Jaką założyć instalację c.o.

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

markopolo16
Początkujący
Początkujący

Jaką założyć instalację c.o.

Post autor: markopolo16 »

Witam wszystkich może tutaj dowiem się czegoś na temat montażu instalacji c.o. otóż mam zamiar założyć c.o. w moim domku posiadam piec typowy opalany węglem, drewnem i mam dylemat rozmawiałem z różnymi hydraulikami i każdy mówi co innego jeden mówi tak taki piec tylko układ otwarty i naczynie wzbiorcze powyżej grzejników drugi mówi że ta metoda jest staroświecka teraz się zakłada tak układ otwarty dla pieca i naczynie przeponowe plus oczywiscie pompa cyrkulacyjna oraz wymiennik ciepła a dla grzejników układ zamknięty i druga pompa mówi że jego metoda daje lepsze efekty w ogrzewaniu no i mam pytanie kogo słuchać bo sam już nie wiem co robić proszę o radę

Paweł_Małek
Superużytkownik
Superużytkownik

uklad otwarty

Post autor: Paweł_Małek »

Jesli jest to jedyny kociol to zastosowac uklad otwarty (jest to znacznie tansze - mniej elementow typu pompy), instalacje wykonac rurami Cu, grzejniki z wezownica Cu (np. regulusy), tylko do ukladu trzeba dodac inhibitor korozji.
Jesli jest tez inny kociol (np gazowy) to pozostaje wersja wymiennikowa.

markopolo16
Początkujący
Początkujący

Post autor: markopolo16 »

Witaj dzięki za odpowiedź będę posiadał tylko piec węglowy mam już kupione rurki miedziane grzejniki konwertorowe jak dobrze piszę pompę cyrkulacyjną bo obieg musi być wymuszony dlatego bo piec będzie na tej samej wysokości co grzejniki

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”