To jest określenie mało precyzyjne, nie jest pan inżynierem, ewentualnie jest pan iszynierem.Jeśli zużywa się ogólnie mało wody, ale raz na czas lubimy się kąpać w pełnej wannie, to jak najbardziej mały zestaw solarny się sprawdzi.
naprawdę sherlocku?Jeśli ktoś mieszka samotnie, i używa prysznica, spokojnie wystarczy terma elektryczna lub gazowa.
To po co pan mówi o ekologii? skoro zaraz po tym mowa o opłacalności. Słowotok inszyniera.Choć dla zwolenników ekologii, solary również doskonale się sprawdzą - choć trudno tu mówic o opłacalności.
Bzdury, albo je pan kradnie albo zbiera chrust. W rozmowie klientem oblicza opłacalność na podstawie darmowego drewna???? Inszynier Indiana.Sam przepalam darmowym drewnem bo mam do takiego dostęp.
Who gives a shit?Jest to również ekologiczne paliwo.
Ogólnikii bicie piany....niewiele drożej a co pompa kosztuje 100 zł?Klientom montuję do solarów powietrzne pompy ciepła, kotły gazowe kondensacyjne 109% sprawności, czy dowolny inny kocioł. Przy dotacji zestaw kolektorów z PCi wychodzi niewiele drożej niż sama pompa ciepła, a dzięki solarom jest przynajmniej o połowę taniej w eksploatacji.
Czyli potrzebny komin kocioł, kotłownia itp naciąga pan inwestorów na niepotrzebne wydatki aby tylko wypełnić misje uczelnianą.Albo dowolne inne źródło ciepła inne niż elektryczne, typu kocioł tradycyjny lub kominek z płaszczem.
mogę zasponsorować nowe skarpetki, bawełniane. Przecież to można zmierzyć z wagi drewna i przyrostu temperatury wody.U mnie tak to akurat wychodzi. Sprawność mam powyżej 50%, tak wychodzi z doświadczenia, oraz z przybliżonych obliczeń na podstawie wzrostu temperatury po spaleniu określonej ilości drewna. Jak chcesz zmierzyć dokładnie, zapraszam do zakładu - zasponsoruj układ ciepłomierza za 1000zł i pomierzymy - jak wyjdzie mniej niż 50% to zwracam kasę, jak więcej to cieszę się z nowego ciepłomierza
Nie zna pan podstaw ekonomii. To co pan napisał to tylko częściowa prawda i nie działa automatycznie. Polska to kraj raczej ubogi w wodę, ceny będą rosły, brak inwestycji. Ropę też ludzie zużywali nie oszczędzając i co - baryłka poszła do góry. Prądu też pan zaleca używać jak najwięcej aby rosło zużycie i cena nie rosła?????- chyba tak skoro poleca pan solary .Inszynier od 7 boleści.Oczywiście że im więcej tym taniej, ta zasada odnosi się do większości towarów w obrocie. Dlaczego woda tak drastycznie drożeje ostatnio? Bo spada jej zużycie, a tymczasem koszty stałe typu utrzymanie sieci, pracowników, podatków od coraz rozleglejszych sieci stanowią zdecydowaną większość kosztów firm wodociągowych. Jeśli więc firma X sprzeda milion m3 wody w miesiącu, poniesie koszt (strzelam) 5 mln zł, woda kosztuje więc ok. 5zł/m3. Ale jeśli spadnie zużycie do 0,5 mln m3, koszty wyniosą nie 2,5 mln, tylko 4mln - i już cena wody szybuje do 8zł. Czyli Kowalski, który zużywa 50% tej ilości wody co 10 lat temu, płaci za nią i tak co najmniej tyle samo. Po prostu
Cena zależna jest od popytu i podaży, konkurencji i innych. Wysokie ceny w Polsce to wina spraw objętych wiedzą niedostępną dla pana z powodu pańskich szarokomórkowych ograniczeń.
Nie posiada pan takiej wiedzy więc znowu pan strzela..
Nie masz żadnego wykształcenia technicznego, więc nie rozumiesz podstawowych spraw.
Sprawność nie może przekroczyć 100% i wie to każdy tylko nie każdy jest na tyle uczciwy aby to mówić.Podajesz za TB (sam byś na to nie wpadł), że sprawność nie może przekroczyć 100%
. Jest to prawda głównie w odniesieniu do procesów przemiany energii, zmiany masy itp. Tymczasem w urządzeniach technicznych można znaleźć tysiące różnie zdefiniowanych sprawności, które nierzadko przekraczają 100%, i nie ma w tym nic dziwnego.
To nie są definicje tylko branżowe określenia mające na celu zakłamać niezmienialne prawa fizyki dla celów finansowych. Jeśli pan to popiera to jest to niewłaściwa droga dla człowieka z wysoką moralnością.
Definicja sprawności kotła węglowego wobec ilości zużytych kalorii przez palacza. To właśnie taki poziom mają pańskie definicje.Jeśli posiadałbyś jakąś tam wiedzę, mógłbyś samodzielnie tworzyć własne definicje - niestety, naśladując TB,m nigdy do tego nie dojdziesz.
Jak będzie mowa o adopcji dzieci przez pary homoseksualne to też będzie sie pan powoływał na Europę???Tymczasem cała Europa posługuje się taką definicją sprawności w odniesieniu do kotłów, która w efekcie dają np. 109% sprawności kotłom kondensacyjnym. ty zaś mówisz, że sprawność ta nie przekracza 99%.
Jak będzie mowa o poziomie gospodarki Singapuru to też będzie się pan powoływał na ta europejską socjalistyczna zgniliznę.Jak ktoś powie że paliwo ma być tanie jak w USA to powie pan że w Europie jest lepiej bo mamy wysokie podatki na paliwo??? Jak od jutra zrobią panu wódkę po 80 zł to powie pan że ok bo skandynawia tak ma i żyją????
Żałosny typ z pana.
To są branżowe określenia....a nie prawdziwe i uczciwe.Ale już jesteś za głupi, by powiedzieć, jak się nazywa ta sprawność, choć wielokrotnie było tutaj przeze mnie podawane. W każdym razie - psy i głupcy ujadają, karawana jedzie dalej i ma głęboko w d... opinie takich niedoinformowanych osobników jak TB&konkret.
Z punktu widzenia zakompleksionego gnojka, który za szczyt elegancji uważa wjazd 30-letnim rozklekotanym golfem na wiejską dyskotekę w nowym dresie, rzeczywiście może to tak wyglądać.
Nie mam z tym nic wspólnego.
Pański rozmówca wyjaśnił dlaczego termostat ma być u dołu a pan tylko bluzgi. To słucham niech pan pogoogluje i wyjaśni dlaczego u góry.Niech sobie dalej myśli, że trójkątna. Każdy inteligentny człowiek z branży wie dlaczego montuje się zawory głównie u góry, i dlaczego działają tak samo, jakby były zamontowane na dole czy na przeciwległej ścianie.
=Tak tak, ja mam mercedesa sl 600 i to czyni mnie mechanikiem. To wszystko nie ma znaczenia. Pan ma straszne kompleksy i przechwalaniem co to pan nie posiada nie pozbędzie się ich. Pora zmężnieć. Zimna woda pomaga, ale to tylko % potrzeb jakich pańskie ciało i umysł jeszcze potrzebują.Wiesz, terminy mam na rok do przodu, bez żadnej reklamy, i mogę sobie wybierać, u kogo będę działać. U osoby takiej jak ty nigdy nie założę instalacji - na szczęście potrafię szybko ocenić klienta. Moja firma generalnie nie zakłada kotłów węglowych, głównie WM, zaawansowane układy CO, pompy ciepła i solary. Ze wszystkiego mam, jako jedyna firma w szerokiej okolicy, pełną autoryzację większości producentów, aktualne szkolenia i prawo udzielania długoletniej gwarancji z ubezpieczeniem.
Pozdrawiam Andrew z Chrzanowa.