się na 4.0 czy wszystko będzie ok jak podłącze go do obwodu 2,5mm który jest zasilany z dwóch końców (ring circuit) i podłączony pod 32A bezpiecznik czy kabel 4.0 nie będzie za duży (pewnie bzdury piszę 2,5 razy dwa daje nam 5mm????)
Nie planuję w przyszłości podłączać innych rzeczy jak radio, kosiarka i jedna żarówka do oświetlenia.
-
elpapiotr
Jak sobie uzmysłowisz, jaki spadek napięcia będzie na początku, a jaki na końcu linii, wtedy zrozumiesz, o czym piszemy.