Krokiew i ściana szczytowa
Moderator: Redakcja e-dach.pl
Krokiew i ściana szczytowa
Witam wszystkich.Mam pytanie zupełnego laika odnośnie konstrukcji więżby a konkretnie to chodzi mi o to czy pierwszą i ostatnią krokiew można położyć na ścianach szczytowych.ńa wszystkich zdięciach i budowach które widziałem w/w krokwie są zawsze parę cm przed ścianą.Czy ma to jakieś poważne znaczenie konstrukcyjne.Pytam bo właśnie przymierzam się do zagospodarowania poddasza wraz z wymianą więżby i w obecnej konstrukcji krokwie pierwsza i ostatnia leżą na ścianach szczytowych.Jest to budynek tak zwany poniemiecki z początków ubiegłego stulecia w zabudowie szeregowej i z pewnych względów pasowało by mi położyć krokwie na ścianach szczytowych .Czy takie rozwiązanie jest błedne i czy może nieść za sobą jakieś skutki uboczne. Z góóry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
- marcinradom
- Superużytkownik

- Kontakt:
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
- marcinradom
- Superużytkownik

- Kontakt:
a ja miałem nie raz taka sytuację, że balkon na jednym rzucie miał głębokość 60cm a na drugim 70cm. dla pewności dodam, że było to na jednym projekcie.wartownik pisze:Nie raz mialem tak w projekcie .
zmierzam do tego, że projektanci czasem robią błędy, czasem jednak robią ogromne byki, a takim niewątpliwie jest zaprojektowanie krokwi leżącej na ścianie szczytowej.
pozdrawiam
Przymierzasz się do zagospodarowania poddasza, więc można się domyślać że dotąd było nieużytkowe? Być może dlatego właśnie takie a nie inne usytuowanie krokwi?
Przy poddaszu użytkowym powinieneś ustawić krokiew po stronie wewnętrznej w pobliżu ściany i zapewnić ciągłość izolacji, żeby nie zostać z mostkiem termicznym na wieńcu ściany szczytowej. Umieść krokiew na tyle blisko ściany, żeby móc ją wygodnie tynkować i jednocześnie żeby stanowiła oparcie dla wystającej poza krawędź muru połaci dachu. Po stronie zewnętrznej dasz o połowę cieńszą krokiew maskującą, do której przymocujesz podbitkę.
Przy poddaszu użytkowym powinieneś ustawić krokiew po stronie wewnętrznej w pobliżu ściany i zapewnić ciągłość izolacji, żeby nie zostać z mostkiem termicznym na wieńcu ściany szczytowej. Umieść krokiew na tyle blisko ściany, żeby móc ją wygodnie tynkować i jednocześnie żeby stanowiła oparcie dla wystającej poza krawędź muru połaci dachu. Po stronie zewnętrznej dasz o połowę cieńszą krokiew maskującą, do której przymocujesz podbitkę.
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt: