kolektory płaskie HEWALEX
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: kolektory płaskie HEWALEX
Indiana, zaczynasz pisać i piszesz dokładnie tak jak Pan TB - czyżby w myśl przysłowia ?
TB ma małe koszty ogrzewania mieszkania, bo go z boków grzeją sąsiedzi, a czerpnie WM ma z klatki bloku. U TB PCi konstrukcyjnie przewidziana do pracy przy dodatnich temperaturach, działa z COP powyżej 3, przy -20.
U Ciebie, koszt CWU jest zerowy, a solary osiągają średnioroczną sprawność ponad 90%.
Za darmo nic nie ma. Są i muszą być koszty eksploatacyjne, nie mieszkamy na Sacharze, choć i tam też byłyby koszty eksploatacyjne, małe, ale byłyby.
Gloryfikujesz bez umiaru, dla własnych potrzeb, jedyne i tylko słuszne rozwiązanie, zapominając, że podczytują tu także osoby nieźle obeznane w temacie.
TB ma małe koszty ogrzewania mieszkania, bo go z boków grzeją sąsiedzi, a czerpnie WM ma z klatki bloku. U TB PCi konstrukcyjnie przewidziana do pracy przy dodatnich temperaturach, działa z COP powyżej 3, przy -20.
U Ciebie, koszt CWU jest zerowy, a solary osiągają średnioroczną sprawność ponad 90%.
Za darmo nic nie ma. Są i muszą być koszty eksploatacyjne, nie mieszkamy na Sacharze, choć i tam też byłyby koszty eksploatacyjne, małe, ale byłyby.
Gloryfikujesz bez umiaru, dla własnych potrzeb, jedyne i tylko słuszne rozwiązanie, zapominając, że podczytują tu także osoby nieźle obeznane w temacie.
Bajbaga - jak Słońce świeci od wiosny do jesieni, a rzadko się zdarzają dwa całkowicie pochmurne dni pod rząd (jest to zakres 2-4 razy w miesiącu), wodę trzeba dodatkowo podgrzać innym źródłem. Ale pozostałe 28 dni w miesiącu mam CWU za darmo. Inni podobnie. Co tu jest niejasnego?
Z drugiej strony, dyskutując głównie z TB i jego cudownym zasobniczkiem z kosztem grzania CWU 160zł rocznie, czasem mogę zagadać jak i on? Ale wtedy mnie poprawisz, i jest OK.
Dla własnych potrzeb? Nie obchodzi mnie reklama na forum, jeszcze nigdy nikt z tego forum nie prosił mnie o żadną wycenę - traktuję te dyskusje z TB jako równoważenie bzdur wygadywanych przez laika. Mam aż za dużo roboty we własnym mieście, by w jakieś naganianie na ogólnopolskim forum się bawić.
Z drugiej strony, dyskutując głównie z TB i jego cudownym zasobniczkiem z kosztem grzania CWU 160zł rocznie, czasem mogę zagadać jak i on? Ale wtedy mnie poprawisz, i jest OK.
Dla własnych potrzeb? Nie obchodzi mnie reklama na forum, jeszcze nigdy nikt z tego forum nie prosił mnie o żadną wycenę - traktuję te dyskusje z TB jako równoważenie bzdur wygadywanych przez laika. Mam aż za dużo roboty we własnym mieście, by w jakieś naganianie na ogólnopolskim forum się bawić.
Indiana,
czy mozesz mi podeslac twoje uzyski ciepla z kolektorow o ktorych pisales?
Ja mam swiadomosc ze na kolektorach sie oszczedzic nie da, chce tylko wiedziec ile sie straci.
pzdr.
czy mozesz mi podeslac twoje uzyski ciepla z kolektorow o ktorych pisales?
Ja mam swiadomosc ze na kolektorach sie oszczedzic nie da, chce tylko wiedziec ile sie straci.
pzdr.
1575 kWh za 1 rok.
Za kilka dni wkleję tutaj zysk za miesiąc maj, zawsze 30-go zapisuję licznik.
W jaki sposób chcesz stracić na kolektorach? Bo normalnie zamontowane, przy przeciętnym zużyciu, to mogą "tracić" tylko u TB
Za kilka dni wkleję tutaj zysk za miesiąc maj, zawsze 30-go zapisuję licznik.
W jaki sposób chcesz stracić na kolektorach? Bo normalnie zamontowane, przy przeciętnym zużyciu, to mogą "tracić" tylko u TB
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie na kolektorach a na centralnym ogrzewaniu wody! Kolektor wymusza montowanie dużego zasobnika i rozprowadzania ciepłej wody rurkami! Tak technologie nie dość, że są drogie inwestycyjnie to jeszcze więcej zużywają energii na "bieg jałowy" niż w ogóle potrzeba!
Pan się obudzi - już dawno są niecentralne systemy!
Swoje jaskiniowe metody "dorzuce parę szczapek, czy podsypię wegla" nazywa Pan wiedzą?
U mnie kominy zaplombował UM wiiiele lat temu.
Pan się obudzi - już dawno są niecentralne systemy!
Swoje jaskiniowe metody "dorzuce parę szczapek, czy podsypię wegla" nazywa Pan wiedzą?
U mnie kominy zaplombował UM wiiiele lat temu.
To może zawrzemy umowę? Ja demontuję solary i montuję sobie krany bezdotykowe, 3 zasobniczki (jeden musi mieć min. 80L), a Pan pokrywa różnicę między wysokością rachunku za prąd po "modernizacji"?
To tylko koło 150-200 zł miesięcznie Pana wyniesie, więc spoko
Oczywiście, gdybym nagle zaczął płacić mniej*, zwracam różnicę na Pańskie konto
Przyjmuje Pan? Dzwonić po notariusza, bo bez tego nie podpiszę?
*Nie pozwalam na żadne ingerencje w licznik elektryczny typu montaż magnesu, lewe obejście itp., co jest jedyną logiczną możliwością obniżenia rachunku przy przejściu z centralnego solara na system niecentralny elektryczny.
Umowa uczciwa, moja nauka i doświadczenia w auditingu i na budowie przeciwko Pańskim przemyśleniom, "nowoczesny niecentralny system czyli zasobnik" kontra "staroświeckie" solary ?
To tylko koło 150-200 zł miesięcznie Pana wyniesie, więc spoko
Oczywiście, gdybym nagle zaczął płacić mniej*, zwracam różnicę na Pańskie konto
Przyjmuje Pan? Dzwonić po notariusza, bo bez tego nie podpiszę?
*Nie pozwalam na żadne ingerencje w licznik elektryczny typu montaż magnesu, lewe obejście itp., co jest jedyną logiczną możliwością obniżenia rachunku przy przejściu z centralnego solara na system niecentralny elektryczny.
Umowa uczciwa, moja nauka i doświadczenia w auditingu i na budowie przeciwko Pańskim przemyśleniom, "nowoczesny niecentralny system czyli zasobnik" kontra "staroświeckie" solary ?
Ja też się chętnie podłączę do takiej umowy i znajdę jeszcze pareset innych z kolektorami.Indiana pisze:To może zawrzemy umowę? Ja demontuję solary i montuję sobie krany bezdotykowe, 3 zasobniczki (jeden musi mieć min. 80L), a Pan pokrywa różnicę między wysokością rachunku za prąd po "modernizacji"?
Bachus & Indiana
Choc nie trawie sposobu dyskusji TB to uwazam, ze zaklad jest dosc ryzykownym posunieciem z waszej strony!
Dlaczego?
TB instalujac termy elektryczne bezposrednio przy ujeciu ogranicza straty tylko do strat na zasobnikach, tj:
dla term ok 15-20 litrowych to ok 200 kWh na rok od kazdego z nich.
Wychodzi, ze rocznie wyda na elektr grzanie CWU: max straty to 110zl od zasobnika + ok 3.3zl za kazde zuzyte 100 litrow cieplej wody.
Zasobniki 100 litrowe maja straty dwukrotnie wieksze od term czyli ok 400kWh/rok czyli 220zl.
Zatem:
zakladajac w domu np. 3 termy po 15L + 100L roczny koszt to ok 1000 kWh czyli ok 550zl strat na zbiornikach + zuzycie ok 3.3zl za kazde 100 litrow.
W przypadku waszych solarow:
macie straty takie same na zasobniku tj, ok 400kWh na rok oraz na cyrkulacji, ktora ja szacuje na ok 4kwh dziennie czyli ok 1400kWh rocznie. laczne straty na ukladzie to 1800kWh.
Indiana.
Twoj uzysk z kolektora nawet nie pokryje rocznych strat i jeszcze musisz dorzucic ok 300kWh z innego zrodla!!!!
Wniosek!
Za zuzyta CWU placicie z innego zrodla niz solar !!!
Jakie to zrodlo???
jesli to cos tanszego niz prad, to po co ten solar??
P.S.
Bachus, czy rozwiazales juz problem odzysku ciepla z zuzytej wody lub magazynowania ciepla na zime o ktorych pisales ok pol roku temu?
Choc nie trawie sposobu dyskusji TB to uwazam, ze zaklad jest dosc ryzykownym posunieciem z waszej strony!
Dlaczego?
TB instalujac termy elektryczne bezposrednio przy ujeciu ogranicza straty tylko do strat na zasobnikach, tj:
dla term ok 15-20 litrowych to ok 200 kWh na rok od kazdego z nich.
Wychodzi, ze rocznie wyda na elektr grzanie CWU: max straty to 110zl od zasobnika + ok 3.3zl za kazde zuzyte 100 litrow cieplej wody.
Zasobniki 100 litrowe maja straty dwukrotnie wieksze od term czyli ok 400kWh/rok czyli 220zl.
Zatem:
zakladajac w domu np. 3 termy po 15L + 100L roczny koszt to ok 1000 kWh czyli ok 550zl strat na zbiornikach + zuzycie ok 3.3zl za kazde 100 litrow.
W przypadku waszych solarow:
macie straty takie same na zasobniku tj, ok 400kWh na rok oraz na cyrkulacji, ktora ja szacuje na ok 4kwh dziennie czyli ok 1400kWh rocznie. laczne straty na ukladzie to 1800kWh.
Indiana.
Twoj uzysk z kolektora nawet nie pokryje rocznych strat i jeszcze musisz dorzucic ok 300kWh z innego zrodla!!!!
Wniosek!
Za zuzyta CWU placicie z innego zrodla niz solar !!!
Jakie to zrodlo???
jesli to cos tanszego niz prad, to po co ten solar??
P.S.
Bachus, czy rozwiazales juz problem odzysku ciepla z zuzytej wody lub magazynowania ciepla na zime o ktorych pisales ok pol roku temu?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Bo i trudno podawanie wartości nazwać dyskusją. Zresztą nie ma to większego znaczenia. Ważniejsza jest kwestia MOTYWU. Niewątpliwie zajmuję się energooszczędnością - nie handluję elementami do ogrzewania wody od lat - Jaki miałbym motyw pisać powyższe ? Ośmieszyć się, stracić wiarygodność - to nie są dobre motywy.Choc nie trawie sposobu dyskusji TB
Motyw u Panów I... i B... jest widoczny aż nadto. A kurs z OZE na AGH nie jest ezoteryką! Założenie licznika zużycia kWh na dogrzewanie i cyrkulacje - pokazało mi , że przy zużyciu poniżej (mniej więcej)100 l cwu dziennie - niecentralny układ term jest najekonomiczniejszy, przy zużyciu większym zaczyna się opłacać do pokoju kąpielowego, zamontować zasobnik zintegrowany z pci.
Ot cała filozofia.
exeter pisze: Zatem:
15l terma w łazience, toć to gotowy i skuteczny powód do rozwodu.
15l terma w łazience, Twoje dziecko Cię znienawidzi, zwłaszcza nastoletnie.
15l terma w łazience, znam tylko jednego człowieka, któremu zapewnia nawet nadmiar CWU.
15l terma w łazience, nawet poznaniacy powiedzą że to skąpstwo a wynalazca musi pochodzić z Krakowa (i abarotno).
Audytor nr.1 mówi, kolektory to jest to, w domu ADD.
Logika i znajomość matematyki podpowiadają, kolektory mogą być znakomitym uzupełnieniem sposobu grzania CWU, przynoszącym oszczędność energii.
Rozsadek podpowiada, nie ufaj zapewnieniom sprzedawcy, a swoją kalkulację opieraj, na mniej więcej, połowie zapowiadanych przez niego zysków.
Aby dużo nie tłumaczyć to spróbuj założyć sobie taką termę w łazience, która ma grzałkę 2kW i niech obsługuje Tobie ona rodzinę 4 osobową. Jak długo wytrzymasz. Tydzień, mim Cię rodzina zje. To się nadaje do kuchni dla jednej osoby jak nie ma zmywarki, bo ta też kosztuje i się nie opłaca.exeter pisze: dla term ok 15-20 litrowych to ok 200 kWh na rok od kazdego z nich.
P.S.
Tym tokiem rozumowania to się nic nie opłaca a budowa domu to już wielki koszmar, lepiej na lokatę, tak jak z pralką, zmywarką, samochodem i czym tam jeszcze.
Co do odzysku to już niedługo, będę montować znajomemu z pełnym olicznikowaniem. Walczymy jeszcze o dodatkowe 5-7%.
pozdrawiam.
Witold
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Z termy 15 l z 2kW grzałką jest koło30 litrów ciepłej wody. Następna osoba ma również ciepłą wodę - im liczniejsza rodzina tym bardziej opłaca się mała terma - zakręca się wodę jak się namydla, goli myje zęby - Przy termie 80 czy 100 litrów - 3 czy 4 osoba będzie bez ciepłej wody. Przy prysznicu ustawionym na 3 litry /min - działa wszystko super - Jeszcze lepiej działa 10 l z 2 kW grzałką! Oczywiście przy 3 litrach na minutę .bachus pisze:Aby dużo nie tłumaczyć to spróbuj założyć sobie taką termę w łazience, która ma grzałkę 2kW i niech obsługuje Tobie ona rodzinę 4 osobową. Jak długo wytrzymasz. Tydzień, mim Cię rodzina zje. To się nadaje do kuchni dla jednej osoby jak nie ma zmywarki, bo ta też kosztuje i się nie opłaca.exeter pisze: dla term ok 15-20 litrowych to ok 200 kWh na rok od kazdego z nich.
P.S.
Tym tokiem rozumowania to się nic nie opłaca a budowa domu to już wielki koszmar, lepiej na lokatę, tak jak z pralką, zmywarką, samochodem i czym tam jeszcze.
Co do odzysku to już niedługo, będę montować znajomemu z pełnym olicznikowaniem. Walczymy jeszcze o dodatkowe 5-7%.
pozdrawiam.
Witold
Oszczędzanie energii wody i ścieków nie jest dyskomfortem - nie pasuje to tylko OSZOŁOMOM z OZE!
A jeżeli nie chcę oszczędzać - to wtedy do pokoju kąpielowego zasobnik zintegrowany z pci. - przy 200 litrach dziennie przez 330 dni - mamy niecałe 900kWh!
ILE kWh zużyje instalacja z solarem w ciągu roku?
@ bachus + bajbaga
napisalem wyraznie 3x15L + 100L
w domysle 100L do lazienki
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
gadacie z TB jak slepy z gluchm o kolorach
powodzenia
napisalem wyraznie 3x15L + 100L
w domysle 100L do lazienki
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
gadacie z TB jak slepy z gluchm o kolorach
powodzenia
No dobra! A czy te zużycie pci to tylko teoretycznie czy może jakaś praktyka w dłuższym uzytkowaniu?Tomasz_Brzeczkowski pisze: A jeżeli nie chcę oszczędzać - to wtedy do pokoju kąpielowego zasobnik zintegrowany z pci. - przy 200 litrach dziennie przez 330 dni - mamy niecałe 900kWh!
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Kupiłem - zamontowałem - rok sprawdzałem! W owczarni - dlatego takie zużycie.bachus pisze:No dobra! A czy te zużycie pci to tylko teoretycznie czy może jakaś praktyka w dłuższym uzytkowaniu?Tomasz_Brzeczkowski pisze: A jeżeli nie chcę oszczędzać - to wtedy do pokoju kąpielowego zasobnik zintegrowany z pci. - przy 200 litrach dziennie przez 330 dni - mamy niecałe 900kWh!
Wiatrownie też sprawdziłem... SG3 też rok sprawdzałem - dała 980kWh !
Solar również!
Dane KAPE dotyczące cwu
Zapotrzebowanie 400 kWh/rok 1 osoba /800 kWh/rok 2 osoby 1200 kWh/rok / 3 osoby 1600 kWh/rok 4 osoby
Boiler w kotłowni odpowiednio - 1000 kWh/rok / 1500 kWh/rok / 2000 kWh/rok / 2400 kWh/rok
Zasobnik z pompą ciepła 350 kWh/rok / 500 kWh/rok / 650 kWh/rok / 750 kWh/rok
Jak Pa widzi - dane KAPE nie różnia się od moich pomiarów
Ile kWh Pana system rocznie zużyje!???