Obsadzanie puszek-elektryk czy tynkarz

Domowe prace związane z prądem mogą być bardzo niebezpieczne. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat instalacji elektrycznych począwszy, od wymiany kontaktu po podłączenie prądu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

przemo74
Początkujący
Początkujący

Obsadzanie puszek-elektryk czy tynkarz

Post autor: przemo74 »

Witam
Mam pytanie kto powinien obsadzać puszki,elektryk może zrobic to za płytko bądź za głęboko,natomiast tynkarz (tynk maszynowy) może obsadzić je krzywo (szczególnie kilkukrotne puszki),słyszałem kiedys od elektryka że obowiązek ten spoczywa na tynkarzu,czy to prawda? byłem także przy rozmowie gdzie tynkarz nie był zadowolony że puszki obsadził elektryk,twierdził on że łatwiej sie tynkuje jak puszki są nieobsadzone

IWB

Re: Obsadzanie puszek-elektryk czy tynkarz

Post autor: IWB »

elektryk osadza puszki ale w Polsce to nawet ogrodnik już robi.

dużo w Niemczech robiłem ale nigdy nie spotkałem aby tynkarz obsadzał puszki
wręcz przeciwnie, nawet ekipa od tynków nie weszła na robotę doputy dopuki poprzednia elektyrków nie skończyła.

U nas to jeden wielki bałagan i brak odpowiedzialności za roboty. Tynkarz narzeka na elektryka, elektryk na murarza a murarz na zbrojarza betoniarza a on na beton bo był z betoniarni i wiał wiatr.

przemo74
Początkujący
Początkujący

Mi tez się wydaje że bardziej to na elektryku spoczywa,a jak głęboko powinno sie obsadzać aby później biały montaż wyszedł dobrze (czyt. prosto),a będę go juz robił sam więc chciałbym dopilnować elektryka na poprawnym obsadzeniu,gniazda i łączniki będą przykręcane na wkręty,nie na łapki

Awatar użytkownika
yanes
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: yanes »

Gdyby puszki miał obsadzać tynkarz to w ramach rewanżu narożniki powinien mu obsadzić elektryk.Wtedy byliby kwita i każdy z nich mógłby za swoje błędy obciążać tego drugiego :D

Jermak
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Jermak »

Jak widać co kraj to obyczaj. W mojej krainie tynkarz puszki obsadzał, w tym wielokrotne.
Ja kontrolowałem pion i w dwóch przypadkach kazałem korygować.

Nie było żadnego problemu.

Pawlogen
Aktywny
Aktywny

Post autor: Pawlogen »

Witam

U Nas na wschodzie :) puszki obstawiają Tynkarze , ze wzgl bynajmniej na ilości tynku jaki nakłada i jest po sprawie .
Elektryk jedynie robi większe otwory ze względu na puszki pakietowe żeby Pan Tynkarz mógł sobie bez problemu wypoziomować puszeczki

przemo74
Początkujący
Początkujący

Tak na logikę to rzeczywiście powinien robić to tynkarz pomimo że to sprawa bardziej elektryczna,oczek halogenowych nie montuje elektryk (chyba że za dodatkową opłatą)tylko ten co robi sufit.Rozmawiałem jeszcze z kilkoma osobami które budowały i u wszystkich osadzanie robił tynkarz.Widzę że muszę przed położeniem elektryki znaleść juz ekipę do tynków aby się określili kto to ma robić.Niby prosta sprawa a co kraj/region to inny obyczaj.

elpapiotr

Post autor: elpapiotr »

Witam.
przemo74 pisze:oczek halogenowych nie montuje elektryk (chyba że za dodatkową opłatą)tylko ten co robi sufit

Naprawdę ? On to umie chociaż ?
A za dodatkową opłatę nie pogniewam się :D

Jermak
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Jermak »

Moi specjaliści od sufitów umieli wyprowadzić kabelki w skomplikowanym suficie podwieszanym, wywiercić dziury pod halogeny i LED-y i zamontować wszystko. Może jacyś wyjątkowi byli?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje elektryczne”