Kara za nie zgłoszenie zmian w budynku
Kara za nie zgłoszenie zmian w budynku
Czy ktoś wie jakie są kary za nie zgłoszenie przy odbiorze przez kierownika budowy zmian dokonanych przez projektanta i wykonania w trakcie budowy.Roman
-
Przemek
Re: Kara za nie zgłoszenie zmian w budynku
o ile wiem może to grozić nie odebraniem budynku
Skoro zmian dokonał projektant, czyli osoba uprawniona, to naniósł je na projekt. Czyli zgodnie z przepisami.
Kierbud podpisał, że wykonano zgodnie z projektem i finto.
Kierbud podpisał, że wykonano zgodnie z projektem i finto.
Zależy od zmiany - od prostego uzupełnienia dokumentacji (drobne zmiany tzw. nieistotne) do nakazu rozbiórki (w przypadku zmiany tzw. istotnej, która narusza WT lub podobne).
Chodzi o niezamontowanie bramy garażowej w budynku mieszkalnym, a zastąpiono w tym samym otworze oknem i drzwiamiRoman pisze:Czy ktoś wie jakie są kary za nie zgłoszenie przy odbiorze przez kierownika budowy zmian dokonanych przez projektanta i wykonania w trakcie budowy.Roman
Jest to zmiana istotna, przynajmniej wszystko na to wskazuje że wyczerpuje znamiona określone w PB art.36a.5.6, wobec czego powinien być projekt zamienny i nowe PnB.
Czyli jest to samowola budowlana.
Czyli jest to samowola budowlana.
Przyłączam się do tematu. Czy wbudowanie ścianki oddzielającej kuchnie od salonu tez wymaga zgłoszenia. Ścianka jest wykonana K-G tak jak na zdjęciu. Czy jeśli zrobię taras na pół okrągło tez trzeba zgłaszać ? W projekcie mam taras prostokątny, i chce wykonać z kostki brukowej.

Przyłączam się do tematu. Czy wbudowanie ścianki oddzielającej kuchnie od salonu tez wymaga zgłoszenia. Ścianka jest wykonana K-G tak jak na zdjęciu. Czy jeśli zrobię taras na pół okrągło tez trzeba zgłaszać ? W projekcie mam taras prostokątny, i chce wykonać z kostki brukowej.