Obliczenia teoretyczne CWU + CO z kolektorów prózniowych

Kolektory słoneczną pochłaniają energię słoneczną i w inteligentny sposób i zamieniają ją na energię cieplną w naszych domach. Dowiedz się o wadach i zaletach kolektorów.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

bajbaga
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Obliczenia teoretyczne CWU + CO z kolektorów prózniowych

Post autor: bajbaga »

Zamiast pisać takie dyrdymały niech się Pan zastanowi

1. Ile zna Pan kobiet, które pozwolą na instalację PCi w łazience ?
2. Równie dobrze można zainstalować w łazience zasobnik od kolektorów, bo gabaryty podobne, a zasobnik od kolektorów nie hałasuje.
3. Jaki jest udział pompy obiegowej w sumarycznym efekcie uzyskania CWU z kolektora ? 5%, a może 8% ?
4. Pisałem dlaczego wybrałbym PCi, a nie kolektory i nie są to względy oszczędnościowe, tylko praktyczne.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Czy brak wykonanych pomiarów Pana tak denerwuje? Zasobnik jest nad łazienką lub obok w pomieszczeniu nieogrzewanym.
Nie interesuje mnie % udziały pompy - interesuje mnie suma kWh, jaką potrzeba średniorocznie do ogrzanie m3 cwu przy współudziale kolektorów.
Podlicznik na pompkę i grzałkę!
Podlicznik na sprężarkę i grzałkę w PCi... I ma Pan wtedy jasny obraz ile średniorocznie idzie kWh na ogrzanie m3 wody przy instalacji z kolektorem i pompą ciepła!
Co tu nie można zrozumieć? Nie rozumie tego tylko ten, co nie chce znać wyniku! Ja chciałem i to zrobiłem! Nie muszę, więc pisać "dyrdymałów".

bajbaga
Superużytkownik
Superużytkownik

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Co tu nie można zrozumieć? Nie rozumie tego tylko ten, co nie chce znać wyniku! Ja chciałem i to zrobiłem! Nie muszę, więc pisać "dyrdymałów".
Nie ?
A komu z pomiarów wyszło, ze 1mb fundamentów to 400kWh strat do gruntu w ciągu roku ?
A komu z pomiarowy szło, że zainstalowana PCi do ogrzewania jest nieopłacalna ?
A kto przez lata jako jedyny argument, na potwierdzenie powyższego, z uporem maniaka i do znudzenia pisał, ja opomiarowałem i zmierzyłem ?
Kosmita, czy Pan ?
Tomasz_Brzeczkowski pisze:. Zasobnik jest nad łazienką lub obok w pomieszczeniu nieogrzewanym.
A co przeszkadza, aby zasobnik od kolektorów był dokładnie w tym samym miejscu ?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

A komu z pomiarów wyszło, ze 1mb fundamentów to 400kWh strat do gruntu w ciągu roku ?
Może Pan niezbyt dokładnie czytał - na początku ( fakt ) zwaliłem wszystko na mostek. Ale po rozbiórce domu, okazało się, ze styropian jest ciężki - 100cm3 ważyło od 4 do 7 g zależnie od miejsca ( wyżej był lżejszy) . Dlatego potem sprostowałem że różnica w zużyciu energii jest sumą strat przez
- mostek termiczny do grunty
- mniejszą przez wilgoć lambdę styropianu
- powietrze przechodzące przez ścianę z powodu braku paroizolacji.
A komu z pomiarowy szło, że zainstalowana PCi do ogrzewania jest nieopłacalna ?
To było przed pomiarami!!! Po pomiarach zmieniłem zdanie. I jeszcze jedno --- proszę nie uogólniać, chodzi tylko o ekonomię przy dużych potrzebach czyli w domach źle izolowanych czy dużym zużycie CWU.
A kto przez lata jako jedyny argument, na potwierdzenie powyższego, z uporem maniaka i do znudzenia pisał, ja opomiarowałem i zmierzyłem
Ja ! Dlatego się nie denerwuje - Podlicznik przy PCi czy przy kolektorze jest bezbłędny! Dlatego Pan, czy Indiana - tak go nie lubią.

bajbaga
Superużytkownik
Superużytkownik

Tomasz_Brzeczkowski pisze: To było przed pomiarami!!!.
Czyzby ? To dlaczego Pan pisał, że opomiarował to wie - zacytować Pana wypowiedź po raz trzeci?

bajbaga
Superużytkownik
Superużytkownik

Tomasz_Brzeczkowski pisze: Podlicznik przy PCi czy przy kolektorze jest bezbłędny! Dlatego Pan, czy Indiana - tak go nie lubią.
A co tu jest do lubienia lub nie.
Jakby nie patrzeć, to oba rozwiązania przynoszą znaczne oszczędności zużycia energii potrzebnej do ogrzania CWU to fakt niezaprzeczalny.
Każde z tych rozwiązań ma swoje wady i zalety, to też niezaprzeczalny fakt.
Producenci i monterzy kolektorów zachwalają je, bo z tego żyją. Naginają trochę możliwe do uzyskania efekty, z wiadomych powodów.
Pan swoimi stwierdzeniami poniekąd promuje PCi do ogrzewania CWU, ale w rzeczywistości kieruje ludzi ku kolektorom, bo w rzeczywistych warunkach ogrzewania całorocznego CWU przez proste i tanie PCi, kosztuje znacznie więcej niż Pan twierdzi, a zimą potrzebne będzie dogrzewanie przez grzałkę.
Inwestorzy są coraz bardziej kumaci i raczej uwierzą producentowi PCi i danym technicznym, niż Pana zawodnym stwierdzeniom.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Jest dokładnie opisane kiedy kupiłem PCi żeby sprawdzić!

Co do oszczędności na kolektorach... mnie wyszło, że ich nie ma. W realu również nie spotkałem nikogo kto ( chodzi o inwestorów) kto by twierdził, ze są oszczędności. A przynajmniej takie, że nawet dotowana inwestycja ma szanse się kiedykolwiek zwrócić.
Ja nie sprzedaje - ani jednego ani drugiego - mnie interesuje oszczędzanie energii.

Indiana
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Indiana »

Przecież dopiero kilka dni temu Pan pisał, że nie kupił PCi (do grzania wody), tylko tani klimatyzator z pompą ciepła, i na tej podstawie sobie "pomierzył" COP. To zapytam ponownie - jak Pan sobie zmierzył ten COP, gdyż sam jakoś nie mam pomysłu jak tego dokonać w warunkach domowych ?
Metodą na partyzanta (czyli COP jest 3 - i spróbuj udowodnić że nie), czy też bardziej naukowo, mierząc np. średnicę wentylatora zapałkami?

Awatar użytkownika
bachus
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: bachus »

Indiana pisze: Metodą na partyzanta (czyli COP jest 3 - i spróbuj udowodnić że nie), czy też bardziej naukowo, mierząc np. średnicę wentylatora zapałkami?
OOOOOOOOOOO, i piąty.

ireneuszirek
Aktywny
Aktywny

Post autor: ireneuszirek »

A jak zainstalować podlicznik na zuzytą energię elektryczną przez grzałkę jeśli ... nie ma grzałki.
Dlaczego tak się Pan upiera, że w czasie gdy kolektory nie nagrzeją wystarczająco ciepłej wody musi być ona dogrzana prądem elektrycznym?
Przecież można ją wtedy dogrzać znacznie taniej.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Taniej ... prąd jest najtańszy. Co Pan proponuje i ile kWh wychodzi?

Awatar użytkownika
bachus
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: bachus »

Ciekawy materiał znalazłem:
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Taniej ... prąd jest najtańszy. Co Pan proponuje i ile kWh wychodzi?
5.
Włos się jeży na głowie, gdy się czyta TB. Kopiuje jakieś notatki (nawet nie wiadomo z jakiej szkoły i jakiego wydziału) i na nich opiera swoje krytykanctwo. Co żenujące, to TB określa je mianem fizyki. Tu nie mogę się powstrzymać i muszę dać upust wesołości
Wywody TB, świadczą jedynie o dyletanctwie w zakresie fizyki budowli - co dla mnie nie jest nowością. Jednakże, ktoś chyli czoła przed wiedzą TB - a to już nie jest śmieszne - to żenujące!

TB jak wiemy, nie ma wykształcenia wyższego, a poruszanie się po tematach tego wymagających, tchnie znachorstwem albo szarlatanizmem i wymaga nie lada tupetu. Pół biedy, gdyby wzorem innych, zastrzegał, że nie ma wiedzy a jedynie przypuszcza. Jednak pisanie w formie porad czy opieranie się na wymyślonych pomiarach własnych - jest szkodnictwem. Gdyby na tym i wielu innych forach, właściciele nie skąpili i wydali parę złotych dla konsultantów technicznych, to takie wpisy jak TB byłyby usuwane a tenże zapewne miałby zamknięty dostęp czyli bana do wszystkich portali - i to w dobrze pojętym interesie forumowiczów! Takie fora miałyby sens istnienia. Tak nie jest, ale to nie moja sprawa - nie będę uzdrawiał chorego świata for internetowych, ale jak tak dalej będzie, to zamienią się one w jeden wielki śmietnik
Całość: http://www.forumbudowlane.pl/vt/25953/6 ... torder=asc

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Najtaniej wychodzi ogrzewanie elektryczne niecentralne.
Jeżeli Pan szkołą nazywa sprawność 109 % - to tylko mogę współczuć - nie uzyska Pan z m3 gazu nawet 6kWh w domu!

ireneuszirek
Aktywny
Aktywny

Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo złożyło wniosek o podwyżkę cen gazu - przyznał prezes Urzędu Regulacji Energetyki, Marek Woszczyk.
Przypomnijmy, że ostatnia podwyżka cen miała miejsce w marcu tego roku. Jak informował wtedy URE, wzrost cen dla odbiorców przemysłowych wyniósł około 15 proc., a dla gospodarstw domowych od 7 do 10 proc.

To informacja ze strony:
http://energetyka.wnp.pl/

A teraz coś od siebie. Pomińmy na moment kwestię opłacalności instalacji kolektorów w domu jednorodzinnym i spróbujmy spojrzeć nieco szerzej na to zagadnienie. Znaczący odsetek ludzi w Polsce z 10 lat temu zachwyciło się gazem i nie tylko, że CWU grzeją za jego pomocą to jeszcze dom tak ogrzewają. Faktem jest, że od około roku PGNiG płaci Gazpromowi najwyższą w Europie cenę za m(3) tego surowca. No więc tak sobie myślę, że każda instalacja kolektorów na dachu to taki drobny przejaw patriotyzmu, bo oznacza, że musimy sprowadzić trochę mniej rosyjskiego drogiego gazu. A jak już 50% ludzi w domkach założy kolektory, a myślę że założy, bo widzę co się dzieje w moim miasteczku to może z 1mld m(3) drogiego gazu zostanie w Rosji (niech go wtedy połkną na przyklad).
A jakby tak jeszcze geotermię trochę rozruszać, to by dopiero było wspaniale.

ireneuszirek
Aktywny
Aktywny

Unia Europejska sporo zaoszczędzi, jeśli zrezygnuje z dotowania OZE i zacznie promować energetykę gazową uważa wiceprezes Gazpromu Aleksander Miedwiediew.

Rozwiązaniem, które według Miedwiediewa przyniesie do 2030 r. UE 500 mln euro oszczędności, jest zaostrzenie ekologicznych przepisów dla węgla i promocja energetyki gazowej..

Bardzo wymowne, prawda?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kolektory słoneczne”