Ogrzewanie podłogowe pod drewnianą podłogę?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Ogrzewanie podłogowe pod drewnianą podłogę?
Enerbau - kombinujesz jak zwykle, zamiast podać, czym się różni grzanie Twoimi foliami od ogrzewania wodnego.
Miałeś podać, jak to z tą podczerwienią, czy moja podłogówka daje jej mniej czy więcej, przy tej samej mocy grzewczej?
PS
Ciekawe dlaczego znowu mam w grafiku dwóch klientów z ogrzewaniem elektrycznym niecentralnym, którzy zdecydowali się na montaż ogrzewania gazowego w mojej firmie? Wiedzą już z polecenia, że rachunek za gaz jest dwa razy niższy niż za prąd po takiej modernizacji. Nie muszę im nic udowadniać, sami się zgłosili.
Miałeś podać, jak to z tą podczerwienią, czy moja podłogówka daje jej mniej czy więcej, przy tej samej mocy grzewczej?
PS
Ciekawe dlaczego znowu mam w grafiku dwóch klientów z ogrzewaniem elektrycznym niecentralnym, którzy zdecydowali się na montaż ogrzewania gazowego w mojej firmie? Wiedzą już z polecenia, że rachunek za gaz jest dwa razy niższy niż za prąd po takiej modernizacji. Nie muszę im nic udowadniać, sami się zgłosili.
Tylko pogratulować!
Nie ma czego - zdecydowanie wolę robić instalacje w nowych budynkach, od podstaw. W istniejących robię tylko znajomym i jak komuś bardzo zależy, żeby to właśnie moja firma instalowała.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Satysfakcja jest niedrogo ze starego robić mniej jak 30kWh/m2 rocznie,
Do ogrzewania podłogowego trzeba mieć specjalne deski oraz panele,ale sama instalacja to bardzo dobra inwestycja. Zajmuje się czymś takim na co dzień,więc wiem co piszę. Szczegóły można znaleźć także uu nas www.Spednet.pl
Zakłada Pan też podłogowy system OPP?Spednet pisze:Do ogrzewania podłogowego trzeba mieć specjalne deski oraz panele,ale sama instalacja to bardzo dobra inwestycja. Zajmuje się czymś takim na co dzień,więc wiem co piszę. Szczegóły można znaleźć także uu nas www.Spednet.pl
- JPDparkett
- Początkujący

- Kontakt:
Witam my produkujemy deski z litego drewna na ogrzewanie podłogowe i mamy doświadczenia z ogrzewaniem elektrycznym, wodnym oraz gazowym (czynnik chłodniczy) na przykład pompa ciepła NATEA.
JPDparkett, piękne te Wasze podłogi.
Nie po to izolujemy, by robić centralne.
- JPDparkett
- Początkujący

- Kontakt:
Dzięki ale na żywo wyglądają jeszcze lepiej. Widzę że mam do przetestowania nową formę ogrzewania podłogowego na podczerwień.
Interesujące! Nasi klienci najczęściej kładą folie grzewcze pod panele laminowane, bądź na ścianę pod płyty g/k i płytki ceramiczne (szczególnie w łazienkach), bądź na sufit pod płyty g/k. Na obecną chwilę mamy instalację pod deskę ale niestety z firmy konkurencyjnej.Warto by zainteresować inwestorów Państwa podłogą.JPDparkett pisze:Widzę że mam do przetestowania nową formę ogrzewania podłogowego na podczerwień.
- JPDparkett
- Początkujący

- Kontakt:
Enerbau pisze:Interesujące! Nasi klienci najczęściej kładą folie grzewcze pod panele laminowane, bądź na ścianę pod płyty g/k i płytki ceramiczne (szczególnie w łazienkach), bądź na sufit pod płyty g/k. Na obecną chwilę mamy instalację pod deskę ale niestety z firmy konkurencyjnej.Warto by zainteresować inwestorów Państwa podłogą.JPDparkett pisze:Widzę że mam do przetestowania nową formę ogrzewania podłogowego na podczerwień.
A na pewno jest to lita deska?
Często nie mamy informacji od inwestora jaka to deska. Takie jego prawo, upiera się, że chce nasz system ogrzewania i tyle. My ze swej strony informujemy np., że deska nie możne przekraczać 17mm grubości. W innym przypadku nie udzielamy gwarancji na skuteczność i spełnienie oczekiwań termicznych inwestora. Oczywiście na tę gwarancję są jeszcze inne składowe w tym izolacja mieszkania/ domu (zużycie energii w kWh/m2/rok), odbiór uprawnionego elektryka itp. Jesteśmy zainteresowani współpracą z firmami od izolacji jak i od materiałów na ogrzewanie podłogowe.JPDparkett pisze:
A na pewno jest to lita deska?
Jestem pod wrażeniem możliwej długości Państwa litej deski.
- JPDparkett
- Początkujący

- Kontakt:
Zapytałem z ciekawości ponieważ jesteśmy jedyną firmą na świecie która produkuje lite deski na ogrzewanie podłogowe i daje na to gwarancję
i myślałem że coś się zmieniło w tym temacie. 
A co do długości oraz szerokości to na takie cuda
właśnie pozwalają nasze stabilizatory .
A co do długości oraz szerokości to na takie cuda
Jako technolog drewna mówie stanowczo NIE
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Od ponad 20 lat robimy ogrzewanie pod dechami na legarach - Nigdy nie słyszałem, by jakaś decha się nie nadawała, lub coś się przy takim ogrzewaniu wydarzyło.JPDparkett pisze:Zapytałem z ciekawości ponieważ jesteśmy jedyną firmą na świecie która produkuje lite deski na ogrzewanie podłogowe i daje na to gwarancję :D i myślałem że coś się zmieniło w tym temacie. :lol:
A co do długości oraz szerokości to na takie cuda :shock: właśnie pozwalają nasze stabilizatory .