jakie c.o. do mieszkania w bloku 55m- prosze o pomoc

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

olgierdzik9
Początkujący
Początkujący

jakie c.o. do mieszkania w bloku 55m- prosze o pomoc

Post autor: olgierdzik9 »

witajcie, mam nadzieje ze ktos bedzie mogł mi cos podpowiedziec bo ja sama juz nie wiem co robic. w tej chwili odlączamy sie od kotłowni ktora jest na olej bo placilismy za ogrzewanie ok 400-500zl miesiecznie całym rokiem( bez cieplej wody w kranie-bojler).nie mamy gazu i zostaje tylko prąd. blok jest z lat 70tych oczywiscie nieopcieplony. myslelismy o jakis grzejnikach ktore sa z jakims wkladem super swietnie trzymajacym cieplo(jeli w ogole takie cos istnieje). musi to byc cos co moge od razu wlozyc do kontaktu bez przerobek instalacji bo mam nowiutką. prosze o jakies informacje w miare rzetelne, nie znosze reklam. pozdrawiam, aleksandra.[/b]

IWB

Re: jakie c.o. do mieszkania w bloku 55m- prosze o pomoc

Post autor: IWB »

napisz do Enerbau coś ci tam doradzą

Enerbau
Ekspert budowlany
Ekspert budowlany

Post autor: Enerbau »

ITB pisze:napisz do Enerbau coś ci tam doradzą
Jak budynek nieocieplony to czyli sito. Pani Aleksandro, to pewnie dlatego tak wysokie rachunki. Doradzić można tylko izolację i dopiero wtedy ogrzewanie.

Nie po to izolujemy, by robić centralne.

olgierdzik9
Początkujący
Początkujący

tak panowie, zgadzam sie....ale nie ocieple lokalu od zewnatrz jesli nie bede miala zgody np.wiekszosci mieszkancow( wspolnota mieszkaniowa od 7 bolesci) i od zarzadcy. od srodka co ja moge dac , mieszkanie po remoncie od podstaw itp. jestem w wielkiej du... i to wiem ale przeciez musze miec c.o......................

IWB

Post autor: IWB »

spokojnie nie jest tak źle ;-) widziałem gorsze większe i bardziej czarne d....

nic od zewnątrz nie musisz robić nawet nie powinnaś, wszystko się robi od środka jedyny mankament to taki że pomieszczenie się zmniejsza o grubość izolacji. Albo 3cm albo 5cm i masz w d... całą wspólnotę.

Enerbau została laskiem :P

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Nawet bez ocieplenie a przy niecentralnym i wentylacji nie wyjdzie 400 zł. Mam podobne mieszkanie - wszystko na prąd ( ogrzewanie woda..) 1600 za rok . Dwie osoby.

Enerbau
Ekspert budowlany
Ekspert budowlany

Pani Aleksandro, a w jakim stanie są okna, na którym piętrze to mieszkanie, szczytowe czy nie, sąsiedzi normalnie ogrzewają w zimę czy przykręcają kurki dla oszczędności?

olgierdzik9
Początkujący
Początkujący

nie jest to mieszkanie szczytowe, ale na ostatnim pietrze. klatka nie ogrzewana, mysle ze teraz kazdy bedzie oszczedzal. są u nas kominy ale nie che sie cofac i nie wyobrazam sobie palic drewnem i w domu miec ,,chlewek,,. okna są ok, plasktiki niedawno wymieniane.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Bez wentylacji najlepiej z odzyskiem - reszta działań nie ma sensu.

olgierdzik9
Początkujący
Początkujący

zebym ja jeszcze rozumiala co pan do mnie pisze.....ale dzieks

Enerbau
Ekspert budowlany
Ekspert budowlany

Ogólnie jak Pani ocenia mieszkanie? Ciepłe? Dobrze ,że okna nowe, to wiele zmienia. Gdyby dało radę zastosować się do porad ITB, to było by super. Pomimo wszystko proponuję podać wymiary, a jeszcze lepiej szkic z wymiarami mieszkania. Jeżeli zapoznała się Pani z naszym systemem i była by zainteresowana, to proszę te dane przesłać na e-maila i zrobimy bezpłatną wycenę. Zawsze przyda się do porównania z innymi możliwościami. Mieliśmy podobny przypadek kilka miesięcy temu (Pani Elżbieta M.), korespondowaliśmy na forum i z tego co wiem, jest b.zadowolona z naszego systemu.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”