dachówki wentylacyjne
Moderator: Redakcja e-dach.pl
dachówki wentylacyjne
mam pytanie kiedy stosuje się dachówki wentylacyjne połaci dachowej?
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
- marcinradom
- Superużytkownik

- Kontakt:
należy jednoznacznie powiedzieć, że dachówki wentylacyjne wspomagają jedynie wentylację. bez poprawnie wykonanej wentylacji połaci dachowej żadna ilość dachówek wentylacyjnych nie pomoże. powietrze musi mieć możliwość swobodnego przepływu między okapem a kalenicą. dachówki wentylacyjne zaleca się montować nad koszami, nad facjatami, czyli tam gdzie cyrkulacja powietrza jest osłabiona.
pozdrawiam
pozdrawiam
Często spotyka się dachówki w okolicach kalenicy, po dwie trzy sztuki. Wg mnie są bez sensu. Jaką rolę pełnią? Nawiew, wywiew? Poza tym brak jakiejkolwiek konsekwencji układania. Dachówki wentylacyjne powinno stosować się w miejscach przerwania wentylacji przez takie elementy jak okna połaciowe, kominy - zarówno nad i pod przeszkodą. Również w miejscach, gdzie powstaje utrudniony nawiew np. nad koszami.
- marcinradom
- Superużytkownik

- Kontakt:
nie jest to bez sensu. połać dachowa powinna być wentylowana na całej długości połaci. jeżeli jako uszczelnienie kalenicy zastosowana jest taśma np figaroll to swobodny przepływ powietrza pod pokryciem nie jest zadowalający. owszem taśmy te przepuszczają powietrze i wilgoć, jednak to nie to samo co w przypadku "dziurawych" szczotek. w takich przypadkach ułożenie dachówek wentylacyjnych przy kalenicy sprawia, że wilgoć swobodnie est wydmuchiwana przez ciąg powietrza biegnący od okapu aż do tychże właśnie dachówek wentylacyjnych.all pisze:Często spotyka się dachówki w okolicach kalenicy, po dwie trzy sztuki. Wg mnie są bez sensu. Jaką rolę pełnią? Nawiew, wywiew?
pozdrawiam
Marcin
to wyjaśnia nieco temat, lecz często obserwuję ułożenie dwóch, trzech dachówek went. na całej powierzchni, a żeby spełniły swoją rolę powinny być umieszczone w polach pomiędzy wszystkimi krokwiami. Jedna dachówka nie załatwi wentylacji np trzech pól... Nigdy nie widziałem 10 dachówek wentylacyjnych w okolicach kalenicy.
to wyjaśnia nieco temat, lecz często obserwuję ułożenie dwóch, trzech dachówek went. na całej powierzchni, a żeby spełniły swoją rolę powinny być umieszczone w polach pomiędzy wszystkimi krokwiami. Jedna dachówka nie załatwi wentylacji np trzech pól... Nigdy nie widziałem 10 dachówek wentylacyjnych w okolicach kalenicy.
- marcinradom
- Superużytkownik

- Kontakt: