budowa wiaty
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
budowa wiaty
Witam
chcialbym wybudowac metalowa wiate garazowa o wymiarach 40 m2
dlugos: 5 m
wysokosc 3 m
szerokosc:8m
Moje pytanie jest nastepujace czy potrzebuje na to jakies zezwolenie ?
Wiata sluzyla by jako budynek do wulkanizacji opon.
chcialbym wybudowac metalowa wiate garazowa o wymiarach 40 m2
dlugos: 5 m
wysokosc 3 m
szerokosc:8m
Moje pytanie jest nastepujace czy potrzebuje na to jakies zezwolenie ?
Wiata sluzyla by jako budynek do wulkanizacji opon.
Re: budowa wiaty
Pozwolenie na budowę - na bank.
No tak pozwolenie bo bd to budynek nierozbieralny czyli nie skladajacy sie np z samych drewnianych elementow i jest wymagane pozwolenie.
Jestem
-
BasterMeble
- Zainteresowany

Jeżeli będziesz robił wylewkę do 5m2 to tak potrzebujesz pozwolenia. Jeżeli jest mniejszy metraż to potrzebujesz tylko zgłoszenia do odpowiedniego ogranu w twoim mieście.
BasterMeble pisze:Jeżeli będziesz robił wylewkę do 5m2 to tak potrzebujesz pozwolenia. Jeżeli jest mniejszy metraż to potrzebujesz tylko zgłoszenia do odpowiedniego ogranu w twoim mieście.
totalna bzdura
-
no_name1986
- Początkujący

Wylewka albo jej brak nie ma nic do tego.BasterMeble pisze:Jeżeli będziesz robił wylewkę do 5m2 to tak potrzebujesz pozwolenia. Jeżeli jest mniejszy metraż to potrzebujesz tylko zgłoszenia do odpowiedniego ogranu w twoim mieście.
Wiata o powierzchni powyżej 25 m2 wymaga pozwolenia na budowę. Poza tym ważne jest jej usytuowanie na działce, zachowanie odległości od okien i granicy działki (jeżeli wiata jest obudowana - ma ściany).
Można wiatę podzielić na dwie mniejsze (o powierzchni do 25 m2) jeżeli powierzchnia działki jest większa od 1000 m2, wtedy tylko zgłaszamy budowę.
Hej, czy coś się zmieniło w prawie budowlanym odnośnie do różnego typu wiat? Ja właśnie chcę taką sobie postawić, ale nie wiem jak tam aktualne przepisy, a nic nie mogłem na stronie znaleźć. Może podpowiecie?
Wpisz w google prawo budowlane 2017soczi pisze:Hej, czy coś się zmieniło w prawie budowlanym odnośnie do różnego typu wiat? Ja właśnie chcę taką sobie postawić, ale nie wiem jak tam aktualne przepisy, a nic nie mogłem na stronie znaleźć. Może podpowiecie?
Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:
2c) wiat o powierzchni zabudowy do 50 m2, sytuowanych na działce, na której znajduje się budynek mieszkalny lub przeznaczonej pod budownictwo mieszkaniowe, przy czym łączna liczba tych wiat na działce nie może przekraczać dwóch na każde 1000 m2 powierzchni działki;
Czyli zmiana nastąpiła bo kiedyś było to 35m2 , dodatkowo w warunkach technicznych pojawił się zapis pozwalający zlokalizować pod pewnymi wymogami taką wiatę bezpośrednio przy granicy działki sąsiedniej
Jak uzyskać pozwolenie na budowę krok po kroku
"Mniej znaczy więcej"- Mies van der Rohe
Dużo tutaj zależy od tego jaka jest to wiata
Jeśli jest to niewielka wiata stawiana przy domu to nie będzie ona wymagała żadnego zezwolenia. Nie jest to zabudowanie stałe i w koncu w razie potrzeby bedzie mozna je bezproblemowo usunąć.
Podobnego zezwolenia nie wymagaja równiż wiaty przystankowe.
Jednak jeśli jest to juz duża budowla,jak w tym przypadku, wymagane będzie już zezwolenie na jej budowę.
http://tioman.pl/pl/podkategorie/wiaty-przystankowe
Jeśli jest to niewielka wiata stawiana przy domu to nie będzie ona wymagała żadnego zezwolenia. Nie jest to zabudowanie stałe i w koncu w razie potrzeby bedzie mozna je bezproblemowo usunąć.
Podobnego zezwolenia nie wymagaja równiż wiaty przystankowe.
Jednak jeśli jest to juz duża budowla,jak w tym przypadku, wymagane będzie już zezwolenie na jej budowę.
http://tioman.pl/pl/podkategorie/wiaty-przystankowe