Koszt wentylacji z rekuperacją do domku 100m2.
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Koszt wentylacji z rekuperacją do domku 100m2.
W jakim stanie jest dom, ocieplenie, okna?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Można stosować wszędzie - tyle, że stare systemy ogrzewania nie posiadają precyzyjnej automatyki pokojowej. Pan płaci za ciepło wytworzone, nie za odebrane. Czy będzie wentylacja mechaniczna, czy mechaniczna z odzyskiem ciepła - za ogrzewanie zapłaci Pan tyle samo.trzyst pisze:Jestem z Kostrzyna nad Odrą.
Nie rozumiem dlaczego niesterowalne i drogie ogrzewanie? Może się nie rozumiemy. Piętro całe na ogrzewaniu podłogowym, a parter grzejniki. Wszystko zostanie odpowiednio połączone tj. kominek z płaszczem do pieca gazowego i stamtąd za pomocą "sprzęgła" rozejście na te 2 piętra osobno sterowane. Wiadomo, że inaczej nagrzewa się grzejniki, a inaczej podłogówkę.
Co to znaczy, że <Takie "ogrzewanie" nadaje się wyłącznie do domów nieizolowanych>? Mam to rozumieć, że rekuperację można stosować w nieocieplonym budynku?
Centralne systemy ogrzewania - nie potrafią produkować małej ilości energii, nie stosuje się ich, więc w domach izolowanych ( do 30kWh/m2 rocznie) .
W tej chwili na parterze jest 8cm, ale docelowo planowane jest w sumie 20cm styropianu o lambdzie miedzy 0,035-0,037 W/mK. Okna na parterze całkowicie przyzwoitej jakości, ale na piętrze okna ocieplone w ramie z potrójną szybą wypełnioną kryptonem, czyli całkiem dobrze izolujące.
Rekuperację chcę zastosować ze względu na to, że ocieplone będzie właśnie styropianem i wentylacja grawitacyjna raczej nie da rady. Nie chodzi mi ogrzewanie tego powietrza, ale żeby odzyskać częściowo straconą temperaturę podczas wymiany go na świeże podczas zimy.
Rekuperację chcę zastosować ze względu na to, że ocieplone będzie właśnie styropianem i wentylacja grawitacyjna raczej nie da rady. Nie chodzi mi ogrzewanie tego powietrza, ale żeby odzyskać częściowo straconą temperaturę podczas wymiany go na świeże podczas zimy.
Jeżeli poprzez dobre ocieplenie zejdziesz do 30w/m2 centralne ogrzewanie nie będzie miało sensu.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Najwięcej ciepła ucieka do gruntu, dlatego izolacja domu zaczyna się od 30 cm styropianu w podłodze - ekonomiczna grubość to 50 cm.trzyst pisze:W tej chwili na parterze jest 8cm, ale docelowo planowane jest w sumie 20cm styropianu o lambdzie miedzy 0,035-0,037 W/mK. Okna na parterze całkowicie przyzwoitej jakości, ale na piętrze okna ocieplone w ramie z potrójną szybą wypełnioną kryptonem, czyli całkiem dobrze izolujące.
Lambda styropianu na znikome znaczenie jak styropian od środka nie jest zabezpieczony paroizolacją. To coś jak gruby sweter bez nieprzewiewnego ortalionu.
Znikome znaczenie dla izolacji domu ma też umieszczenie styropianu za murem na fundamencie. Mur odprowadzi sporo ciepła przez fundament do gruntu. Niezamknięte izolacje - 30 cm w podłodze z tym w ścianie - raczej sukcesów nie wróżą - to jak niedomknięty termos.
Rekuperacja to nie wentylacja ( może być wentylacja mechaniczna bez rekuperacji) - to odzysk ciepła z wentylacji mechanicznej - Pana system ogrzewania nie będzie w stanie tego odzysku "zauważyć" . A brak paroizolacji w ścianie może przy nadciśnieniu jakie rekuperator stwarza - sytuację nawet pogorszyć.
Pozdrawiam
Jeżeli dobrze Pan zaizoluje dom, to proponuję ogrzewanie podłogowe elektryczne. Dla domu 100m2 roczne zużycie prądu ok 2500kWh, przyjmując cenę za 1 kWh 0,52 brutto = 1300 zł rocznie. Żywotność systemu do 50 lat, bez konserwacji, napraw i komfortowo.trzyst pisze:W tej chwili na parterze jest 8cm, ale docelowo planowane jest w sumie 20cm styropianu o lambdzie miedzy 0,035-0,037 W/mK. Okna na parterze całkowicie przyzwoitej jakości, ale na piętrze okna ocieplone w ramie z potrójną szybą wypełnioną kryptonem, czyli całkiem dobrze izolujące.
"Jeżeli dobrze Pan zaizoluje dom" - Co ma Pan na myśl? Czy to co ja planuję jest dobre wg Pana kryterium?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Dom izolowany kończy się na 30kWh/2 rocznie - przecież nie po to się izoluje by robić centralny system ogrzewaniaJeżeli dobrze Pan zaizoluje dom, to proponuję ogrzewanie podłogowe elektryczne. Dla domu 100m2 roczne zużycie prądu ok 2500kWh, przyjmując cenę za 1 kWh 0,52 brutto = 1300 zł rocznie. Żywotność systemu do 50 lat, bez konserwacji, napraw i komfortowo.
100m2 x 30 kWh x 0.53 zł - to nie 2500zł!
Ale po co budować tak słabo? Dom dobrze izolowany zużyje poniżej 15 kWh/m2 rocznie - sporo poniżej 1000zł.
Panie Tomaszu nie piszę 2500 zł, tylko 2500 kWh rocznie.
No ok. W takim razie jeśli zakładając ocieplę ściany styropianem np. TERMOORGANIKi PLATINUM o wsp. 0,032 W/mK przy grubości 20cm. Do tego między krokwiami 18 + 5cm wełną Rockwool'a o wsp. 0,035 W/mK oraz między strychem (nieużytkowym), a piętrem np. 15cm o wsp. 0,039 W/mK. W takim przypadku jaki sposób ogrzewania mi proponujecie wiedząc, że tak czy owak mam instalację gazową, a do tego chciałbym zrobić podłogówkę na piętrze i rekuperację?
Możliwe, że nie odzyskam dużo kasy lub w ogóle za rekuperację, ale za to będzie dużo lepszy komfort użytkowania?
Możliwe, że nie odzyskam dużo kasy lub w ogóle za rekuperację, ale za to będzie dużo lepszy komfort użytkowania?
Podłogowe elektryczne na całości albo tylko na piętrze.trzyst pisze: W takim przypadku jaki sposób ogrzewania mi proponujecie?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Ten dom będzie zużywał ponad 100kWh/m2 rocznie !!! Tu tylko pompa ciepła i wyrazy współczucia.trzyst pisze:No ok. W takim razie jeśli zakładając ocieplę ściany styropianem np. TERMOORGANIKi PLATINUM o wsp. 0,032 W/mK przy grubości 20cm. Do tego między krokwiami 18 + 5cm wełną Rockwool'a o wsp. 0,035 W/mK oraz między strychem (nieużytkowym), a piętrem np. 15cm o wsp. 0,039 W/mK. W takim przypadku jaki sposób ogrzewania mi proponujecie wiedząc, że tak czy owak mam instalację gazową, a do tego chciałbym zrobić podłogówkę na piętrze i rekuperację?
Teraz to już całkiem nie rozumiem.
Dzięki. Wezmę to pod uwagę.Enerbau pisze:Podłogowe elektryczne na całości albo tylko na piętrze.trzyst pisze: W takim przypadku jaki sposób ogrzewania mi proponujecie?
Inwestorzy planujący termomodernizację i remont mogą zaczerpnąć informację i skorzystać z poniższej ustawy:trzyst pisze:Dzięki. Wezmę to pod uwagę.Enerbau pisze:Podłogowe elektryczne na całości albo tylko na piętrze.trzyst pisze: W takim przypadku jaki sposób ogrzewania mi proponujecie?
http://www.infor.pl/dziennik-ustaw,rok, ... ,1459.html