Pokoj w piwnicy

Dział poświęcony izolacjom technicznym. Jakie są systemy izolacji technicznej, jak zabezpieczyć dom przed ogniem, wilgocią, stratami ciepła? W tym dziale znajdziesz porady i podpowiedzi.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

Mrugal
Początkujący
Początkujący

Pokoj w piwnicy

Post autor: Mrugal »

Witam !

Jestem nowym uzytkowinikiem. Moj problem wyglada nastepujaco: mam dosyc stary dom chce wyremontowac piwnice i zrobic tam pokoj. Czy da sie ocieplic wystarczajaco sciany nie naruszajac budyku. Panuje tam temperatura ok. 16 C kiedy na dworze panowal mroz nie bylo tam duzo zimniej. Sprawdzalem jak wyglada zaprawa. Zrobilem rozwierty zaprawa miala strukture piasku delikatnie wilgotnego ale jeszcze sypkiego. Sciany sa z cegly. Sa to sciany szczelinowe. Niedaleko zawilgoconego miejsca sa stare okna. Prosze o rady jak pozbyc sie wilgoci i moc spokojnie wyremontowac tamto miejsce i zrobic tam pokoj ...

pozdrawiam i dziekuje z gory za rady :)

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Do walki z wilgocią, oraz do miłego i zrowego funkcjonowania, jest wentylacja. Bez tego się nie obejdzie. A hydroizolcję mozesz zrobić jak na rys.

http://www.isola.no/produkter/fuktsperr ... laton_gulv
http://www.isola.no/produkter/grunnmurs ... jellervegg

Mrugal
Początkujący
Początkujący

wentylacja tzn okna ? czy cos wiecej ? rozumiem ze ta izolacje sie robi od wewnatrz ? a co jest mi potrzebne do wysuszenia sciany a by mozna klasc ta izolacje ?

pozdrawiam

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Niestety ,okna to nie wentylacja. Wentylacja skuteczna to rozwiązanie systemowe. Trzeba popatrzyć.

Mrugal
Początkujący
Początkujący

a jaki jestnajlepszy sposob na pozbycie sie wilgoci ? i wysuszenie scian aby mozna bylo klasc izolacje ? czy mozecie podac mi linki co do tej wentylacji ? czy jest jakas polska firma sprowadzajaca lub sprzedajaca te izolacje do ktorych dales mi linki ? czy moze sa one po prostu dostepne w skladach budowlanych ?

pozdrawiam i dzieki za dotychczasowe odpowiedzi

ODPOWIEDZ

Wróć do „Izolacje techniczne”