capon na ścienie pod tapetą
capon na ścienie pod tapetą
Witam. Mam taki problem ,że "fachowcy" bez mojej wiedzy położyli mi tapetę winylową używając jako gruntu caponu czyli tak naprawdę lakieru podkładowego do drewna. To było 5 miesięcy temu i do tej pory w mieszkaniu wyczuwa się delikatny zapach "nowości". Wiem,że capon zawiera toluen który jest szkodliwy dla zdrowia a ja jestem w ciąży . Nie wiem co robić? Skąd mam wiedzieć , czy mieszkanie jest bezpieczne ( jeszcze tam nie mieszkamy ale wkrótce musimy się przeprowadzić). Czy może powinnam zerwać tapety i dać pooddychać ścianom? czy mam skuwać tynki?
-
IWB
Re: capon na ścienie pod tapetą
przecież toulen rozpuści tapetę nawet winylową więc chyba capon go nie zawiera.
i będzie czuć jak nie będziesz wietrzyć. W styczniu miałaś okna pozamykane i tak do kwietna, teraz zamiast odparować i wywietrzyć wlazło sobie w ścianę.
Co za magistery kładą winyl na capon ??? przecież są kleje specjalne do takch tapet i to bez zapachowe ale niestety drogie. Wybrałaś tanią firmę to teraz się martwisz co z tym robić ???
wietrzyć wietrzyć wietrzyć - od świerzego powietrza jeszcze nikt nie umarł
i będzie czuć jak nie będziesz wietrzyć. W styczniu miałaś okna pozamykane i tak do kwietna, teraz zamiast odparować i wywietrzyć wlazło sobie w ścianę.
Co za magistery kładą winyl na capon ??? przecież są kleje specjalne do takch tapet i to bez zapachowe ale niestety drogie. Wybrałaś tanią firmę to teraz się martwisz co z tym robić ???
wietrzyć wietrzyć wietrzyć - od świerzego powietrza jeszcze nikt nie umarł
-
boogi
Śmiem twierdzić iż nie była to "firma"... pewnie kolejni "fachowcy z polecenia" zatrudnieni na murzyna.
no właśnie firma polecana przez projektanta u którego była zamówiona tapeta włącznie z klejem,capon wykorzystali jako grunt
-
IWB
zapłaciłaś "architektowi" więc niech się tym martwi. kup... kasy za te tapety dałaś i co chcesz zrywać?
uważaj jak świeczki będziesz zapalać żeby ci tapeta nie spłonęła jak ona tak śmierdzi
uważaj jak świeczki będziesz zapalać żeby ci tapeta nie spłonęła jak ona tak śmierdzi
-
boogi
Aaaaa jak to była legalnie zatrudniona firma z którą masz spisaną umowę, wystawioną gwarancję i fakturę... to nic tylko skakać z "radości".
Dobry prawnik i kilkadziesiąt tysięcy odszkodowania za narażenie życia twojego i nienarodzonego dziecka na wdychanie trujących oparów... - i proszę tego nie traktować jako "żart".
Miejmy nadzieję że maluch narodzi się zdrowy - wtedy firma będzie płacić do końca życia.
Dobry prawnik i kilkadziesiąt tysięcy odszkodowania za narażenie życia twojego i nienarodzonego dziecka na wdychanie trujących oparów... - i proszę tego nie traktować jako "żart".
Miejmy nadzieję że maluch narodzi się zdrowy - wtedy firma będzie płacić do końca życia.
-
IWB
tak tylko po słowie
nie lepiej było zainwestować w farby antyseptyczne i antyalergiczne? Ludzie nawet nie wiedzą że takowe istnieją, a sprawdzają się w domach gdzie maluchy są wychowywane. Jakoś nie jestem zwolennikiem tapet w domu, może i są praktyczne ale czy poliwinylowe nie są alergiczne?
poza tym czy te tapety są paro przepuszczalne, czy nie powstanie za nimi jakaś pleśń i grzyb w przyszłości i co regulacją wilgotności przegrody w tym przypadku ???
nie lepiej było zainwestować w farby antyseptyczne i antyalergiczne? Ludzie nawet nie wiedzą że takowe istnieją, a sprawdzają się w domach gdzie maluchy są wychowywane. Jakoś nie jestem zwolennikiem tapet w domu, może i są praktyczne ale czy poliwinylowe nie są alergiczne?
poza tym czy te tapety są paro przepuszczalne, czy nie powstanie za nimi jakaś pleśń i grzyb w przyszłości i co regulacją wilgotności przegrody w tym przypadku ???
no właśnie,tapeta droga,nie typowa bo szeroka na 1,5m i zamawiana gdzieś z drugiego końca świata i nawet bym nie pomyślał że można ją położyć na ścianę która była gruntowna caponem,tym bardziej że jest to firma która zajmuje się kładzeniem tych tapet w całym kraju,ba tacy są dobrzy,zrobiłem ekspertyzę sanepidu na toluen i jeszcze jakieś syfy w powietrzu i czekam na wyniki,wstępna rozmowa dała mi tylko to że żadna z substancji szkodliwych nie przekracza przyjętych norm,jak będę miał szczegóły to się odezwę