Witam,
niedługo czeka mnie remont domu, w planach mam wymianę wszystkich grzejników, rur od ogrzewania i pieca gazowego.
Dom ma parter i pierwsze piętro, w sumie jakieś 130m^2, odległości od pieca nie przekraczają 7-8m.
W domu 4 dorosłe osoby, prysznic, wanna, 4 zlewy. Kocioł do ogrzewania domu i CWU.
Z racji braku miejsca biorę pod uwagę tylko piece z zamkniętą komorą spalania i najpoważniej myślałem o tych, z wbudowanym zasobnikiem.
Chciałbym zapytać, czy warto inwestować w kondensaty, bo wiem, że wykorzystują one swą max sprawność tylko w określonych warunkach,
w związku z tym boję się, że będę miał kondensat działający jak zwykły kocioł..
Na rynku jest kilka modeli piecy niekondensacyjnych z wbudowanym zasobnikiem, zastanawiałem się nad:
-Saunier Duval Isotwin F25 H-mod
-Immergas Zeus
-Vaillant Aqua Plus
Ma ktoś doświadczenia w ich użytkowaniu? Jak wygląda serwis (Poznań)
i ile kosztują części, gdyby coś się zepsuło?
Będę wdzięczny za wszystkie odpowiedzi
Pozdrawiam
Szymek
Jaki piec gazowy? Saunier Duval czy inne?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Jaki piec gazowy? Saunier Duval czy inne?
Coś brakuje chętnych, żeby Ci odpowiedzieć. Czy planujesz w tym remoncie również ocieplenie domu?
Nie po to izolujemy, by robić centralne
Nie po to izolujemy, by robić centralne
Ocieplenie już zrobione, na całym domu położony styropian 12cm..Enerbau pisze:Czy planujesz w tym remoncie również ocieplenie domu?
12cm to niewiele.
Co do kotła to jak najbardziej zamknięta komora spalania. Jeżeli kieszeń pozwala to kondensat ale musisz pamiętać że instalację dobrać na niski parametr pracy by kocioł działał jak należy. Jeżeli szukasz oszczędności to kocioł z zasobnikiem ale nie pchałbym się w zasobniczek wbudowany a już na pewno nie dwufunkcyjny.
Ranking tych 3 producentów jeżeli chodzi o cenę wychodzi następująco
Imergas
Vaillant
SD
Co do kotła to jak najbardziej zamknięta komora spalania. Jeżeli kieszeń pozwala to kondensat ale musisz pamiętać że instalację dobrać na niski parametr pracy by kocioł działał jak należy. Jeżeli szukasz oszczędności to kocioł z zasobnikiem ale nie pchałbym się w zasobniczek wbudowany a już na pewno nie dwufunkcyjny.
Ranking tych 3 producentów jeżeli chodzi o cenę wychodzi następująco
Imergas
Vaillant
SD