Gres szkliwiony na pustak ? czy otynkowac?
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Gres szkliwiony na pustak ? czy otynkowac?
Witam.Z góry przepraszam jeśli pisze w nieodpowiednim miejscu gdyż jestem tutaj nowy.Mam pytanie do znających się w temacie.Planuje położyć gres szkliwiony bezpośrednio na ścianę zewnątrz budynku na pustak.Czy takie rozwiązanie jest dobre czy raczej gres powinien być przyklejony na ścianę otynkowaną?Pozdrawiam i proszę o odpowiedz.
Re: Gres szkliwiony na pustak ? czy otynkowac?
Witam. Zapewne chodzi o wyłożenie podmurówki gresem ??? Najprostszą metodą ( taką żeby potem było prościej) jest na prowadnicach położenie tynku ( Goldbandu). Prowadnice ustawiamy w pionie na Goldband i gdy wyschną możemy zarzucać Goldband na podmurówkę i ściągać łatą. Lecz przed kładzeniem Goldband jak i gresy każdą warstwę należy zagruntować... Najlepiej opryskiwaczem obficie oblać gruntem rozrobionym delikatnie z wodą.
PS: Prace najlepiej zaczynać wcześnie rano lub gdy na ścianę pada cień... Chodzi tu głównie o wolniejsze schnięcie
Pozdrawiam.
PS: Prace najlepiej zaczynać wcześnie rano lub gdy na ścianę pada cień... Chodzi tu głównie o wolniejsze schnięcie
Pozdrawiam.
Ale czy zda egzamin jak na ścianę z pustaku - bez tynku będę przyklejał gres?chodzi mi tylko czy tynkować czy da rade bez tynkowania kleić.
Wszystko się da. Tylko mi chodzi o to by ułatwić sobie robotę. Jeśli masz prostą podmurówkę to tylko zagruntuj i do dzieła. Ale uwierz mi. Że jeśli jest krzywa to bez położenia tynku zaginiesz w akcji... Układałem podmurówkę z płytek klinkierowych elewacyjnych tą metodą jaką opisałem. Robota jest dużo łatwiejsze bo kładziesz klej tylko na grubość grzebienia. Nawet bez poziomnicy. Robota idzie szybciej.