Tynk zewnętrzny
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
stanleykop
- Początkujący

Tynk zewnętrzny
Jestem na etapie położenia tynku zewnętrznego. Muszę zdecydować czy kupić tynk akrylowy, silikonowy, silikatowy czy silikonowo-silikatowy. Który radzicie?
-
eregips
- Początkujący

- Kontakt:
Re: Tynk zewnętrzny
Podchodząc do tematu w ten sposób to wszystko jedno, z czego dom, jakiego materiału jest izolacja, podaj wszystko i wtedy możesz oczekiwać odpowiedzi
-
stanleykop
- Początkujący

Dzięki za ruszenie tematu. Ściany są trójwarstwowe tzn. licząc od środka: bloczki z betonu komórkowego, styropian, cegła kratówka. Na zewnątrz jest zwykły tynk piaskowo-cementowo-wapienny. Teraz chcę położyć warstwę ozdobną.
Do styropianiu najodpowiedniejszy jest silikatowy.
Mało jest zalet, których by Polacy nie mieli, i mało błędów,
których udałoby im się uniknąć.
których udałoby im się uniknąć.
-
e-Rzecznik Śnieżka
- Superużytkownik

- Kontakt:
Szanowny Panie,stanleykop pisze:Jestem na etapie położenia tynku zewnętrznego. Muszę zdecydować czy kupić tynk akrylowy, silikonowy, silikatowy czy silikonowo-silikatowy. Który radzicie?
najlepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie tynku silikonowego. Charakteryzuje się on najlepszymi właściwościami spośród wymienionych rodzajów tynków, zarówno jeśli chodzi o trwałość, jak i o łatwość aplikacji. Tego rodzaju produktem jest TYNK SILIKONOWY TN 30 FOVEO TECH. Informacje, porady i instrukcje dotyczące sposobu aplikacji tynku może Pan znaleźć na stronie internetowej: www.foveotech.pl
Dobrą elewację można zrobić tylko wtedy, gdy właściwy rodzaj tynku dostosujemy do potrzeb konkretnego budynku. Jego właściciel nie tylko powinien brać pod uwagę aspekt ekonomiczny i wizualny, czyli wybór nie powinien polegać jedynie na wyborze koloru, faktury (np. baranek, kornik) czy wielkości uziarnienia (np. 1,5, 2 mm itd.). Tylko w głównej mierze powinien skupić się na jego właściwościach, więcej w tym artykule http://domenergooszczedny.eu/pl/blog/ak ... a-elewacje