Zmiana terminu przyłączenia do sieci dystrybucyjnej.
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Zmiana terminu przyłączenia do sieci dystrybucyjnej.
Witam! W umowie która podpisałem z PGE na przyłącze energetyczne w wrześniu 2011 widnieje wpis, iż termin realizacji przyłącza to 20.06.2012 i że do tego czasu należy zgłosić gotowość realizacji przyłącza. Z racji tego iż budowę rozpocząłem w tym roku nie posiadam jeszcze instalacji wewnętrznej a tym bardziej podłączenia do skrzynki przy drodze (która już stoi ale bez licznika). Czy obawiać się jakiś kar związanych z niedotrzymaniem terminu? Czy jest możliwość zmiany tego terminu poprzez jakiś pismo do PGE?
Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam!
Marcel
Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam!
Marcel
Re: Zmiana terminu przyłączenia do sieci dystrybucyjnej.
Nie masz sie czego obawiać, przyłacze buduje zakład ( firma , która wygrała przetarg na ten zakres prac|), ty we wlasnym zakresie wykonujesz WLZ , zgłaszasz to do PGE i jesli przyłacze/przebudowa sieci jest juz odebrana wypełniasz wniosek o zawarcie umowy, podpisujesz umowe i masz licznik.
Jeśli dobrze rozumiem to: robię instalacje wewnątrz domu następnie podłączam do niej linię WLZ i dopiero powiadamiam zakład o gotowości instalacji? A oni następnie przyjadą i założą licznik w istniejącej już skrzynce i podłączą do niego WLZ. Czyli termin o którym jest mowa w umowie jest tylko po to abym nie domagał się wcześniejszego podłączenia?
-
elpapiotr
Witam.
Nie do końca tak jest, ale coś w tym stylu.
Jeszcze dochodzi wypełnienie odpowiedniego dokumentu zgłoszeniowego.
Nie do końca tak jest, ale coś w tym stylu.
Jeszcze dochodzi wypełnienie odpowiedniego dokumentu zgłoszeniowego.
Witam.
Mam podobny problem jak marcelc. Umowa podpisana na przyłączenie do sieci termin 30.09.2012r. Dom też zaczęliśmy budować dopiero w tym roku, nie ma nawet ścian a co dopiero instalacji odbiorczej. Najgorsze te kary o których mowa w umowie. Skrzynka już stoi na granicy. Moje pytanie czy można zamienić prąd docelowy- jaki mamy w umowie np. na prąd budowlany? Nie mogłam znaleźć takiego przypadku na forum Jestem ciekawa jak się ułożyły sprawy u marcelc. Proszę o odpowiedź.
Mam podobny problem jak marcelc. Umowa podpisana na przyłączenie do sieci termin 30.09.2012r. Dom też zaczęliśmy budować dopiero w tym roku, nie ma nawet ścian a co dopiero instalacji odbiorczej. Najgorsze te kary o których mowa w umowie. Skrzynka już stoi na granicy. Moje pytanie czy można zamienić prąd docelowy- jaki mamy w umowie np. na prąd budowlany? Nie mogłam znaleźć takiego przypadku na forum Jestem ciekawa jak się ułożyły sprawy u marcelc. Proszę o odpowiedź.
Te sprawy układają się różnie, w zależności od rejonu. Informacja jak się gdzieś działo, nic nie daje, bo szefowie ZDE różnie do tego podchodzą. Ale najczęściej łagodnie.
Najlepsze informacje uzyskasz od bliższych i dalszych sąsiadów.
Najlepsze informacje uzyskasz od bliższych i dalszych sąsiadów.
Nie cierpię tumanów udających specjalistów!
A jeszcze lepsze bezpośrednio od dostawcy energii.retrofood pisze:Najlepsze informacje uzyskasz od bliższych i dalszych sąsiadów.