Cement do tynku?

Fundament może być wykonany z różnych materiałów, a jego poprawne wykonanie jest podstawą budowy domu. Jeżeli jeszcze nie wiesz jakiego materiału użyć do budowy swojego domu to w tym dziale z pewnością poznasz zalety i wady różnych materiałów i rodzajów fundamentów.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

tomelo
Początkujący
Początkujący

Cement do tynku?

Post autor: tomelo »

Witam. Właśnie kończę budowę domu i będę robić tynki wewnętrzne. Jaki cement polecacie do tego typu robót?

Marcia13
Początkujący
Początkujący

Re: Cement do tynku?

Post autor: Marcia13 »

Ja też mam podobne pytanie. Kolega opowiadał mi o cemencie Lafarge Lepo (w takim pomarańczowym worku). Pewnie się na niego skuszę, ale też chciałabym jeszcze zasięgnąć opinii na forum

fruzin
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Cement do tynku?

Post autor: fruzin »

Witam
Według wszech panującej opinii, że do tynków najlepszy jest cement bez dodatków to jednak badania i doświadczenie wskazuje na cementy wieloskładnikowe, a im więcej mają dodatków tym lepiej.
Dlatego np. cement z cementowni w Rudnikach (CEMEX) CEM V/A 32,5R będzie bardzo dobrym wyborem.
Dobre też będą cementy CEM II/B-M(V-LL) albo CEM II/B-M(S-V) lub CEM II/B-V wszystkie w klasie 32,5R.
Z własnego doświadczenia polecam mieszankę o nazwie Reymix z Cementowni Ożarów.

Na koniec
To nie cement decyduje o "sukcesie" tynku. Piasek, tynkarz, pogoda itp. też są istotne.

Pozdrawiam
folia kubełkowa... czemu nie
robota będzie za parę lat...
i nie ma czegoś takiego jak 99% izolacji

ODPOWIEDZ

Wróć do „Fundamenty”