projekt rozdzielni w garażu, proszę o opinie

Domowe prace związane z prądem mogą być bardzo niebezpieczne. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat instalacji elektrycznych począwszy, od wymiany kontaktu po podłączenie prądu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

adideca
Początkujący
Początkujący

projekt rozdzielni w garażu, proszę o opinie

Post autor: adideca »

Witam wszystkich.
Z góry bardzo przepraszam za błędy w pisowni jednak język polski to mój drugi język. Proszę o wyrozumiałość.
Planuje zasilić mój garaż i prosiłbym was o opinie na temat planu mojej rozdzielnicy. Garaż jest murowany i będzie podpięty kablem 5x10mm2 miedzianym długim na max 20m. W głównej rozdzielni (w domu) będzie wyłącznik odcinający cały garaż.
Przewód PE bédzie poláczony poprzez rozdzielnice glowná z glowná szyná wyrownawczá w domu. Na planie narysowałem uziemienie, które rozważam wykonać dodatkowo w postaci pręta miedzianego wbitego w ziemie. Myślicie że warto?
Pomiarów dokona elektryk który wykona podłączenie w rozdzielnicy głównej.
Ja chcę porostu zaoszczędzić pare groszy, wykonując instalacje w garażu sam no i przy okazji zdobyć trochę doświadczenia. Bardzo proszę o jakieś wskazówki.

Obrazek

elpapiotr

Re: projekt rozdzielni w garażu, proszę o opinie

Post autor: elpapiotr »

Witam.

No tak - na elektrodzie Stasiek (retrofood) wywalił do kosza, to teraz tutaj ...
Nie widzę błędów, poza
- po co dwie szyny PE ?
- nie ma obowiązku zasilać oświetlenia poprzez RCD
- nie podano przekrojów przewodów do tych urządzeń/gniazd
- nie podano układu sieci zasilającej, chociaż w tym konkretnym przypadku jest to nie istotne
- uziemienie zawsze wykonać warto, tylko czy ten miedziany pręt będzie wystarczający
- jakich pomiarów dokona elektryk ?
- podwójne pisze się "ó"

adideca
Początkujący
Początkujący

Witam i bardzo dziekuje za zaiteresowanie i odpowiedz. No tak na elektrodzie nikt nie by zainteresowany pomoca, zgadza sie.
Wiec tak dwie szyny PE poniewa do tej drugiej (jesli bedzie) podacze uziom i ewentualnie metalowe blaty.
Myslisz ze oswietlenie zasilic pomijajac RCD?
Do gniazda sily prawdopodobie 5x10mm bo zostanie jakis kawalek z przewodu ktory juz mam.
Do gniazd jednofazowych 3x2,5mm, oswietlenie 3x1,5mm.

Elektryk powiedzial ze podlaczy wszystko w rozdzielnicy glownej i sprawdzi. Zmiezy rezystancje uziemienia jesli je wykonam. W domu jest wykonane uziemienie z ktorym rozdzielnica w garazu bedzie polaczona poprzez PE. Jednak tak jak myslalem warto wykonac dodatkowe.

Co do gramatyki i ortografi postaram sie poprawic ale tak jak pisalem polski to moj drugi jezyk, nie uczylem sie go w szkole wiec chyba i tak mi niezle idzie.

elpapiotr

Witam.

A cóż to są te matalowe blaty ?
Nie ma sensu dawać do gniazda siłowego takiego przekroju, skoro to gniazdo jest zabezpieczone wyłącznikiem samoczynnym 16A.
Zresztą ciężko będzie ułożyć dziesiątkę pod osłoną.
Do gniazda sily prawdopodobie 5x10mm bo zostanie jakis kawalek z przewodu ktory juz mam.
Zaraz, zaraz - jaki typ kabla będzie doprowadzony do garażu ? (bo przekrój znam)

adideca
Początkujący
Początkujący

Witam ponownie, dziekuje za szybka odpowiedz.
"metalowe blaty" to stoły o stalowej konstrukcji z blatami obitymi blacha (dostalem je a ze sa solidne sprawdza sie w garazu)
Garaz planuje podlaczyc na kablu YkY 5x10mm2
Tak myslalem ze moze byc problem ulorzyc tak grube zyly w rozdzielnicy jesli nie da rady kupie kawalek cienszego.
Napisales ze nie ma koniecznosci zasilania oswietlenia przez RCD jednak mozna prawda?
Bede wdzieczny za kolejne wskazowki.

elpapiotr

Witam.

Po co wprowadzać potencjał ziemi tam, gdzie go w normalnych warunkach być nie powinno ?
Tak więc "uziemianie" blatów, czyli łączenie ich z uziemionym przewodem PE, obejmowanie połączeniami wyrównawczymi w tym przypadku jest zbędne, a nawet niebezpieczne.
Proszę poczytać dra Musiała.
Napisales ze nie ma koniecznosci zasilania oswietlenia przez RCD jednak mozna prawda?
Można, ale zgodnie z przepisami nie ma takiej potrzeby. Gniazda ogólnego przeznaczenia i gniazda siłowe - tak.

Poczytaj tutaj - http://bezel.com.pl/index.php/urzdzenia ... wanie.html

adideca
Początkujący
Początkujący

Rozumiem o czym Pan mowi. Jednak nie rozumiem dalczego takie polaczenie bylo by niebezpieczne? Dlaczego wiec laczy sie instalacje centralnego czy wody jesli sa one wykonane przewodnikami z GSW? Na tym stole beda urzywane narzedzia elektryczne jak pily czy wiertarki i inne. Czy nie warto "uziemic" taka powierzchnie robocza?

Co do RCD to podam przyklad, w UK przepisy nakazuja urzycie RCD rowniez w obwodach oswietlenia, szczegolnie w laziece i pomieszczeniach o podwyzszonej wilgotnosci własnie dla bezpieczenstwa. A garaz nie bedzie ocieplony wiec i wilgoc bedzie.

Nie chce sie z Toba sprzeczac chodzi mi poprostu o optymalne rozwiazanie.
Nie jestem nowicjuszem w tej dziedzinie choc w towarzystwie forumowiczow zapewne zoltodziobem...
Dziekuje za dotychczasowa pomoc i materiały napewno skorzystam.
Pozdrawiam

elpapiotr

Witam.
Dlaczego wiec laczy sie instalacje centralnego czy wody jesli sa one wykonane przewodnikami z GSW?
Jak kolega zapozna się z pojęciami części przewodzące dostępne i części przewodzące obce, to wówczas zrozumie. Pisał o tym dr Musiał :
- http://www.edwardmusial.info/pliki/pola ... e_ochr.pdf
warto poczytać.
Czy nie warto "uziemic" taka powierzchnie robocza?
Nie warto. Ta powierzchnia nie jest częścią przewodzącą obcą.

adideca
Początkujący
Początkujący

Serdeczne Dziekuje za pomoc elpapiotr ! plus odemnie:)
Skoro nie warto to tym lepiej, mniej pracy, mniej zbednych kosztow.

Mialbym jeszcze pytanie odnosnie uziemienia. Nie wiem czy powinienem w tym temacie, ale zaryzykuje.
Otoz rozmawialem z elektrykiem i powiedzial zebym wrzucil sie w wykop do kabla bednarke i powinno byc ok. Jednak wykopu bedzie tylko 8 metrow okolo, zastanawia mnie czy to napewno wystarczy. Ziemia na dzialce to glina, wokol garazu dosc namoknieta. Ja myslalem o miedzianym precie, mam dostep do takich dlugich na metr o srednicy 1cm. Moze warto dac pret plus bednarke? Jak to wyglada w praktyce? Czytalem ze bednarke powinno sie oblewac betonem bo moze zardzewiec. Chodzi mi o to zeby zrobic to raz i miec pewnosc ze uziom bedzie spelnial swoja role na dlugi czas.

Jeszcze raz wielkie Podziekowania.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje elektryczne”