Tomasz_Brzeczkowski pisze:Istnieją PCi powietrzne do ogrzewania CWU całorocznie, ze średniorocznym COP powyżej 3, ale nie w tej cenie, ich ceny zaczynają się powyżej 10.000zł.
Mam na dachu klimatyzator Toshiby 500W i podlicznuk ( widać więc chwilowy pobór i całkowite zużycie) . Widziałem ile pobierała pci zimą. I ten nie jest ( jak zasobnik) w pomieszczeniu zamkniętym!
Takie same są na wielu sklepach. Rachunki za ogrzewanie świadczą jednoznacznie, że nie ma Pan racji.
No ale Pan zapewne nie sprawdzi tego, bo tak wygodniej. Cena z montażem 3500zł .
Pewien prekursor i producent PCi w Polsce, miał taki napis nad swoim stanowiskiem TEMPERATURA GŁUPCZE, a chodzi o temperaturę GZ, bo w tym jest klucz do sukcesu, czyli wysoki COP. Im wyższa temperatura GZ, tym mniejszy COP. Dzieci o tym wiedzą, że PCi to niskotemperaturowe źródło ciepła, a do podgrzania CWU, raczej wysokie temperatury są wymagane.
Nie wiem co ma Pan na dachu, ale nie jest to na pewno jednostka zewnętrzna PCi do CWU.
Dla przypomnienia:
T. Brzęczkowski 14.09.2010, 14:54
Ja chłodzę nie grzeję inwerterem! A nie grzeję bo jest zbyt mało precyzyjny i wcale taniej od od folii ESWA nie wychodzi ( porównywałem niestety tylko "badaniem licznikowym) gdyby do grzania się nadawał... zapewniam, że bym skorzystał.
A ten klimatyzatoro, inwenturo, pompowo, to jakąś ewolucję przeszedł bo przeznaczony jest do wewnątrz pomieszczeń i nie posiada jednostki zewnętrznej i ta moc jakaś cieniutka bo 500W.
Ps. O PCi do ogrzewaniu CWU, tu mowa, bo "TEMPERATURA GŁUPCZE" - to odnosnie budowania wypowiedzi do zamieszczonego mojego cytatu..