Ala 2

Koszt budowy domu lub remontu to często najważniejsza kwestia, decydująca o rozpoczęciu prac, wyborze technologii lub wykonawcy. W tym dziale uzyskasz odpowiedzi na pytania dotyczące realnych kosztów budowy, rady jak zaoszczędzić i jak budować z określonym budżetem.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

_Karina_
Początkujący
Początkujący

Ala 2

Post autor: _Karina_ »

http://pprojekt.pl/projekt2230-ala_ii,opis.html

Czy 300.000 tys.zl wystarczy, by wybudowac ten dom ( w woj. opolskim ) wraz z wykonczeniami? Nie licze dzialki, poniewaz ja posiadam. Bardzo dziekuje za pomoc.

boogi

Re: Ala 2

Post autor: boogi »

150 zł brutto to za "dużo" aby uzyskać odpowiedź ?

Zamiast żebrać - zakup sobie kosztorys (który jest śmiesznie tani)

http://pprojekt.pl/projekt2230-ala_ii,kosztorys.html

IWB

Post autor: IWB »

potem na żebry pójdzie aby ktoś poprawiał roboty

Co do tych kosztorysów gotowych, to bym uważał, są takie same jak projekty - pełno w nich błędów

_Karina_
Początkujący
Początkujący

Post autor: _Karina_ »

Zwykle kosztorysy dolaczone do projektu sa mocni zanizone. I nie jest to moja wlasna opinia wyjeta za przeproszeniem z nosa, lecz opinia ludzi, ktorzy mieli okazje sie przekonac o tym na wlasnej skorze. Jednakze jak widze nawet tutaj na forum zlosliwosci nie brak...

IWB

Post autor: IWB »

Myślmy realnie - ci wszyscy którzy tworzą buble budowlane są zwykłymi studentami ASP.
czy 20 lat temu widziałaś wizualizację domu? bo ja nie! jestem średniej daty człowiekiem i studia kończyłem już dobrych X lat temu. Zapytaj się teraz projektatna co to jest rapitograf - to najpierw w google sprawdzi słowo kluczowe. Zamast go tuszem zatankować. SKALA też już chyba upadła....

Reklama robi swoje każdy kupuje oczami a nie rozsądkiem. To poważne zaniedbania na które sami dajemy przyzwolenie. Warto poczytać z jakimi pier... tu się na forum wypowiadają się zainteresowani. Najpierw poczyta na bzdurnych stronach tysiące odpowiedzi wybierze 3 najwyżej pozycjonowane i będzie działać znawca projektów a do tego uczyć nas prawdziwych inżynierów.
Ukończona Politechnika Koszalińska

czasami odnoszę wrażenie że większość z nich nigdy nie robiła na kalce technicznej projektu budowlanego, bo jak się coś rysuje tuszem ciężko to wymazać. Nie istnieją skróty klawiszowe tylko żyletka albo wszystko od początku. Narysuj dom w rzutach odręcznie a zobaczysz jakie to miłe a do tego kształtuje twoj wizerunek o samym sobie.

Kosztorys tych projektów nie zawiera nawet ślepego kosztorysu, przedmiaru i zestaiwenia R.M,S w KNR. Kiedyś książkowe wersje były i są dalej a teraz Norma lub Rodos ewentualnie ZUZIA.

Najgłupszej małpie dasz banana pokażesz co ma robić i będzie to robić od 8-17
wiesz jak tworzyłem projekty nie miałem możliwości naniesienia nawet faktury na elewację. Były kolory czarny czerwony niebieski - teraz masz cały RAL po co? - żeby sprzedać naiwniakom bzdury.

czasami nie mam siły już tego pisać

ale

buraki zawsze się w polu budują po kosztach - bez urazy dla warzyw ;-)

boogi

Post autor: boogi »

ITB pisze:potem na żebry pójdzie aby ktoś poprawiał roboty

Co do tych kosztorysów gotowych, to bym uważał, są takie same jak projekty - pełno w nich błędów
Może i są z błędami ale nie kosztuje tyle co zwykły, poprawnie wykonany kosztorys opracowany na aktualnych cennikach (wątpię aby katalogowce ktoś uaktualniał) - a i tak 150 zł to "za dużo"... taniej przecież wyżebrać na forum. :wink:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ile kosztuje budowa domu, remont domu”