zabezpieczenie pionowe kamiennego fundamentu - jak ?

Fundament może być wykonany z różnych materiałów, a jego poprawne wykonanie jest podstawą budowy domu. Jeżeli jeszcze nie wiesz jakiego materiału użyć do budowy swojego domu to w tym dziale z pewnością poznasz zalety i wady różnych materiałów i rodzajów fundamentów.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

lukaszo1
Początkujący
Początkujący

Re: zabezpieczenie pionowe kamiennego fundamentu - jak ?

Post autor: lukaszo1 »

tak Panie Tomaszu zgadzam się - ale u mnie nie ma żadnych POZIOMYCH izolacji i wg Pana schematu dalej woda powinna spływać do ławy ( a konkretnie do ziemi bo u mnie nie ma ław)
Moim pytaniem jest - czy warto bitomować PIONOWĄ zewnetrzną scianę i ja ocieplić chodzby w miejscu gdzie jest piwnica.
pozdrawiam

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Szanowny Panie... jednak kamień wody nie podciąga, tak więc coś powodowało innego, że woda się w ścianie u Pana pojawiła. Radziłby ustalić przyczynę. Jeżeli wilgoć Panu wzrośnie po opadach ( gdyby takie były teraz ) to jest woda z zewnątrz, ( może dach gdzieś puszcza, może ten tynk podciąga...) ale jeżeli wilgoć narasta przy mrozach i zaraz po - to jest ona z wewnątrz.
instrukcja...
http://isola.no/assets/Norway/Installat ... tering.pdf

lukaszo1
Początkujący
Początkujący

Post autor: lukaszo1 »

zapomnijmy o tej sprawie - to sciana wewnetrzna w środku domu - nei ma nic wspolnego z fundamnetem zewnetrznym - sprawa rozwiana - wilgoć wyszła na 99% przez mokre wylewki które obecnie wyschły - wilgoć znikła jak reką odjąć.

Sprawa toczy sie o odkopany fundament - chce zrobić raz a porządnie. Dlatego pytam , czy oszprycowany zaprawą kamienny fundamnet warto zasmarowac bitumem od zewnetrznej strony - planowalem dlatego gdyż położenie domu jest "z górki " lekkiej - i woda jednak płynie od sasiadów na tą stronę. Fundamnet nie ma izolacji poziomej ze ścianą.
pozdrawiam

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Świeża wylewka chłonie wodę - nie oddaje!!! Dalej jestem prawie pewien, że wilgoć w tej ścianie była z kondensacji pary wodnej powietrza wewnętrznego, a teraz temperatura styku ściany z gruntem się podniosła, kondensacja ustała i wszystko wysycha!
Skoro fundament ( a właściwie ściana nad nim ) 30 lat była sucha - to lepik na 100% zaszkodzi!
Ja bym dał ( skoro jest odkopane ) membranę kubełkowa do drenażu. To jest taka sama membrana, tylko ma włókninę od strony wierzchołków. Przybija się ją włókniną na zewnątrz . Woda nie wejdzie do fundamentu, a deszczówka błyskawicznie będzie odprowadzona do drenażu. Włóknina przpuszcza wodę, która spływa po folii. Tak to wygląda:
Obrazek

IWB

Post autor: IWB »

to też wina lepiszczy ???

Obrazek

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

A gdzie one tam są?

IWB

może inaczej gdzie powinny być ...

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Pytam gdzie są, bo skoro to wina lepiszczy. A gdzie powinny być - 20-30 cm nad ławą , na dole membrany kubełkowej.
Tu są i woda nie ma jak "zejść"
Obrazek

Obrazek

Obrazek

IWB

ot i tak zachawalana Pańska mebrana kubełkowa
Obrazek

IWB

wszystko ekspertyza sądowa potwierdziła a moje przypuszczenia się tylko potwierdziły. W ślepo napisałem pod czas oględzin budynku że uszkodzona jest folia kubełkowa - wykonawca się nie zgadzał z tym więc problem rozwiązał biegły sądowy. Co do tych elewacji to istnieją jeszcze chlorki i siarczki które powodują te uszkodzenia. Sól jest z prawa fizyki i chemii materiałem higroskopijnym, więc magazynuje wilgoć. Dlatego wszystkie cokoły są po zimie uszkodzone, a jak widać zdjęcia nie są robione w lipcu czy sierpniu

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Nie moja . Ia tylko piszę dlaczego nie używa się lepiszczy do fundamentów - to wszystko. To proste i dość oczywiste sprawy. Tak jak przyklejanie styropianu za murem na fundamencie czy za samym fundamentem.
To podstawowe wiadomości - jak rozchodzi się ciepło , skąd jest woda w przegrodzie, bez tych wiadomości nie da się budować domów. Tu dodam dla jasności - budownictwo mieszkaniowe kończy się na 30kWh/m2 rocznie Dodam jeszcze, że IM GRUBSZA IZOLACJA TERMICZNA TYM WIĘKSZY PROBLEM Z WILGOCIĄ
Zapoznał Pan się z instrukcją - chce Pan europejskie certyfikaty?
Co do uszkodzeń - bardzo często widzę niewłaściwe gwoździe, brak taśmy wykończeniowej, brak specjalnej taśmy ( bitum z silikonem ) do łączenia na zakładkę - zepsuć można wszystko. Sam widziałem na budowie, że przywieziono tylko membranę bez "akcesoriów" a kierownik budowy przyznał, że nigdy instrukcji nie czytał.

IWB

ja tu nic o termoizolacjach nie piszę bo to inna kwestia BASF ma ciekawe informatory na ten temat i termoizolację w Polsce robi od zewnątrz a w Niemczech od środka - tym się różnimy.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

http://tjenester.byggforsk.no/prodok/ntg/2258/2258g.pdf
http://www.isola.no/assets/Norway/Broch ... mur-09.pdf
Na samym dole są obowiązkowe akcesoria do membrany - Drenaż, gwoździe z uszczelkami, taśmy wykończeniowe "trzymające" górę, taśma (" wałek" średnicy 1 cm) do połączeń ... nie można sprzedawać folii niekompletnej!!!! A ja widziałem folię w sklepach niekompletne!!! To jak je mogą dobrze położyć? Jak i sprzedawca i kupujący się nie zna!!!

IWB

a po polsku Pan ma czy tylko po Norwesku ???

ODPOWIEDZ

Wróć do „Fundamenty”