Jak poprowadzić wentylację po przeniesieniu kuchni do aneksu
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
MaWo1977
Jak poprowadzić wentylację po przeniesieniu kuchni do aneksu
Witam. Planuję przeniesienie kuchni do aneksu. Mieszkanie mieści się w niskim bloku z lat 70- tych. Proszę o pomoc w zaplanowaniu instalacji ( jakie części składałyby sie na całośc instalacji poprowadzonej w mieszkaniu). Czy można wykorzystać drugi otwór w łazience który do tej pory służył jako odprowadzenie junkersa (rezygnuję całkowicie z instalacji gazowej). Będę wdzięczny za każdą poradę.

-
MaWo1977
-
MaWo1977
W dalszym ciągu nie wiem jak rozwiązać mój problem. Obawiam się że ten poziomy odcinek 5-6 m od pionu nic nie da. Rozumiem że nie mogę w tym budynku zastosować wentylatora i wpiąć go w pion. A jak widzicie następujące rozwiązanie : we wspomnianym aneksie okap połączony płaskim kanałem poprowadzony po suficie zakończony kratką z zaworem zwrotnym w łazience. Czy te dwa piony wentylacyjne w łazience "wyciągną" wtłoczone powietrze z aneksu? Prosze o poradę.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Wentylacja to nie "pociągnięcie " kanału czy nawet dwa kanały wentylacyjne. Dużo ważniejsze dla nas i naszego zdrowia jest, skąd bierzemy swieże powietrze. Ustal skąd chcesz brać i tam daj wentylator nawiewowy, zrobi on lekkie nadciśnienie i wentylacja "ruszy" nawet przy 6mb pozimym kanale. Unikniesz też groźnego zjawiska cofki.
-
MaWo1977
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik