Pomoc techniczna w doborze pieca na ekogroszek ZIELONY JESTE

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

briano
Początkujący
Początkujący

Pomoc techniczna w doborze pieca na ekogroszek ZIELONY JESTE

Post autor: briano »

Witam serdecznie szanowne grono, jako nowy użytkownik forum.
Potrzebuje porady w doborze pieca na ekogroszek, dla 30letniego domu metraż około 100m2, dwie kondygnacje, dolna niedocieplona i górna docieplona poddasze.
1.kasa przeznaczona na piec raczej max 8500zł brutto
2.paliwo głównie ekogroszek ale biore pod uwage w przyszłośći również inne na te chwile eko.
3.najlepiej gdyby był jak najmniej obsługowy
4.wiadomo jak każdy chciałbym aby mało spalił :)
Potrzebuje waszej pomocy iż w tej materi jestem zielony jak dolar,
1.jaki wybrać tłokowy ? slimakowy?
2. czy 17-18kw wystarczy czy brać mniejszy?
3.Jaki podajnik retortowy czy rynnowy?? zaprzyjaźniony sprzedawca polecał rynnowy
4.Mam stary piec na węgiel i nie miałem rzadenj pompki czy 2 pompki wystarczą, piec, plus eletronika i wiadomo rurki kolanka itp czy jakies dodatkowe urządznie potrzebne??
Jeden hydraulik zapronował mi coś takiego: http://www.hkslazar.pl/produkty,kotly-c ... t,6,6.html w cenie 8200 brutto , czy do tego pieca trzeba dokupic sterownik pid czy to co ona ma wystarczy? . Lub jeżeli coś tańszego to pleszew.
W sklepie człowiek podradzał cos takiego: http://www.metalfachtg.com.pl/pl/oferta ... ikiem.html
Wiem że temat był wiele razy wałkowany ale podpowiedzcie bo już głupieje.

Awatar użytkownika
karoka65
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Re: Pomoc techniczna w doborze pieca na ekogroszek ZIELONY J

Post autor: karoka65 »

Kolego szukałbym kociołek w przedziale mocy 10 do 12kW maksymalnie, do tego porządny sterownik i będziesz zadowolony a kasy jeszcze powinno zostać.

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Pomoc techniczna w doborze pieca na ekogroszek ZIELONY J

Post autor: Jarecki79 »

Dla tak starego budownictwa bez izolacji kociołek o mocy znamionowej 12kW jest dobry.

W zależności od wykonania instalacji wystarczy jedna pompa (i dogrzanie np. bojlera grawitacyjnie) lub dwie pompy, gdy chcemy osobno ustawiać temp. na CWU. To już jednak typowo zależy od sytuacji na danym obiekcie i dotychczasowej budowy instalacji grzewczej. Pewnie więcej jak dwie pompki nie będą potrzebne.

Moja sugestia to Skam-P Premium 12kW z żeliwnym palnikiem II-ej generacji na miały-groszki-ekogroszki 0-32mm. Palnik do tego kotła w standardzie ma szerszą ramkę do zejścia paliwa z kosza oraz dobrana wielkością do małego kotła głowicę spalającą. Dwupoziomowy, żeliwny ruszt awaryjny.
Duży kosz zasypowy 200dm3.

Do wyboru w cenie podstawowej sterowniki z algorytmem PID
- typu Ognik PID (najprostszy jedna nastawa c.o., cwu, obsługa termostau)
- bądź RT09pid (strefy czasowe, domowy panel kontrolny).

Za dopłatą:
- Cobra PID-II z systemem adaptacji ADC, strefami tygodniowymi na C.O., CWU z funkcją STOP grzania w wybranych godzinach, wyjście USB do aktualizacji softu, wyjście RS-485 dla modułów rozszerzeń m.in. zaworu mieszającego....
- Bruli z obsługą przez internet

Na forum znajdziesz wątek o kotle Skam-P Premium.
Możesz go zamówić także u kol.Karoka

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”