Jak zamontować kabel instalacji w rynnie?
Moderator: Redakcja e-dach.pl
-
Wioletta S
Jak zamontować kabel instalacji w rynnie?
Jak zamontować kabel instalacji przeciwoblodzeniowej w rynnie?
-
Przemek
system anty oblodzeniowy
Zobacz dział akcesoria dachowe czytałem artykóly na ten temat .. ale te kobitki są leniwe :lol:
Jeżeli tam nic nie znajdziesz w co wątpie napisz
pozdrawiam
Jeżeli tam nic nie znajdziesz w co wątpie napisz
pozdrawiam
- Załączniki
-
- odgromowa_zaj.jpg (2.38 KiB) Przejrzano 1763 razy
W typowych rynnach o przekroju okrągłym kabel mocuje się za pomocą taśmy montażowej do obrzeża rynny. Montaż w rynnach spustowych wykonuje się również za pomocą taśmy, jednak należy w tym celu użyć dodatkowo linki lub łańcucha jako konstrukcji nośnej. Uchwyty taśmy montażowej montowane są do łańcucha przy zachowaniu 30-50 cm odległości pomiędzy sąsiednimi uchwytami.
instalacja kabli
Wszelkie informacje na temat kabli, montażu i działania są w dziale materiały do pobrania na stronie www.plastmo.pl , lub w katalogu produktów PLASTMO. Kable tej firmy są jednymi z lepszych na rynku. Polecam.
PLASTMO - Polecam!
-
komarr
kable, np firmy Devi, są montowane za pomocą trzymaczy (klipsów) przymocowanych do rynny.
Osobiście nie polecam taśmy samoprzylepnej ponieważ za każdym razem kiedy czyścimy rynny musimy od nowa przyklejać taśmę, wcześniej usuwając starą. Kable o których wspominałem wcześniej, poprostu wyjmuje się z rynny, czyści rynnę i montuje z powrotem.
Osobiście nie polecam taśmy samoprzylepnej ponieważ za każdym razem kiedy czyścimy rynny musimy od nowa przyklejać taśmę, wcześniej usuwając starą. Kable o których wspominałem wcześniej, poprostu wyjmuje się z rynny, czyści rynnę i montuje z powrotem.