Żyrandol x5 + wiatrak Dynora DY-417

Domowe prace związane z prądem mogą być bardzo niebezpieczne. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat instalacji elektrycznych począwszy, od wymiany kontaktu po podłączenie prądu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

User:)
Początkujący
Początkujący

Żyrandol x5 + wiatrak Dynora DY-417

Post autor: User:) »

Witam,

Mam problem z tematowym wentylatorem. W instalacji domowej mam 4kable niebieski, czarny, brązowy oraz żółto zielony. Z górnego okablowania są kolory: niebieski, biały, czarny oraz żółto zielony. Mam rozumieć, że brązowy z białym a reszta wedle kolorów?
Ale prawdziwy problem jest połączenie w dolnej części.
Tam gdzie są żarówki są dwie złączki kabelków (5biaych, 4czarne i 1 niebieski) a w puszcze 4mniejsze z dużą ilością różnych kolorów.

Ktoś pomoże??

Obrazek

Obrazek

dendrytus
Zaawansowany
Zaawansowany

Re: Żyrandol x5 + wiatrak Dynora DY-417

Post autor: dendrytus »

Instrukcja obsługi/montażu mówi dzień dobry.
To taka książeczka dołączona do urządzenia, może być w folii. Na pewno jest w kartonie od urządzenia.
Im wyżej wzlatujemy tym mniejsi wydajemy się tym, którzy nie umieją latać
Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.

Początkujący
Początkujący

Oczywiście już wstawiam:

Obrazek

"W instalacji domowej mam 4kable niebieski, czarny, brązowy oraz żółto zielony. Z górnego okablowania są kolory: niebieski, biały, czarny oraz żółto zielony."
Próbnikiem zmierzę dzisiaj napięcia z domowej instalacji. Wydaje mi się, że brązowy powinien dawać ciągłe napięcie z pominięciem przełącznika (mam podwójny na ścianie). Chciałbym więc go podłączyć do obsługi samego wiatraka, ponieważ dodatkowo (jak widać na zdjęciu) do obsługi wiatraczka są sznureczki (1 - zmiana obrotów, 2 - zmiana prędkości i wyłączanie). Dlatego mam problem jak to wszystko odpowiednio podłączyć. Dodatkowo jeśli chodzi o oświetlenie to chciałbym by pierwszym przełącznikiem na ścianie włączać jedynie jedną żarówkę, a po włączeniu drugiego by zapalały się dodatkowo dwie żarówki.
Muszę sprawdzić wszystkie kable, gdyż możliwe że żółto-zielony z sufitu nie jest uziemieniem, a fazowym przewodem załączanym z podwójnego wyłącznika - chociaż mało prawdopodobne, ale sprawdzić trzeba. Krótko - chciałbym sterować wiatrakiem za pomocą sznureczków, a oświetleniem z wyłącznika na ścianie.
Dodatkowo powiem, że w tym kloszu co jest bardzo wiele różnych kabelków jest przełącznik (góra dół - patrz na drugie zdjęcie) do którego dochodzi 6kabelków.

kacperkoli
Aktywny
Aktywny

Post autor: kacperkoli »

Sam musisz do tego dojść. Przełącznik w żyrandolu jest do zmiany kierunku kręcenia łopat wiatraka. Rozumiem że masz 5 punktów świetlnych ? Teraz po kolei: Jeżeli chcesz zrobić tak jak mówisz czyli 1 włącznik na jeden punkt oświetlenia, 2 włącznik na kolejne punkty oświetlenia, a 3 włącznik na wentylator. Podejrzewam że masz na ścianie tylko jedną puszkę z włącznikami ? jeżeli tak to daruj sobie włącznik na wentylator ponieważ możesz puścić ciągłe zasilanie a wentylator wyłączać sznureczkiem. Co do kolorów to sam dojdziesz. Zmostkuj zasilania jednego punktu świetlnego i drugiego oraz osobno wiatrak a neutral daj dla wszystkich jeden.

Początkujący
Początkujący

"Sam musisz do tego dojść. Przełącznik w żyrandolu jest do zmiany kierunku kręcenia łopat wiatraka"
-Otóż nie. Do zmiany kierunku jest jeden z łańcuszków. Drugi jest do zmiany prędkości i wyłączania. Ten przełącznik jest podpięty pod kostkę która lokalizuje 1biały, 2 czerwone oraz 3brązowe kabelki.

"Jeżeli chcesz zrobić tak jak mówisz czyli 1 włącznik na jeden punkt oświetlenia, 2 włącznik na kolejne punkty oświetlenia, a 3 włącznik na wentylator. "
-Inaczej. Mam jeden włącznik na ścianie który jest podwójny. 3włącznik to jeden z łańcuszków bo to on odpowiada za prędkość i wyłączanie wiatraka. Z pozycji ściany chce sterować tylko oświetleniem.

"Zmostkuj zasilania jednego punktu świetlnego i drugiego oraz osobno wiatrak "
-Może kolega wytłumaczyć na przykładzie zdjęć które wstawiłem, używając do opisu kolorów, byłbym wdzięczny :)

kacperkoli
Aktywny
Aktywny

Post autor: kacperkoli »

Tak jak pisałem to kolory musisz sobie sam odnaleźć. Ps. zdjęcie sie nie pokazuje całe ale weś prawym przyciskiem myszy i "pokaż obrazek" Obrazek

Początkujący
Początkujący

Wczoraj zmontowałem i wszystko działa!
Dziękuje kacperkoli oraz dendrytus za pomoc. Pozdro.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje elektryczne”